Opinió

EXPLOTACIÓ INFANTIL

 

DIGUEM NO !! A LA EXPLOTACIÓ INFANTIL .

 

Nosaltres tenim de tot, tenim menjar , tenim casa i no ens donem compte de la sort que tenim. Però no tothom té la mateixa sort. Sense anar tan lluny hi ha molts nens que són maltractats. Sempre treballan cobrant molt poc i sense possibilitats de rebre una educació.

 

Què és explotació infanti ?

Totes les persones, quan naixem, tenim uns mateixos drets i deures: dret a una identitat, a l’educació, a la salut,... Aquests drets i deures estan recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans que es va fer ara fa uns 50 anys i permeten la llibertat de tothom i el poder gaudir d’una vida digna. Tot i això, avui dia encara es violen alguns d’aquests drets. És el cas de L’EXPLOTACIÓ INFANTIL, que consisteix en abusar egoistament dels infants dèbils i fer-los treballar forçosament, privant-los d’anar a l’escola i perjudicant la seva salut.

El terme explotació infantil s'usa per a designar l'abús laboral sistemàtic de la canalla, amb consideracions insuficients al seu desenvolupament personal, seguretat, educació, salut i perspectives de futur. La canalla és obligada o induïda a realitzar treballs que haurien d'estar realitzats per persones adultes, en unes condicions que a vegades són d'esclavitud.

Els casos més coneguts són l'agricultura, la fabricació de catifes, pilotes de futbol,... (es considera que una gran part de les manufactures de baix preu que es venen al món han eixit de mans infantils), els serveis domèstics, la utilització de la canalla com a captaires, la recerca de restes de menjar i la prostitució infantil. Molts sofreixen pallisses, són violats o traslladats per la força d'un país a un altre com mà d'obra il·legal i forçats a treballar contra la seva voluntat.

La misèria en la que han nascut, la falta de consciència dels empresaris i la desídia dels governs els condemna a treballar, enlloc d'estar jugant i aprenent.
Molts sofreixen pallisses, són violats o traslladats per la força d'un país a un altre com mà d'obra il·legal i forçats a treballar contra la seva voluntat.

Qui són els afectats:

S'estima que hi ha arreu del món uns 246 milions de nens i nenes explotats, i no sols als països menys desenvolupats. D'aquests uns 1,2 milions haurien estat víctimes del tràfic de menors, uns 5,7 milions haurien estat forçats a treballar en condicions de servidumbre o altres formes d’esclavitud, uns 1,8 milions obligats a exercir la prostitució o a treballar en pornografia , uns 0,3 milions obligats a participar en conflictes armats o altres activitats il·lícites (0,6 milions). No obstant, la immensa majoria d’els nens i nenes que treballen -el 70% o més- es dedicarien a l’agricultura.

Les estimacions per regions verteixen les següents dades:

* Les regions d’Àsia i el Pacífic posseeixen la xifra més elevada de nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 14 anys que treballen: 127,3 milions en total (el 19% dels nens i nenes d’aquestes regions treballen). Per exemple, a la Índia, els nens teixeixen catifes a llocs insalubres, sense descans, encadenats per a que no s’escapin.

* A l'Àfrica subsahariana s’estima que existeixen 48 milions de nens i nenes que treballen.Un de cada tres (el 29%) menors de 15 anys treballa.

* A Llatinoamèrica i al Carib hi ha aproximadament 17,4 milions de nens i nenes que treballen (el 16% d'els nens i nenes de la regió).

* El 15% dels nens i nenes d'Orient Mitjà i Àfrica septentrional treballen.

* Als països amb economies industrialitzades i de transició existeixen aproximadament 2,5 milions de nens i nenes que treballen.

4.On i quan va comenÇar:
L’ explotació infantil a passat des de sempre però ara se’n parla més des de que es parla dels drets dels infants .

 

Tipus d'explotació infantil

 

 

 

 

 

 

 

 

AUTORS :Ricard Sánchez Valls , Octavi Medina Morato ,Francesc Oller Ruiz