Projecte educatiu
 
“Incorporació de l’ús de la ràdio en la vida del centre”
 

JUSTIFICACIÓ DEL PROJECTE

Des de l’any 89 el nostre centre ha mantingut una sensibilitat especial cap el foment de les noves tecnologies amb l’adquisició dels primers ordinadors, la introducció progressiva de les eines informàtiques en l’educació dels alumnes i fins a la compra d’una pissarra digital. Aquest ha estat, a més, un objectiu compartit entre pares i educadors i ha comptat amb el suport tant del Departament d’Educació com de l’AMPA i l’equip de mestres. En aquest sentit, la direcció de l’escola ha potenciat la formació dels mestres a través de cursos especifics sobre TICs. S’hi han fet dos cursos presencials al propi centre de formació d’usuaris dirigits a tot el claustre, un altre de recursos TICs a l’aula de ciències, formació WINPRI, introducció al SAGA…etc.
El nostre centre en els darrers 3 anys ha experimentat un increment rellevant dels alumnes d’altres països de procedència i actualment arribem a un 30 %. És per això que veiem la necessitat d’ampliar nous recursos que facilitin una millor adquisició de la competència comunicativa dels alumnes nouvinguts, en particular, i de tots en general.
Des de fa dos cursos tenim un Pla d’Autonomia de Centres i un dels objectius és precisament el de "Potenciar la llengua catalana com a vehicle de comunicació de tota la comunitat educativa i sobretot valorar, respectar i tenir interés tant per le llengües i les cultures presents a l’entorn i com per les llunyanes". Un altre objectiu del Pla és "fomentar el respecte vers les diferents cultures a través del coneixement de la cultura catalana".
Ja fa cinc anys el Centre va apostar per potenciar la revista escolar com a eina de comunicació entre tota la comunitat educativa i com a mitjà per millorar l’expressió, tant escrita com lectora dels nens i nenes, amb l’edició de tres exemplars per curs. Amb aquests objectius també fa tres anys vam incorporar la pàgina web. Aquest curs hem iniciat un taller de revista i uns espais radiofònics de notícies a través de la megafonia interna de l’escola, participació en el concurs de "Com ràdio, digue’s com", visitem la ràdio local de Rubí i Catalunya Ràdio. Per això comptem amb la col·laboració de dues mares periodistes. Amb els recursos dotats pel PEd’AC comptem amb l’ajut d’una professional en expressió oral i corporal amb la qualcosa ens permet dur a terme tallers d’expressió amb els alumnes d’EP.
Gràcies a la formació que rebem les escoles que tenim el pla d’innovació en TIC hem tingut l’oportunitat d’estar en contacte directe amb la Ràdio i hem constatat l’ampli ventall de posibilitats que ens ofereix per tal fomentar l’ús de la llengua catalana tan parlada com escrita des de qualsevol àrea curricular. D’altra banda l’ús de la ràdio ens permet projectar fora del Centre les activitats que es fan a l’escola.

Finalment cal dir que el treball radiofònic esdevé un estímul que potencia les activitats escolars des de diferents perspectives: treball en equip, reflexió i respecte a l’interlocutor (especialment als nouvinguts), ampliació de vocabulari i, en definitiva, ensenya a utilitzar la veu, fomenta l’esperit crític, ajuda a la comprensió lectora i a l’expressió oral dels alumnes, sent una eina que es pot vincular a les diferents àrees curriculars des de les llengües a la música.

Tal i com recull el nou currículum l’objectiu del projecte és fomentar l’ús de la llengua catalana oral i escrita potenciant la competència comunicativa linguística i audiovisual de tots els alumnes i, especialment, dels nouvinguts.