Butlletí informatiu
     
 
  SES Germans Vila-Riera Butlletí informatiu
Camprodon
 
     
  COL·LABORACIÓ: EL CONCEPTE DE CULTURA  
  Anomenem cultura a la manera de viure, de valorar les coses, de relacionar-nos... La cultura d'una comunitat es manifesta en un conjunt d'elements (la llengua, els costums, les manifestacions artístiques, els símbols, les creences, els valors, les festes... que la diferencien i la identifiquen. Cap d'aquests elements l'hem heretat genèticament, com les característiques físiques, sinó que els aprenem, els assimilem, els fem nostres en un procés de socialització, amb el contacte amb la família, els amics, els mitjans de comunicació... Aquest procés no solament ens fa aprendre aquests elements, sinó que també ens fa considerar-los com a propis i actuar d'acord amb el que ells determinen.
  Les diferents cultures són sistemes particulars que els pobles han elaborat per desenvolupar la seva vida adaptant-se al medi i totes tenen coherència interna. Ara bé, això no vol dir que no es puguin criticar aspectes de la cultura (la nostra, la dels altres...) que no ens agraden o que ens semblen millorables.
La cultura abraça aspectes molt diferents. Des de la manera de saludar al tipus d'esports preferits, des del tipus de pentinat als valors socials dominants. Podem simplificar agrupant els diferents trets en dos sentits.
Per una banda, la cultura comprèn aspectes materials, concrets, relativament fàcils de definir, que ens ajuden a representar, a simbolitzar un grup cultural: símbols, estètica, manera de vestir, formes d'expressió artística (art, literatura, música, dansa...), gastronomia, festes, habitatge, etc.
Per altra banda, hi ha aspectes de la cultura més abstractes, més difícils de determinar. Sovint fan referència a aspectes espirituals, de valors, actituds, criteris de conducta i d'actuació. Són qüestions que ajuden a descriure molt clarament la manera de ser i d'actuar dels membres d'aquesta comunitat. Són els aspectes que expliquen allò que es pot fer i allò que no es pot fer, allò correcte i incorrecte, allò bo o dolent, etc.
Per acabar, ressaltar que els comportaments culturals tenen sentit en el context cultural on es desenvolupen. Per estranys que ens semblin, els símbols, els comportaments rituals funcionen, són útils, si aconsegueixen comunicar a la comunitat el missatge que correspon.

Anna Farjas
Xerrada pronunciada el dia 12 de desembre als alumnes de 2n cicle, dins la campanya Tots som forasters / Tots hem sigut forasters