Història de la Construcció del Canal

El Pla d’Urgell fa cent cinquanta anys era un ermot espantosament desert i pobre, prolongació de la crosta i els matolls dels Monegros (Aragó).  Hi campaven llebres esquàlides i rates de secà.
La  gent collia camamilles,  altres herbes d’apotecari i bonyigues per al foc de la llar.

L’aigua de la pluja era escassíssima. Les cisternes no estaven mai plenes. Els blats, any sí, any no, tampoc arribaven a bon granar. La majoria de pobles vivien únicament i exclusiva dels cereals.

Els primers projectes per a la construcció d’un canal de navegació i de regadiu a l’Urgell daten del Segle  XIV (1346-Arxiu de Manresa)

Al  segle XIX, desprès de vàries concessions i diversos intents de construcció (1817-1822 i 1829-1833) es paralitzen les obres per dificultats financeres, males collites, desconfiança i guerres.

L'any  1853 es constituí la SOCIEDAD ANÓNIMA CANAL DE URGEL que es comprometé a acabar el canal en un termini de quatre anys i,  en compensació, se li garantitzava la seva explotació per un període de 99 anys.

El canal principal fou acabat el 1861. Els canals de distribució, el 1865.

La superfície regada passa de 6500 Ha. L’any 1864 a 18.400, l’any 1886 i a 62.000 el 1870, encara que aquest regadiu fou escassament rentable fins a principi del segle XX.

En un principi, la societat constructora tan sols es comprometé a subministrar aigua entre setembre i maig per als cultius principals d’aquells temps (blat, ordi, civada, sègol...). Després, la construcció del pantà d’Oliana (1959), permeté una  regulació important del riu Segre i, amb això, la del Canal, la qual cosa assegurà, en gran part, el regadiu durant l’estiu.

L’any 1964 el Canal passà a ser de l’Estat per la reversió dels Canals, deixant als regants l’administració de l’aigua. La Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, està formada per vint  Col.lectivitats autònomes cada una d’elles. Dins d’aquest organigrama hi estan representats els Ajuntaments i  els industrials.

Tota l’obra de construcció del Canal d’Urgell  és gegantina:  des de la construcció del terraplè de Castellserà fet amb coves plens de terra, amb cadenes humanes, fins al Túnel de Montclar, l’Aqüeducte del Cenill o el Pont de Ferro d’Agramunt.

La majoria de treballadors eren presoners. Durant la nit, els encadenaven del peu a la caserna situada damunt mateix del túnel tal com es pot veure en el gravat de l’época, perquè no escapessin. Les condicions de treball eren molt dolentes. Així ens ho explica un poema trobat als arxius de la Casa Canal i que pertany a un treballador presoner; anava dirigit a la seva mare.

Dades Tècniques del Canal d'Urgell

Neix a la  comarca de La Noguera prop de Ponts en el terme del Tossal

La seva construcció va iniciar-se l’any 1853 i es  va inaugurar el 26 de Març de 1862

El primer reg amb aigües del canal el va rebre la finca Tarassó del terme d’Agramunt, propietat de Sr. Josep Mestres el dia 25 de Març de 1862. En la façana d’un dels edificis hi ha una placa commemorativa.

La seva llargària és de 144 quilòmetres i rega 75.000 hectàrees de les comarques de La Noguera, l’Urgell, El Pla d’Urgell i  Les Garrigues.
 

Obres Singulars

El Túnel de Montclar
L'Aqüeducte del Sió - Pont de Ferro
L'Aqüeducte del Cenill
El Terraplè de Castellserà

 
Domingo Cardenal Gandasegui, Enginyer en cap de les obres
Doncs fou un enginyer de Camins, Canals i Ports,  Director de les obres del Canal d'Urgell i  destacat per la seva labor en la construcció del Túnel de Montclar, en aquell temps el més llarg del món.

Estudià la carrera a l'Escola d'Enginyers de Madrid essent el núm.  1 de la seva promoció.

Nascut l'any 1820 a Logronyo, establí la seva primera residència a Agramunt i després es construí una casa a Mollerussa.  Morí a Barcelona el 9 de Febrer de 1901.  El traslladaren al cementiri d'Agramunt per desig propi, on reposava ja la seva esposa Carmen Fernández.

La memòria oral d'Agramunt, recorda com empleats de la Casa Canal li feien guàrdia d'honor cada any pel dia de Tots Sants.
Molts pobles de l'Urgell li han dedicat un carrer com : Mollerussa, Golmés, La Fuliola, Barbens, Juneda, Linyola, El Poal, Torregrossa etc.


Informació extreta del llibre "Els Canals d'Urgell i la seva història"
de Jaume Vila i Ricart
Edita: Diputació de Lleida