1.14 Sistema Solar. Cinturó d'asteroides de Kuiper

kuiper
El cinturó de Kuiper és una regió del Sistema Solar situada a una distància entre 30 i 100 vegades la que separa la Terra del Sol, que conté milers d'objectes petits congelats que són, de fet, cometes amb òrbites el·líptiques que s'apropen al Sol de manera periòdica. Mentre aquest els escalfa, desenvolupen llargues cues formades de pols i gasos que surten dels seus nuclis gelats. Mentre es troben allunyats del Sol, podrien tenir un aspecte com el que mostra el dibuix.

Els cometes es troben entorn del Sol en dos grans grups: el cinturó de Kuiper i el núvol d'Oort. El primer és un anell situat més enllà de l'òrbita de Neptú, amb uns mil milions de cometes, la majoria amb períodes inferiors a 500 anys. El núvol de Oort és, en teoria, una capa esfèrica de cometes situada cap a la meitat de la distància entre el Sol i la heliopausa.

Plutó, que per motius històrics sol classificar-se com a planeta, s'hauria de considerar més aviat un exemple extrem dels supercometes gelats típics del cinturó de Kuiper. Al dibuix es pot observar, a dalt a l'esquerra, el llunyà Sol.


anterior posterior