La immigració: la ruta del Mediterrani
Els alumnes de 4t hem investigat en els nostres arbres genealògics i ens hem adonat de que tots tenim un immigrant a la família. Llavors, hem reflexionat sobre com es devien sentir aquests familiars nostres lluny de la família, si tenien dificultats per saber adaptar-se al nou país on havien arribat, si es van sentir acollits, si van oblidar mai el seu país d'origen.
Des del principi de la humanitat, els nostres avantpassats s'han mogut, han anat d'un lloc a un altre.
L'espècie animal a la que pertanyem els homes i les dones, l'home sapiens, va néixer a l'Àfrica i des de d'allí va viatjar, és a dir va migrar, i es va estendre per tot el món.
A la Prehistòria els humans eren nòmades, vivien de la caça i seguien les rutes migratòries dels animals que caçaven. Una mica més tard, amb l'agricultura, es movien buscant terres més fèrtils per conrear-les i encara que la majoria es va fer sedentària, molts humans han continuat movent-se pel nostre planeta cercant una vida millor o fugint de guerres i desgràcies.
Hi ha moltes raons per emigrar: guerres, persecucions, desastres climàtics,... però la principal és la POBRESA. Molta gent viu en llocs on no hi ha feina ni possibilitats d'estudiar ni llum, aigua potable, medicines o sanitat. 
Llavors, marxen cap a les ciutats grans o cap a altres països rics, com la Unió Europea, els Estats Units o els emirats del golf Pèrsic, on creuen que podran trobar una bona feina i prosperar econòmica i socialment per ajudar la seva família.
Actualment, per anar d'un país a un altre, les persones han de creuar les fronteres, que són les línies imaginàries que separen els països i per poder creuar-les de forma legal cal un PASSAPORT i moltes vegades, també necessiten un VISAT. Els VISATS són permisos especials que dona el país al que es vol entrar.
Milions de persones han migrat de forma legal de mitjans del Segle XX fins ara. Quan no és possible fer-ho legalment, els que volen marxar han de pagar molts diners a les MÀFIES per poder creuar les fronteres de forma il·legal.
Hi ha tres rutes al mar Mediterrani per on entren molts immigrants i molts moren en el trajecte tot i les ONG com Open Arms i Sea Watch3 que intenten ajudar i rescatar-los al mig del mar.
A més, des del mes d'agost passat , han estat arribant milers de persones al port d'Arguineguín, un poble de les Illes Canàries però no hi ha lloc per tots i han d'esperar-se als molls i a alguns els poden allotjar als hotels.
Els migrants han de recórrer molts kilòmetres en vaixells molt precaris, que els traficants sobrecarreguen de persones per així guanyar més diners. Aquells que van arribar a les Illes Canàries havien sortit de Senegal, Mauritània i el Sàhara Occidental i havien fet més de 1400 quilòmetres.
Quan arriben són atesos per metges voluntaris de ONG com Metges Sense Fronteres, Creu Roja i d'altres.
Després d'informar-nos i reflexionar sobre el fenomen de la immigració, creiem que els governs dels països més rics haurien d'ajudar-los a creuar les fronteres sense perill, sense jugar-se la vida i que arribessin a Europa amb papers i amb possibilitats de treballar.
També seria interessant que les empreses creessin llocs de treball als països pobres perquè no haguessin de marxar del seu país per poder aconseguir una feina i tirar endavant la família .
Si hi hagués bones condicions de vida a tot arreu ningú hauria de marxar a la força de casa seva.
La classe de 4t |