
Ubicació ·
Projecte educatiu ·
Instal·lacions
Projecte Educatiu del C.E. RAMAR-2
ÍNDEX
Introducció
Ramar-2 és un centre de secundària i batxillerat situat al bell mig de Sabadell. La seva fundació va tenir lloc l'any 1982 i en aquell moment s'impartien estudis de F.P. i B.U.P.. Més endavant es transformà en un centre concertat d'E.S.O. i Batxillerat.
Ensenyaments que s'hi imparteixen
a) Educació Secundària Obligatòria. Concertat amb la Generalitat de Catalunya.
b) Batxillerats: Ciències de la naturalessa i de la salut, Tecnologia, Humanitats i ciències socials. Concertat amb la Generalitat de Catalunya.
1. Trets d´indentitat
El nostre projecte educatiu es caracteritza per ser pluralista, particularment en les seves vessants polítiques i religioses. Cal donar la informació de forma objectiva i deixar que els nois i noies es formin els seus propis criteris, per això el centre rebutja l'autoritarisme i pretén estimular els valors d'una societat democràtica. D'altra banda es manifesta aconfessional i respectuós amb totes les creences.
La coeducació és important i per això cal buscar una integració natural en la realitat social constituïda per homes i dones, valorar l'enriquiment de la complementarietat.
El català és la llengua en què els alumnes fan els seus aprenentatges des del primer moment d'entrada a l'escola, és el llenguatge vehicular en les classe i qualsevol altra relació que hagi d'establir l'escola.
RAMAR-2 entén l'educació no només com l'adquisició d'uns coneixements, sinó també com el desemvolupament d'unes actituds i l'assimilació d'uns valors i unes normes, centrats en el respecte a la persona i en l'exercici d'una actitud crítica.
D'acord amb la legislació vigent, el nostre Projecte Educatiu es caracteritza pels següents trets:
1.1. Confessionalitat
RAMAR-2 és i vol ser ideològicament pluralista, particularment en les seves vessants política i religiosa. Això vol dir, d'una banda, respecte per totes les ideologies i creences, intentant donar a l'alumne/a informacions el màxim d'objectives possible, i de l'altra, fer que progressivament es formi els seus propis criteris i, analitzant la realitat, pugui prendre decisions responsables.
Així doncs, RAMAR-2 es manifesta aconfessional i respectuós amb totes les creences. Igualment es manifesta lliure de qualsevol tendència ideològica o política determinada. D'acord amb aquest pluralisme, tota persona que treballi en el Centre evitarà la més mínima labor de propaganda, proselitisme, adoctrinament i sectarisme.
Atenent, però, la història de la nostra cultura, els nostres costums i la influència del Cristianisme en el conjunt de la nostra societat, creiem que els nois/noies han de tenir una informació suficient del fenomen en conjunt. Les àrees curriculars resoldran aquest fet de la forma més convenient.
1.2. Coeducació
La coeducació és el procés a través del qual els nens i nenes, a partir de les seves vivències relacionals, arriben a la plena acceptació de la pròpia sexualitat i de la de l'altre/a. Per tant, no és solament tenir nens i nenes en una mateixa aula. Cal buscar una integració natural en la realitat social constituïda per homes i dones, valorant l'enriquiment de la complementarietat.
1.3. Pluralisme i valors democràtics
L'escola ha de respectar l'evolució de l'alumne en el sentit de no imposar-li cap concepció política. D'altra banda, ha d'estimular els valors d'una societat democràtica: solidaritat, respecte als altres i actitud de diàleg.
Així doncs, l'educació i la convivència es desenvoluparan en un marc de tolerància i respecte a la llibertat de cadascú, a la seva personalitat i les seves conviccions.
El binomi llibertat/responsabilitat serà el denominador comú de les actuacions en el conjunt de l'àmbit escolar.
Caldrà, però, tenir present que tot grup orientat a la consecució d'uns objectius necessita una organització i gestió concreta. Aquesta haurà d'atendre tots els principis ja esmentats i, al mateix temps, serà l'encarregada de fixar unes normes de convivència general, uns drets i uns deures per a tots els diferents estaments que la componen.
El respecte als drets de l'infant i la potenciació i difusió dels drets humans seran horitzó obligat per a la comunitat educativa.
Al mateix temps que rebutgem l'autoritarisme, tant respecte als alumnes com a la gestió del Centre, creiem en la necessitat d'establir un marc referencial suficientment ampli i còmode per a tothom, que estructuri els diferents àmbits de la nostra escola.
1.4. Llengua d´instrucció i aprenentatge
El català és la llengua en què els alumnes fan els seus aprenentatges des del primer moment d'entrada a l'escola.
El professorat haurà, per tant, de complir els requisits indispensables perquè això sigui viable.
L'escola vetllarà perquè durant el primer any d'entrada en el centre cap alumne/a pugui sentir-se discriminat per motius idiomàtics. Així mateix, establirà les mesures adients per procurar que l'alumne/a vagi progressivament utilitzant el català com a llengua vehicular.
El català és la llengua vehicular en les classes i en qualsevol altra relació que hagi d'establir l'escola dins i fora del seu àmbit.
En les relacions entre els propis alumnes i dins del marc de l'escola, tot respectant la llengua materna, es procurarà el pas a l'expressió catalana i s'insistirà als alumnes catalanoparlants perquè sempre s'expressin en la llengua que els és pròpia.
El treball de les dues llengües es procurarà portar en els nivells més alts amb hores dedicades a estructures comunes.
Els materials i llibres de consulta que hagin d'utilitzar-se seran indistintament en les dues llengües.
1.5. L'educació com a procés integral
El Centre d'Estudis RAMAR entén l'educació en un marc ampli d'interrelacions on els alumnes, a més d'adquirir i potenciar uns coneixements determinats, han de desenvolupar i treballar unes actituds i unes normes. Aquestes juntament amb el valors ètics centrats en el respecte a la persona han de conformar un entorn que faci possible la millor integració i descoberta de la societat en la qual estem immersos.
I, a més, han d'aconseguir ser capaços d'exercir una crítica i prendre decisions de la forma més raonada i equànime possible.
No podem entendre en cap moment una escola fora del seu context i no propera a la societat de la qual es nodreix i on revertiran els seus alumnes.
2. Línia metodológica
La nostra escola es caracteritza per un estil de treball que tracta de:
- Desenvolupar l'esperit crític i la capacitat de discussió i de decisió, al mateix temps que un coneixement adequat de la realitat social.
- Potenciar els alumnes a partir de la seva situació i capacitat intel·lectual que li són pròpies, respectant els diferents ritmes de treball.
- Donar importància especial als hàbits de treball, a l'adquisició de noves tècniques i a l'aprenentatge dels continguts bàsics.
- Fomentar la iniciativa i la il·lusió per a la descoberta de nous coneixements.
- Adaptar el més adequadament possible les programacions al procés evolutiu del noi/noia i seqüenciar els corresponents continguts tant horitzonalment com verticalment.
- Potenciar un ensenyament actiu entès en el sentit de fomentar en l'alumne/a un esperit d'investigació, de recerca, de curiositat i d'esforç; un ensenyament en el qual l'alumne/a sigui el centre del procés d'ensenyament-aprenentatge.
- Fer que els professionals que es dediquen a la tasca educativa esdevinguin més conductors, animadors i potenciadors de l'actitud abans esmentada que executors d'un sistema instructiu autoritari.
- Globalitzar al màxim les programacions de les àrees en què això sigui possible (bàsicament les no instrumentals).
- Treballar interdisciplinàriament entre diferents àrees sempre que sigui possible.
- Potenciar el treball en grup, dirigint i conduint l'alumne/a a fi que esdevingui capaç d'organitzar-se, de discutir les tasques amb els companys/companyes, i de treure'n conclusions. D'aquesta manera, l'alumne/a aprèn a formular, defensar i discutir les seves idees així com a pactar i acceptar els criteris dels altres.