L

Reportatge

LA CAPA D'OZÓ

ESTÀ EN PERILL A CAUSA DE LA CONTAMINACIÓ

 

La capa d' ozó és una capa important de protecció de l' atmosfera, és tant important que la seva reducció constant pot provocar greus problemes al planeta Terra.

 


La capa d' ozó és una capa situada a la troposfera, a uns 25 km. del límit terrestre, components de la qual ens protegeixen dels rajos UVA, o rajos Ultraviolats.

Els components que fan malbé la capa d' ozó són, principalment, els sprays, que contenen Clorofíl·lica (CFC), i el di òxid de carboni que emeten els automòbils.

En aquests últims anys es considera amenaçada, pel que l' Assemblea General de les Nacions Unides es va reunir el 16 de setembre, 1987 per a signar el Protocol de Montreal. Des de llavors, cada 16 de setembre es celebra el dia Internacional per la * La vida al nostre planeta depèn d'una capa de gas ozó que es troba situada entre els 20 i 40 quilòmetres d' altura, en una capa de l' atmosfera anomenada estratosfera.

ENTREVISTA A UNA TÈCNICA

L' ozó, a nivell de la superfície de la Terra, és molt oxidant i tòxic, però en aquella altura els seus efectes sobre la vida en el planeta són molt beneficiosos. L' escut d' ozó filtra les radiacions solars, de tal manera que les radiacions ultraviolades més nocives amb prou feines poden travessar-lo i no arriben a la superfície de la Terra. Sense la capa d' ozó, la vida a la Terra desapareixeria. En primer lloc, quedaria destruït el fitoplancton i això produiria una alteració greu en la cadena alimentària dels oceans. El creixement de les plantes terrestres també es veuria afectat. Les persones i els animals patirien greus problemes de salut: càncers de pell, cremades, afebliment de les defenses del cos i problemes de visió.


Cada molècula d' ozó (O3) està formada per tres àtoms d' oxigen. A l' atmosfera l' ozó es forma a partir de l' oxigen per acció de la llum ultraviolada.
La capa d' ozó es troba a l' estratosfera. Forma un escut al voltant de la Terra que filtra les radiacions ultraviolades nocives.
Preservem lla Capa d’Ozó. humans en acció !!!

MÉS INFORMACIÓ

http://www.xtec.cat/~mferna99/projecte/ozo.htm

 

 

 

AUTORS:David Il·legals Fígols i Urbez Pac Rodriguez

.

 

 

 

 

 

 

Jocs de rolliana del mòn
Jocs tradicionals dels catalans
Monuments històrics