1.15 Sistema Solar: Sedna

sedna
Investigadors de la NASA han descobert l'objecte més distant en òrbita entorn del Sol, un cos planetari situat a una distància triple que l'existent entre la Terra i Plutó. L'objecte, denominat Sedna, es troba a 13.000 milions de quilòmetres de la nostra estrella, en la vora exterior del Sistema Solar.

Es tracta de la primera detecció d'un planetoide situat fora del cinturó de Kuiper i pertanyent al Núvol de Oort, un conjunt d'objectes gelats que constitueixen la reserva de cometes, cossos que cada cert temps visiten el Sistema Solar intern, aproximant-se de vegades a la Terra. Des de Sedna el Sol presenta un aspecte tan petit que la seva llum podria bloquejar-se amb el cap d'una agulla. La imatge representa una concepció artística de Sedna.

Altres aspectes destacables de Sedna són la seva grandària i el seu color vermellós: es tracta del segon cos més vermellós del nostre sistema planetari, només superat per Mart. El seu diàmetre podria ser menor de 1700 Km (més petit que Plutó, però a mig camí entre aquest planeta i Quaoar). Es tractaria de l'objecte més gran trobat des del descobriment de Plutó en 1930 . Sedna es troba extremadament lluny del Sol, en les regions més fredes del Sistema Solar, on les temperatures mai són superiors a -240°C. Aquest planetoide suporta fins i tot condicions més fredes, degut al fet que només s'aproxima al Sol durant un curt interval de temps dels 10.500 anys que triga a donar una revolució completa entorn del Sol. Al punt més distant, Sedna se situa a 130.000 milions de quilòmetres de la nostra estrella, l'equivalent a 900 vegades la distància Terra-Sol.


anterior posterior