PROJECTE EL MEU PAÍS D'ALLÀ

Proposat per Aigua per al Sahel

http://aiguaperalsahel.pangea.org/

Notícies

No passa dia que en els mitjans de comunicació, en els debats dels polítics —reflexa del que passa en la nostra societat— no es faci referència, d’una manera o altra, a el impacte que el fet immigratori ha comportat a casa nostra, a les noves necessitats creades a partir d’aquest fenomen o a les respostes que s’intenta donar-hi. Seguidament afegim – sense cap pretensió de exhaustivitat – un breu llistat de exemples de propostes culturals o iniciatives  socials (publicacions, jornades, congressos, tallers, cicles, documentals, obres de teatre, exposicions, produccions audiovisuals, programes i iniciatives  de televisió, etc..) diverses i alhora paral·leles al nostre projecte, en el sentit que responen a les mateixes inquietuds . Es evident que les qüestions sorgides en els darrers anys arran de la immigració preocupen, interessen i que – des de molts sectors-  s’hi dediquen esforços que val la pena tenir en compte.

 

Artícles principals

  • Teresa Serra, una professora del Ceip del Raval Collaso i Gil ha rebut el premi Ciutat de Barcelona 2008  per la seva feina i dedicació a la integració de l’escolar immigrant.

  • La Vanguardia ha iniciat una sèrie en la que cada dilluns analitzaran polítiques d’acollida i d’integració en diverses localitats.

  • L’obra social de la Caixa, detectant la necessitat d’afavorir la participació ciutadana de la immigració i treballar per el seu apropament ,va crear la xarxa de mediació intercultural. En el darrer any ha passat de formar 64 a 114 mediadors i el pressupost ha passat de 4,8 a 7,8 milions de euros.

  • El Centre d’Estudis Africans ha publicat, amb el suport de la Comissió Europea  “Safi...y otras historias”, un còmic amb histories de  emigrants ambientades a cinc països europeus amb l’objectiu d’intentar contrastar els prejudicis i la manca de coneixement que caracteritzen l’imaginari entorn de la immigració.

  • L’Editorial Mediterrània ha publicat  “Immigrants als instituts. L’acollida vista pels seus protagonistes” de Miquel Àngel Alegre, Ricard Benito i Sheila González. Aquesta recerca inclou com a novetat la veu dels mateixos protagonistes, els nois i noies immigrats, els grans absents de les recerques desenvolupades fins avui.

  • La Fundació Jaume Bofill va publicar al 2005  “Pioneres i Pioners. Trajectòries biogràfiques de filles i fills de famílies immigrades a Catalunya” de Laura Torrabella i Elisabet Tejero.

  • El Fòrum de la llibreria Altaïr ha iniciat el segon cicle titulat “El meu país” en el que una persona arribada a Catalunya des d’un altre país ens parla de la terra on va néixer. Arrelada en la seva cultura autòctona, i, a la vegada, coneixedora de la societat que l’acull, informa sobre el lloc on prové des de la seva sensibilitat i la experiència que ha viscut.

  • Al museu de Gavà es pot veure fins el 24/02/o8 l’exposició “Trajectes. La veu de les dones immigrants. Gavà, 1939-1979” que recull el testimoni que arribaren a Gavà provinents de diversos llocs de la geografia del país.

  • A la oficina principal de l’oficina de correus de Barcelona es pot veure l’exposició “Inmigración e infancia: la generación del futuro”, en la que més de 30 nacionalitats retraten la manera de viure de les noves generacions d’immigrants a Espanya.

  • Al Setembre del 2007 el grup “Emigra” del Departament de Antropologia Social i Cultural de la UAB va organitzar un Congrés sobre Migracions i Ciutadanies.

  • La fundació Viure i Conviure, subvencionada per Caixa Catalunya ,  ha elaborat l’estudi “Capital social, immigració i convivència”

  • ”Una altra mirada”: exposició itinerant, pensada per dur-la a diferents municipis de tot Catalunya. S’adreça a sensibilitzar la població autòctona i estrangera sobre el fenomen de la immigració. L’objectiu és fer entendre que el fet migratori és un dret universa de les persones que, en un moment o altre de la seva vida, han de prendre aquesta decisió.

  • “Welcome to Catalonia”, DVD educatiu  produït per la Generalitat de Catalunya, en el que els populars personatges de Les tres bessones expliquen què és Catalunya als nens immigrants nouvinguts.

  • A mitjans de novembre, durant 4 noies i coincidint amb el Dia Internacional de la Infància l’Obra Social de la Caixa i ADDIA varen organitzar el tercer Congrés Mundial sobre els drets de la infància. Varen assistir-hi més de dos cents adolescents provinents de una vintena de països, majoritàriament Amèrica Llatina i Europa. Les preocupacions d’aquesta adolescents varen quedar reflectides a la Declaració de Barcelona, en la que els nois i noies reclamen la creació de ,és espais de participació a nivell local, nacional i internacional.

  • TV-3 subtitularà dos programes al àrab i al castellà per apropar-se a la població immigrant i en el futur pensen ampliar-ho a altres franges horàries i altres idiomes como el xinès i el romanès. A més han començat a  negociar els drets de les lligues de futbol d’Amèrica Llatina  i del Magreb per elaborar un programa amb els resums de les millors jugades.

  • “Vosaltres els blancs” Documental produït per la realitzadora de TV3  Lala Gomà  en el que un grup de nens de un poble de Uganda ens parla de la seva visió dels blancs.

  • ”El mundo que queremos cambiar”, obra de teatre produïda per la Fundació Save the Children amb finalitats didàctiques. Representada a les escoles pel grup de teatre Taller 22 de Poblenou, la representació intenta conscienciar l’alumnat sobre el fet de que ningú abandona el seu país i cultura per caprici. La experiència dura uns 40 minuts durant els quals els estudiants es veuen immersos en les situacions per les que passa l’emigrant quan se’n va del seus país d’origen.

  • ”Karakia”, programa televisiu en el que immigrants de diferents països fan una demostració de l’elaboració de menjars típics del seu país.

  • “Los Hijos de Babel”, nou  programa de caire popular de televisió espanyola en el que immigrants de diferents països  participen en un concurs mitjançant demostracions de cant i ball.

  • “De Nador a Vic” de Laila Karrouch i “Jo també sóc catalana” de Najat El Hachmi, relats autobiogràfics editats per la editorial Columna, aborden en primera persona la experiència de ésser immigrant i ajuden a entendre com són els nous catalans del segle XXI. Najat el Hachmi, nascuda a Nador l’any 1979 ha guanyat el premi de novel·la Raimón Llull aper la seva novel·la “L’últim patriarca”, sobre una immigrant a Catalunya.

  • El novel·lista guineà Donato Ndongo descriu a la novel·la “El metro” les peripècies de un camerunès que sobreviu a Espanya commovedor ambulant convertit en un “esser estrany mig animal i  mig humà”.

  • ”El Raval de Barcelona. Immigració. Històries d’Anada i Tornada”, publicació  destinada a “joves de 10 a 95 anys”, amb la participació dels joves del taller de còmic del barri del Raval, professors de diverses escoles del barri, el Centre Cívic, el CCCB,etc.

  • “Emigrantes” , de Shaun Tan, novel·la gràfica sense paraules es la història  és la història de qualsevol emigrant, refugiat, desplaçat, i un homenatge a tots aquells que han realitzat el viatge.

  • Val molt la pena veure el vídeo del treball d'algunes escoles e Instituts l'any passat sobre l'immigració que es diu "de Nador a Vic". El podeu veure a:

    http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=26946&p_ex=nador%20a%20vic

    entre les professores que surten està la nova companya que s'ha afegit: Montse Rovira

  • S'ha penjat en materials la proposta de la Vera i la Montse per treballar a l'aula.

  • Confirmada una entrevista  amb el Román Gubern (Professor emèrit i antic degà de la Facultat de Comunicació de l'Autónoma i que ha escrit sobre les noves formes de comunicació)

  • Fotos de l’aula d’acollida de l’Institut Severo Ochoa

    Si voleu veure les fotos del dia que la Vera ens va mostrar l’aula d’acollida de l’Institut Severo Ochoa, cliqueu aquí:


    http://picasaweb.google.com/montseval/InstitutSeveroOchoa

  • Vídeos de qualitat
    Una web del CSIC on es pot fer una visita virtual per tots els seus centres d’investigació. Són vídeos de molta qualitat. Si voleu mirar-ho és:


    http://www.dicat.csic.es/venavernos.html