1
Departaments
Diversos

© INS Vescomtat de Cabrera

 


Hospital Clínic
Alumnes de segon de batxillerat visiten l'IIBB


ESCOLTAR LES NEURONES

El passat dijous 21 de novembre, els alumnes de la modalitat de ciències de la naturalesa i de la salut de segon de batxillerat van tenir l'oportunitat d'assistir a les portes obertes de l'lnstitut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona (IIBB), ubicat en les plantes 6a i 7a de l'edifici de consultes externes de l'Hospital Clínic. Es tracta d'una visita molt interessant ja que permet als alumnes veure de primera mà com és el dia a dia d'un investigador científic, com són els seus laboratoris, com es treballa en projectes i en equips d'investigació, en definitiva, en què consisteix la investigació biomèdica.

Abans de començar amb les activitats programades varem tenir l'ocasió de passejar-nos per la Facultat de Medicina, que està allà mateix. La visita va començar amb l'assistència a la conferència a càrrec de la Dra. Anna Serrano , Desenvolupament d'una teràpia cel·lular: del laboratori a l'hospital, en la que se'ns va explicar pas a pas com es dissenya i experimenta una teràpia des del començament al laboratori fins a la seva aplicació en pacients afectats de fibrosi pulmonar idiopàtica, una malaltia de les anomenades rares i de la qual se'n desconeixen les causes.

A continuació vam iniciar la visita organitzada amb l'observació de tècniques experimentals seleccionades i l'explicació de diferents línies de recerca . En primer lloc vam anar al laboratori de cultius i vam conèixer els protocols per a obtenir cultius primaris de neurones de cervell de ratolí i la seva observació al microscopi. Els equips que treballen en aquesta secció investiguen malalties com l'ictus. També vam visitar el laboratori de microscòpia amb observació per tècniques d'immunohistoquímica per a l'estudi de la resposta inflamatòria i finalment, vam accedir al laboratori d'electrofisiologia on vam veure com s'obté el registre de l'activitat neuronal en ratolins. L'objectiu és estudiar com poden afectar diferents drogues en l'activitat cerebral. El més sorprenent és escoltar el soroll d'aquesta activitat neuronal.

Així doncs, escoltant neurones, en un doble sentit, el soroll del registre i totes les sàvies explicacions de cadascun dels investigadors que ens van estar acompanyant.

Val a dir que, gràcies als fons recollits anualment per la Marató de TV3, moltes de les investigacions biomèdiques que es porten a terme a Catalunya són possibles. No t'ho pensis, col·labora cada any, perquè pot ser que alguns estudis que actualment s'estan portant a terme, puguin salvar properament moltes vides o millorar la qualitat de vida dels pacients.

Montse Jordà, professora
Novembre de 2013


Departament de Ciències Naturals


© Institut Vescomtat de Cabrera · Hostalric