Internacional
Pupú 111
Pàgina 2
_ _
 

El desgel dels pols

Aquest tercer trimestre els nens i les nenes de 2n hem treballat el problema actual del desgels als pols a través del projecte anomenat “Els pols: un món desconegut”. Però abans de “viatjar” cap el Pol Nord i Pol Sud, hem estudiat alguns aspectes previs per escriure aquest article.

Al repte u del nostre projecte hem parlat de La Terra; aquesta està formada per sis continents: Europa, Àsia, Àfrica, Oceania, Amèrica i l'Antàrtida, i també està composada en la seva gran majoria per aigua (oceans).

Un cop acabat el repte u, viatgem cap a l´Antàrtida i comencem el repte dos. L'Antàrtida és un continent perquè la seva capa de gel ocupa una extensió molt gran de la Terra. A més, sota la capa de gel hi ha terra. Tanmateix, hem aprés que l´Antàrtida està situada al Pol Sud i que no hi viu gent. Però, sí trobem científics que fan exploracions per descobrir i estudiar coses relacionades amb aquest continent.

Un dels estudis més importants que realitzen els científics està relacionat amb l´escalfament del nostre planeta. El nostre planeta s'està escalfant principalment a causa de la contaminació de l´atmosfera que provoca l'efecte hivernacle; és a dir, la contaminació atmosfèrica deixa passar els raigs de sol que escalfen la terra, però la calor queda retinguda pels núvols contaminants que hi ha al cel i aquesta calor no es pot dispersar per tota l'atmosfera.

L'escalfament del planeta és un fenomen que cada vegada causa més preocupació a tothom perquè té conseqüències nefastes per a la humanitat. En aquest article ens interessa ressaltar una d'aquestes conseqüències: què passa si es desfà el gel de l´Antàrtida?

Els infants de 2n vam fer una petita experiència: vam ficar aigua a una ampolla d'aigua i aquesta la vam posar un dia sencer al congelador. Al dia següent la vam treure i la vam col·locar a la finestra de la classe. Sabeu què va passar? Com que la temperatura de la classe és més alta que la temperatura del congelador, el gel es va desfer de seguida i es va convertir en aigua.

A l´Antàrtida les temperatures són molt baixes i fa molt de fred. Per aquest motiu, hi ha gel sota la capa de terra que forma aquest continent. Si aquest gel es desfés, pujaria el nivell de l´aigua del nostre planeta perquè el gel que hi ha damunt de la terra cau a l'oceà i fa que hi hagi més aigua. L´augment de l´aigua al nostre planeta pot causar la desaparició de zones properes al mar. És un procés lent i llarg, però pot tenir conseqüències negatives al futur. Una vegada donada resposta al repte dos, vam viatjar a l´Àrtic perquè volíem investigar si passa el mateix que a l'Antàrtida. Així va sorgir el repte tres.

L'Àrtic, situat al Pol Nord i al nord del continent Europeu i Asiàtic, són fragments de gel, és a dir, icebergs envoltats de terra. A l'Àrtic sí viu gent: els inuits. De la mateixa manera que a l'Antàrtida, les temperatures de l'Àrtic són molt baixes i per tant, fa molt fred.

Què passa si es desfà el gel de l´Àrtic? V am decidir fer un segon experiment, aquesta vegada vam anar al laboratori. Teníem una hipòtesi principal: els icebergs quan es desfan no fan augmentar el nivell de l´aigua de la nostra terra. Vam descobrir que aquesta hipòtesi és certa. Ara bé, per què? Els icebergs ja tenen part del seu cos dins de l´aigua i, per tant, aquesta aigua ja ocupa un lloc dins de l'aigua dels oceans. Quan és desfà la part de dalt, és a dir, la part de l'iceberg que podem veure, l'augment de la mar és imperceptible.

El canvi climàtic, la contaminació, l´ocupació per part dels humans dels espais on viu la fauna silvestre, entre d´altres trets, desencadenen aquest impacte en el nostre planeta i fa que augmenti el nivell del mar. No obstant això, no està tot perdut i podem fer petites accions per aconseguir un gran canvi i evitar-ho. Hem d´actuar ja!

Us animem a fer tot allò que contribueixi a evitar la contaminació del planeta! Alguns exemples són agafar menys el cotxe, consumir fruita i verdura de temporada, fer un ús adequat de l´aigua, no utilitzar plàstic d´un sol ús, fer regals immaterials, reciclar, comprar productes al barri, comprar amb bosses reutilitzables, facilitar la vida dels animals... Així aconseguirem un gran canvi!

La classe de 2n