Visita a les mines de Rocabruna

 
(11/11/03)
 
     
  Un any més, els alumnes de 2n d'eso van visitar les mines de Rocabruna. Aquestes es troben a la falda de Montfalgars, prop de Coll d'Ares.
La seva explotació es remunta a l'època romana. En aquesta època se n'extreia galena argentífera de la que se'n derivava la plata. Durant l'Edat Mitjana també van ser explotades en diferents períodes; se n'extreien minerals de coure (malaquita, atzurita...). Finalment, a mitjans segle XX, seran explotades novament i se n'extraurà baritina. La manca de rendibilitat portarà a la seva clausura definitiva, com va ocórrer a la resta d'explotacions de la comarca.
Avui podem veure les restes d'aquestes explotacions on, curiosament, la més ben conservada és l'anomenada "mina romana". Pel què fa la resta de les galeries, el pas del temps ha fet que s'anessin enfonsant i desapareixent.

   
Entrada a la "mina romana"
     
 
 
 
A l'arribada a Coll d'Ares, la natura ens obsequia amb aquest paisatge.
 
       
 
 
 
Des de Coll d'Ares, enfilem el camí que ens portarà a les mines. Pel camí farem diverses parades per fer un treball d'orientació, observació del paisatge, relleu, flora...
       
 
 
 
Abans d'entrar a la mina, un estudi previ de la situació, dels minerals, l'estructura de l'explotació...
 
Intentem entrar a una de les boques de l'última explotació. Aquest any les esllavissades que s'observen ens fan recular.
       
   
 
Dins la mina romana. Galeria central
       
 
 
 

Com cada any, no podia faltar la companyia del rat-penat.

 
Ha arribat l'hora de sortir