ESCOLA RIUS I TAULET
Plaça Lesseps, 19 08023 Barcelona Tel/fax: 932 176 196 a8002113@xtec.cat
Història

 Breu història del CEIP Rius i Taulet

La nostra escola es va inaugurar l'any 1957. Va ser construïda sobre els terrenys que ocupava la Plaça de la Creu i algunes de les cases que envoltaven aquesta plaça.



En un principi l’edifici era compartit per dues escoles, una de femenina i una de masculina, amb claustres i direccions independents, i per tal de tenir els nens separats de les nenes, fins i tot feien patis diferents. Al primer pis, entremig de les escales, hi havia una capella on s’havien celebrat mises, essent aquest dels pocs actes on assistien els alumnes d’ambdues escoles.

Durant molts anys va ser l’única escola pública d’aquesta zona de Gràcia i fou capdavantera en l’establiment d’una associació de pares i mares, en l’organització d’activitats extraescolars i en la introducció de la immersió lingüística.

L’any 1970, l’edifici es va reformar i es va pujar un pis més per donar cabuda a més aules. Arribant a tenir un nombre de matrícula important (dues línies i fins a tres línies a la segona etapa de l’EGB). Al cap de poc va començar al mateix edifici l’Aula de Formació d’Adults, l’única que des de fa més de 25 anys ha funcionat al barri. També, al llarg de la seva història, el Rius i Taulet, ha estat Centre d’examens d’oposicions, on molts mestres han hagut de passar les proves corresponents.

Durant el curs 1989-1990, degut a uns problemes d’aluminosi en algunes bigues, després d’un temps d’incertesa, l’escola es va haver de traslladar a les Llars Mundet, passant tot el curs amb jornada continuada matinal i transport escolar, mentre posaven solució als problemes esmentats. Això fou la causa principal de la davallada de la matrícula al Centre, quedant amb una sola línia d’Ed. Infantil 3 – 6 anys i de Primària.

Amb el treball del dia a dia, amb projectes d’il•lusió i les diferents millores qualitatives al Centre, el Rius i Taulet va remuntar amb escreix la matrícula.

Millores i projectes com el Pla d’Acollida, els projectes de Biblioteca i de Direcció, els cursos d’assessorament i formació del professorat, l’avaluació interna que ens fa reflexionar sobre la nostra tasca per tal de millorar-la, ... Així com les millores físiques de l’edifici i del recinte: reformes d’espais, nou paviment a la planta baixa, l’accessibilitat, ampliació del pati i nova zona tova i verda (amb sorra i arbres) al pati del darrera pels més petits.

Durant el curs 1998-1999 el Claustre de Professors començà a valorar la possibilitat d’acollir al Centre una Escola Bressol de 0 a 3 anys; conscients de la necessitat social i de la macança de places públiques d’aquesta edat, principalment al nostre barri, com de la conveniència per a les famílies de poder portar llurs fills, mentre són petits, a un mateix recinte escolar. Així el curs 1999-2000 el Consell Escolar i l’AMPA en escrits respectius adreçats a l’Institut Municipal d’Educació, al Districte i a la Delegació Territorial d’Ensenyament de Barcelona vam manifestar el nostre interès per acollir al nostre Centre una Escola Bressol Municipal.

La Delegació Territorial va respondre que la creació de noves escoles bressol era competència de l’Ajuntament. El Districte, de bon principi, va recollir la idea i va potenciar la creació d’aquesta escola bressol al ceip Rius i Taulet. L’IMEB, escoltada la demanda de l’escola i del Districte principalment, va fer l’estudi corresponent per veure les possibilitats d’ubicació de l’esmentada escola bressol.

No és, però, fins a finals del curs 2001-2002 que es va presentar un avanprojecte de les obres de la nova escola bressol i de les reformes al CEIP RIUS I TAULET, que a més de les reubicacions d’espais afectats per l’ocupació del que seria l’escola bressol, implicava algunes millores pel Centre, i sobretot l’ampliació del pati del darrera, gràcies a la remodelació del carrer Maignón.

Així durant el curs 2002-2003 va començar les obres. Primer el desplaçament del c/ Maignón que va permetre l’ampliació del pati i de l’espai on es construiria una extensió de l’ala esquerra de l’edifici, a nivell de planta baixa i soterrani, on s’establiria l’escola bressol, obres que en principi s’havien d’acabar al setembre del 2003 però que, degut a problemes imprevistos amb el subsol, no finalitzarien fins al novembre.

La nova Escola Bressol Municipal “Gràcia” va entrar en funcionament al desembre del 2003, durant el curs 2003-2004. Finalment la seva inauguració oficial va ser el dia 3 de febrer de 2004.

El CEIP RIUS I TAULET s’enorgulleix d’haver pogut contribuir a la creació d’aquesta nova escola bressol, alhora que considerem que l’acollida al nostre edifici, amb les reformes que va comportar, va suposar unes millores quantitatives i qualitatives pel Centre. Tot i que el funcionament de les dues escoles, administrativament, és diferenciat i independent, la col•laboració i coordinació entre les direccions i, principalment, entre els equips de mestres auguren una tasca educativa de continuïtat en les primeres etapes escolars dels infants.

Des de la construcció de l’escola Bressol, amb l’ampliació de l’edifici que comporta, resten uns espais buits al soterrani, espais que són reivindicats pel l’escola per ampliar i fer el menjador nou i la cuina nova. De fet al 2004 , s’aprova que al ceip Rius i Taulet s’han de fer obres (RAM) per fer una remodelació global dels espais del centre i ens comuniquen que està previst que la nostra escola sigui de dues línies. Que aquestes obres s’ha de dur a terme en el període comprès entre el 2004 i el 2007, encara que definitivament es dóna com a data d'execució el 2007.

Degut a la població immigrant que arriba a l’escola, es fa una intensa feina vers l’acollida i integració de totes les famílies, i l’Aula d’acollida del Rius i Taulet, sovint es mostra com a model per a altres Centres que l’han d’engegar i , fins i tot, el Departament d’Educació fa venir delegacions de mestres estrangers per observar el funcionament de la nostra Aula d’Acollida.

Des del curs 2004-2005 i principalment a partir del 2005-2006 es participa activament amb el Pla Educatiu d’Entorn de Gràcia. Així mateix s’engeguen projectes de Centre, com el de Biblioteca.edu, …

Des del curs 2005-2006 ha començat a implantar-se novament la doble línia, al curs 2008-2009 tenim 2 P3, 2 P4, 2 P5 i 2 primers.

Després d’insistir durant els cursos anteriors sobre quan han de començar les obres, no és fins al tercer trimestre del curs 2006-2007 que se’ns comunica que les obres començaran ja. Es preveu que puguin durar un curs i mig, duran el qual probablement hi haurà reubicació d’aules, ens quedem sense cuina i es faci menjador amb servei de càtering. El projecte d’obres és força gran, afectant tots els espais del centre i preveient el reforçament de bigues de sostres o terres (per evitar possibles problemes d’aluminosi que poguessin haver-hi hagut) i es preveu un ampliació al pati pel costat de Mare de Déu del Coll amb el carrer Maignón.

Per part de les famílies i dels/les mestres hi ha una forta oposició a que les obres es realitzin amb els nens/nenes a dins; es prefereix que hi hagi un trasllat. Finalment s'aconsegueix, i per part dels Serveis Territorials de Barcelona se'ns comunica que al setembre de 2008 ens traslladaran. En un principi se'ns comunica que el trasllat serà als "barracons" que ocupa el ceip Fructuós Gelabert, doncs es preveu que per aquella data ells ja tindran acabat els seu edifici nou. L'1 d'abril de 2008 se'ns comunica que no és possible els trasllat a on se'ns havia dit per manca d'espais, i que la nova ubicació serà al ceip Pirineu. Es preveu que el trasllat es farà al juliol de 2008, i que haurem de passar allà tot els curs 2008-2009, com a avantatges destaquen que tindrem espais suficients i amples i que podrà haver cuina pròpia.

Tot el curs 2008-2009 i part del 2009-2010 (primer trimestre i fins gener o febrer) restem traslladats al ceip Pirineu. Aquest trasllat ha tingut un cost a la matrícula d’alumnes al centre. Hi ha hagut algunes baixes i, principalment, ha suposat que molt poques famílies s’interessessin per veure i/o matricular-se a la nostra escola, principalment al saber que el curs 2009-2010 encara estaríem traslladats. El que ha suposat la pèrdua d’un grup de P3. Així aquest curs 2009-2010 hi ha un sol grup de P3, mentre la doble línia arriba al 2n de primària.

Al llarg d’aquest temps s’han realitzat 3 visites d’obres, on hem pogut observar l’evolució de les mateixes. Des del principi se’ns ha informat que la finalització de les obres no serà fins a finals de desembre del 2009. El que implica que el trasllat estigui previst al llarg del 2n trimestre del curs.

Aquest curs 2009-2010 es preveu realitzar una gran festa d’inauguració de les reformes i, alhora, cloenda dels actes de celebració del 50è aniversari.

50è aniversari
Equip directiu
Equip pedagògic
Consell Escolar
Oferta educativa
Activitats complementàries
Caps grossos i gegants
Revista
L'ESCOLA
PROJECTE EDUCATIU
EQUIPAMENTS
SERVEIS
INFORMACIONS
AMPA
COM ARRIBAR-HI