1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 

Paraules d'amor
Recital poètic i viatge a Mallorca, primavera 2012, 1r de batxillerat

Aquest segon vídeo ha estat enregistrat i editat per l'Adrià Casanovas, alumne de 4t: recital poètic a càrrec dels alumnes de 1r de batxillerat, al teatre d'Hostalric, el dissabte 17 de març.


El recital poètic: Paraules d'amor
El viatge a Mallorca: dossier informatiu
Les samarretes per a fer diners

L'IES Joan Alcover de Ciutat de Palma

PARAULES D'AMOR

Paraules d'amor és el títol d'una activitat cultural relacionada amb la poesia i la cultura dels Països Catalans. Gira a l'entorn d'un recital poètic però conjuntament amb aquesta representació hi ha un intercanvi cultural entre l'alumnat de primer de batxillerat del nostre centre i l'alumnat del mateix nivell d'un centre dels Països Catalans.

L'INS Vescomtat de Cabrera ja fa vuit anys que realitza aquesta activitat, però per mi aquest és el primer any, i enguany, a més, és el primer any que es viatja a Mallorca. La veritat és que em fa molta il·lusió. De fet, abans la Generalitat subvencionava el viatge a l'alumnat per a la realització d'aquesta sortida, a través d'una subvenció destinada a intercanvis culturals entre instituts de parla catalana; però ara ja en fa dos que la subvenció s'ha anul·lat. Tot i això, el centre continua cada any fent un intercanvi amb un altre centre dels Països Catalans amb iniciativa pròpia i com a viatge de final curs.

Aquest viatge, doncs, s'ha convertit en una tradició i s'ha establert ja definitivament a primer de batxillerat. Tot i la feina que representa, les hores extres que hi dediquen els nois i noies així com el temps que dediquem el professorat responsable, hi ha molta motivació per part de l'alumnat i s'aconsegueix, a més de l'aprenentatge , una gran cohesió com a grup, l'adquisició d'una nova experiència que formarà part del record de les seves vides a l'Institut i un bagatge cultural de la nostra cultura.

Es treballa des de la matèria de Llengua Catalana i Literatura, amb col·laboració des de la matèria de Llengua Castellana i Literatura, així com des de Clàssiques, Anglès i Francès. Es trien una sèrie de poemes, que poden girar a l'entorn d'un poeta català - l'any passat es va fer Màrius Torres - o bé, a partir d'un tema en concret - com per exemple l'exili, la pau o l'amor (aquest darrer ha estat el tema escollit per aquest any).

La majoria de poemes són en llengua catalana, però, a més, s'inclou algun en llengua castellana, en llengua anglesa, en llengua francesa, en llatí. Els alumnes el treballen al llarg del curs - es llegeixen a classe, es fa un estudi poètic, es memoritza, s'afegeix música, s'afegeix una mica de vestuari o escenografia, per acabar convertint-se en una petita obra teatral... i en arribar el mes de març , aproximadament, es visita algun centre dels Països Catalans.

Si bé el recital poètic és la base de tot el viatge, al llarg dels anys, s'han fet diverses activitats, depenent del centre visitat. Des d' una activitat similar per part de l'alumnat que visitem, una ruta turística pels llocs propers, una caminada amb lectures en veu alta de poemes - per part de l' alumnat o del professorat - un intercanvi de correspondència al llarg de l'any, un dinar, una sortida a sopar o a algun lloc per tal que l'alumnat es conegui més, ... fins i tot un any hi va haver un doble viatge - primer els vam visitar nosaltres i desprès vam rebre la visita del grup d'alumnes de l'altre centre. Enguany és una visita a l'Institut Joan Alcover de Palma de Mallorca i és tota una sorpresa del que ens espera allà.

El recital poètic es realitza en 4 representacions: Paraules d'amor, en primer lloc el presentem al teatre Serafí Pitarra d'Hostalric, bàsicament a les famílies però obert a tot el poble, els dies 17 i 18 de març de 2012. Cronològicament es fa desprès a Mallorca (setmana del 27 al 31 de març) i finalment es presenta a 3r, 4t d'ESO i 2n de batxillerat dins la diada de Sant Jordi.


PARAULES D'AMOR - 17 i 18 de març de 2012

Us animem doncs a què ens vingueu a veure els propers 17 o 18 de març al teatre Serafí Pitarra d'Hostalric. Segur que gaudireu d'una bona estona amb un espectacle diferent.

Per uns moments, us endinsareu dins el món de la poesia i, sobretot, dins el món de l'amor. L'amor, sí, però també el desamor.

Farem un viatge a través del temps per la poesia amorosa des del món clàssic i fins els nostres dies.

Poetes i poetesses diversos, però tots ells grans transmissors de sentiments i emocions. L'amor hi serà present a totes les ratlles i frases que escolteu i es podrà assaborir a l'aire, però també als silencis.

El recital s'acabarà amb el poema - cançó que tots recordem de Joan Manel Serrat que porta per títol del nostre recital... Paraules d'amor...

Us hi esperem!

Ester Bayo i Rigau
Professora de Llengua Catalana i Literatura


Muntatge poètic Cor Salvatge, 2007

Muntatge poètic de Vinyoli i Estellés, 2009


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric