EL POBLE DE BELIANES

El municipi de Belianes compta amb una extensió d´uns 16 Km i una població d´uns 576 habitants (any 2001).

La majoria de la població viu de l´agricultura, que és la principal activitat econòmica, junt amb la ramaderia, l´avicultura i la indústria de la construcció (la població actualment compta amb tres bòviles).

Belianes procedeix de la unió de dos antics termes: els Eixaders i Belianes, que foren integrats en un de sol el 1842; i el municipi actualment, junt amb la caseria i antic terme dels Eixaders comprèn l´antic terme de Torredemóra i el despoblat de Castellsalvà. Belianes s´alça en un planell aturonat, a 373 metres d´altitud, a l´esquerra del Riu Corb, i la seva posició enlairada en fa un magnífic mirador sobre la plana d´Urgell.

A més, el municipi es troba ben comunicat amb les poblacions de Bellpuig, Arbeca i Maldà.

A Castellsalvà, terme de Belianes, han estat trobades restes ibèriques i monedes romanes, i els senyors que van exercir domini i jurisdicció sobre Belianes són principalment els vescomtes de Cardona, barons d´Anglesola i Bellpuig.

Belianes és, doncs, un bonic poble on passejar-hi significa descobrir-hi racons i part de la seva història. Al passejar-hi hom pot visitar-hi l´Església de Sant Jaume, del segle XV, reedificada sobre una primera, romànica, de la qual en queden elements de la portada. L´església va ser reformada el s.XVI. Té una sola nau, amb voltes de creueria, i a les claus de volta s´hi troba esculpit l´escut dels templers. L´església conserva una taula gòtica, part d´un antic retaule del 1592, i el campanar del segle XVIII.

Fins al segle XVIII; Belianes era tancat sense altres accessos que uns portals, i al seu interior conservava una construcció, el Castell, segurament imprescindible per defensar-se de les incursions enemigues, de la qual només en queden restes a la toponímia: Castellot, Muralla.

A Belianes també hi podem visitar la Casa del Comú o Ajuntament, un edifici del segle XVI, la façana principal del qual té una portada de mig punt adovellada i les finestres del primer pis de caràcter renaixentista.

Dins la Casa del Comú s´hi amaguen la Biblioteca Municipal, la Fonoteca, l´Ecomuseu i el Museu de vestits antics, equipaments de què disposa el poble i tots visitables, junt amb el Molí de l´Oli.

Passejant pel poble és interessant observar les façanes i llegir a les llindes les dates i denominacions que assenyalen les èpoques de més vitalitat del poble. La més coneguda és Cal Roc, amb singulars influències renaixentistes i la porta de mig punt adovellada. Aquesta façana fou reproduïda al Poble Espanyol de Barcelona.

Belianes compta amb nombroses institucions i agrupacions culturals, com l´Orfeó Belianenc, i també compta amb equipaments públics molt diversos: un centres d´ensenyament públic, una llar d´infants, una zona poliesportiva amb pista d´esports i piscines, un local social, ...

En definitiva, un lloc per perdre-s´hi!!

 

Les FESTES

Sant Sebastià: 20 de gener

Sant Isidre: 15 de maig

Sant Jaume: 25 de juliol

Jornades Culturals: durant la Primavera

Festa de l´Oli: el darrer cap de setmana de novembre