1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 

Aigua bruta avall, però...
A 1r d'ESO, visitem la depuradora i en construïm una al laboratori

AIGUA BRUTA AVALL...,
PERÒ A ON VA A PARAR?

Sovint no som conscients de la despesa d'aigua que cadascú fa tant sols durant un dia i encara menys a on va a parar quan surt de casa a través dels desaigües. Sabem que va a parar a la claveguera, però i després?

Amb l'alumnat de l' ESO vam investigar de què se'n feia després d'haver-la utilitzat i embrutit. Durant la Setmana de la Ciència i la Tecnologia, el divendres 16 de novembre de 2012 vam visitar la depuradora d'aigua d'Hostalric, i la setmana següent vam construir-ne una per simular i posar en pràctica el seu funcionament.

La visita a la depuradora ens va conscienciar realment de tot allò que acabem abocant com a residus a les clavegueres: palets per netejar la cera de les orelles, plàstics, compreses... i sobretot tovalloletes humides d'un sol ús! S'acumulen en gran quantitat i generen un problema en el seu funcionament. Això ens ho va explicar la Carme i en Xavi del Consell Comarcal de la Selva, qui ens van fer la visita guiada de les diferents parts que conformen les instal·lacions de la depuradora. També ens va acompanyar el treballador d'aquesta, que es controla automàticament i ell en fa el manteniment i gestió.

La segona activitat va ser construir una depuradora. Volíem comprovar la seva funció i vam utilitzar una dissolució d'aigua i cendra per tal d'observar si es netejava. I així va ser! Per tant sou uns grans enginyers.

Pensem una mica!! Quan hi ha un incendi que crema una gran àrea de massa forestal, l'aigua de pluja s'enduu tots aquests residus que ha generat el foc. Això suposa un greu problema i caldria plantejar una sèrie d'accions per resoldre-ho. Se t'acudeixen solucions? T'animem que ens les facis arribar... i publicarem les possibles activitats.

Xavier Ros, professor de ciències naturals


Setmana de la Ciència i de la Tecnologia a INS


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric