La Ciba, un centre de referència per a les dones
Fa quasi tres anys que a Sta. Coloma es va inaugurar un centre de recursos per a les dones. “ La CIBA ” es tracta d'un equipament públic amb l'objectiu d'engegar iniciatives per afavorir la igualtat de gènere, posar a l'abast de les dones una sèrie d'eines per millorar la seva autonomia personal en tots els àmbits de la vida, proporcionar recursos i eines que afavoreixin el seu creixement i la seva emancipació personal, professional i social.
El centre està situat al passeig de Llorenç Serra, amb vistes al riu Besós, ocupa l'espai de l'antiga fàbrica farmacèutica Ciba-Geigy. És un centre pioner no tan sols a la ciutat sinó que per a la resta de l'Estat espanyol és un referent en la perspectiva de la igualtat de gènere i dels diferents recursos dirigits a les dones.
El nou equipament públic compta amb els següents recursos: Centre d'informació i Recursos per a les dones (CIARD ): acompanyament de la dona en cas de violències masclistes.
Centre de Documentació i Memòria de les dones: centre de documentació i memòria històrica.
Espai de formació en el camp del feminisme, tant des del punt de vista associatiu com universitari. (Màsters i postgraus especialitzats des de la perspectiva feminista) i activitats relacionades amb la investigació.
El Gender Lab: laboratori per acollir i impulsar noves iniciatives en polítiques públiques de gènere i molt especialment en la prevenció de violències masclistes.
Projectes d'economia social, solidària i feminista (per a la producció cultural, energies netes, reciclatge, reducció de residus, alimentació etc.).
La lingüista Estrella Montolío dona molta importància a la utilitat del llenguatge i la forma de comunicar-nos.
Ho fa des de una perspectiva de gènere. Ha fet una recopilació de diferents missatges de veu en el programa de radio “ No es un dia cualquiera ” on els oients donen testimoni de diferents tipus de violència envers la dona. Són projectes que es desenvolupen des de de la Ciba. La finalitat és recuperar el testimoni i la veu de les dones. Sovint aquest tipus de violències passen desapercebudes o estan molt normalitzades.
Una forma freqüent de violència de gènere que sol presentar-se de forma imperceptible per a altres persones és el maltractament verbal, ja que l'agressor sol realitzar aquest tipus de maltractament quan es troba tot sol amb la seva parella. La intenció és dominar i controlar. És un tipus de violència que es va estenent en el temps i el que genera és que la persona maltractada l'incorpori com un fet rutinari.
Un clar exemple d'aquesta mena de violència verbal és la típica frase: “Si em deixes em mato”. L'agressor manipula emocionalment a la víctima creant en ella inseguretats, temors que lentament van matant la seva autoestima. És un tipus de maltractament on les seqüeles solen ser molt fortes i les víctimes poden requerir teràpies psicològiques durant mesos. Els crits, la ràbia, l'ira i la resta d'emocions negatives comporten un desequilibri emocional i es condicionen a aquest tipus d'agressió, fins al punt de d'acceptar-ho.
Un gran percentatge d'agressions verbals comencen per insults, crits, amenaces, paraules feridores, desqualificacions.... i de vegades acaben amb accions pitjors.
La falta de suport emocional provoca un aïllament social i la víctima és incapaç de sortir d'aquesta situació on se sent presonera i pot comportar alteracions conductuals, ús de drogues il·lícites, dependència de l'alcohol o el sorgiment d'idees suïcides. Una forma de parar aquest tipus d'agressions és fixar límits, per això és necessari ajudar a la víctima a desenvolupar habilitats de seguretat i autoestima que li permetin apoderar-se de la situació. Com hem comentat abans les paraules fora de to poden ser les més descriptives en aquest tipus d'agressió, però hem de recordar que hi ha diferents situacions que també es poden considerar agressions verbals i que poden passar desapercebudes. S'està fent violència verbal quan l'agressor actua així:
Es mostra autoritari i vol tenir sota control a la víctima. 
Mostra gelosia.
Resta importància a l'esforç de la parella.
Amenaça o fa xantatge.
Culpabilitza a la parella davant qualsevol situació desfavorable o negativa.
Controla la conducta de la parella i dona ordres.
Rebutja els sentiments, pensaments i experiències de la parella.
Nega qualsevol situació que sigui indicadora del seu mal comportament.
Jutja i critica amb freqüència les accions de la parella. La classe de 5è
|