Platanus hybrida

 


Fulles

 

Platan:Platanus hybrida

Castellà: Plàtano

Família: Platanàcies

Espècie familiar per tots els habitants de les ciutats. Aquest arbre caducifoli és d'origen oriental i ha estat introduït a casa nostra . L'escorça està recoberta d'una pela groguenca o verda que es desprèn en plaques . Les fulles són molt grans, dividides en 3 o 5 lòbuls dentats i estan unides a les branques per un llarg pecíol.

Floració: És una espècie dioica . Generalment es propaga vegetativament i rarament desenvolupa llavors viables. Els fruits es reuneixen formant una mena d'esferes de uns 4 cm de diàmetre.

Arbre ornamental, utilitzat per fer ombra, es troba sovint a la vora dels camins i de les carreteres . Es cultiva en plantacions amb la finalitat d'aprofitar la seva fusta . Tolera molt bé la contaminació, per la qual cosa, és una espècie molt utilitzada com ornamental a les avingudes i parcs de les ciutats. A la serra de Collserola el trobem en indrets humits on viu naturalitzat. La seva fusta és un excel·lent combustible. S'utilitza en treballs de torn per les seves qualitats.

L'origen d'aquesta espècie cal buscar-la a Grècia i a la zona de la península balcànica .

 

 


 
Escorça
 
Fruits