Índex Conceptes Generals  Sistemes cromatogràfics eluents vegetal  autors 
 
 
Com puc fer una cromatografia? 

Per començar a fer la pràctica haurem de tenir el material següent: 

  1. Paper de barba (recomanem el de la marca Vilaseca)
  2. Cambra cromatogràfica
  3. Bolígraf negre (recomanem el de la marca BIC
  4. Eluent: acetona i aigua destil·lada
Per fer la cambra cromatogràfica necessitarem un pot de vidre d'uns 16 cm d'alçada aproximadament que tingui tap. Al tap hi farem una ranura d'un cm d'ample al mig. Per evitar que la tira de paper es mogui, reforçarem la ranura amb cel·lo pels costats. La cambra hauria de quedar d'aquesta manera. 
 

Quan ja haguem fet la cambra cromatogràfica, hi dipositarem l'eluent. Nosaltres l'elaborarem amb un proporció de 2 a 1 (dos d'acetona, un d'aigua). Per fer la proporció, ja en tenim prou amb un tap o un petit recipient. La quantitat d'eluent no haurà de ser molt gran i amb una quantitat que no superi el cm ja hi en tenim prou. 

Després farem una tira de paper de barba d'uns 20 cm d'alt per 1,5 cm d'ample. La introduirem al recipient fins que contacti amb l'eluent evitat que s'enganxi a les parets de la cambra. 

A 2 cm de la base, farem set passades amb el bic negre en la mateixa direcció, sense pressionar per tal que la tinta no quedi massa enganxada al paper. 

Ja ho tenim tot preparat, només hem d'esperar fins que vegem que l'eluent ha arribat a una alçada considerable, per poder apreciar bé tots els colors o tintes que componien la línia negra que havíem dibuixat al principi. Normalment el temps ideal és una hora. 
 

A la cromatografia podem observar que el color negre està format per diferents tintes (colors bàsics). Cada color recorre una distància determinada. En totes les cromatografies de tinta negra els colors apareixen en la mateixa disposició: verd, groc, blau i vermell. Cada color recorre una determinada distància a causa del seu pes. 

 
 
 
Índex Conceptes Generals  Sistemes cromatogràfics eluents vegetal autors