Marta...víctima de tots els mals
 
Terra Baixa és un drama rural, dividit en tres actes, que va ser escrit per Àngel Guimerà l’any 1897. Aquest drama representa el món injust i cru, ple d’aversions, egoisme i tafaneria. L’obra plasma, en un sentit molt ampli, la veritat o el realisme que es dóna en qualsevol societat, tant que fins i tot ara, en l’actualitat, es fa visible d’una manera o altra. 

La Marta es veu obligada a casar-se amb en Manelic, pastor innocent de la Terra Alta, símbol de puresa.  Aquest casament resulta ser tot un muntatge fet per l’amo Sebastià, per solucionar una sèrie de problemes financers. Finalment, la Marta, juntament amb en Manelic aconsegueix reunir la força que sempre li ha mancat per alliberar-se de la tirania de l'amo Sebastià. 

En el cas de la Marta podem dir que és el personatge típic que sempre viu condicionada per algú i per tant objecte de possessió. Primer de la seva mare, després del seu pare adoptiu,  després d’en  Sebastià i finalment del seu espòs Manelic. Està molt clar, que es retrata a la dona com un ésser inferior. En aquest últim punt podem obrir un gran ventall d’opinions. 

Des de sempre ha existit una visió andocèntrica en totes les societats i cultures. Aquesta aversió a les dones per exemple, en l’Edat Mitjana, sota l’amor “hereos” on la dona era la causant del mal d’amors. Moltes obres, en vers i en prosa, de molts autors de l'Edat Mitjana, com ara Ausiàs March, van estigmatitzar les dones com a portadores de tots els mals. 

Actualment, aquesta aversió a la dona no és tant explícita o exagerada i s’està equilibrant la desigualtat home-dona; però, encara, d’alguna manera, es dóna sobretot en l’àmbit laboral on es limiten moltes oportunitats que les dones poden oferir. 

Aquesta visió reduccionista de la literatura, i per extensió de la societat en general, no ha entès, encara que la dona i l’home són del tot necessaris per fer evolucionar la humanitat. Cal reveindicar la complementarietat del femení i del masculí, i no una falsa igualtat que no reconegui la més evident diferència.                  Sanae Ortiz          1º Batxillerat B


Torna a la pàgina anterior    -    Anar a l'Índex