Vern: Alnus glutinosa

Castellà: Aliso, alno, omero

Família: Betulàcies

Arbre caducifoli típic del bosc de ribera que pot arribar a mesurar 20 m amb el tronc dret i l'escorça llisa. Les fulles són enganxoses, sobretot quan són joves, fan de 5 a 9 cm. Les fulles es caracteritzen per presentar un petit entrant a l'àpex; tenen el marge serrat i es disposen de manera alterna .


Florida : febrer a abril .Fa flors masculines i femenines en el mateix arbre. Les flors masculines es disposen en espigues (aments) i les femenines en una mena de pinyes. Fructifica de setembre a octubre.

Amb la fusta del vern que és resistent a la humitat, es fabriquen peces tornejades , esclops i puntals de ponts i mines. La resistència de la seva fusta a la humitat va ser la raó per la qual es va fer servir en la construcció d'edificis a la ciutat de Venècia .

El nom "alnus" propi del gènere al que pertany el vern, vol dir "lluent" , nom que fa referència a la seva coloració vermellosa .
Aquesta espècie s'utilitza per repoblar terrenys humits i pobres en nutrients.
Té propietats astringents i s'ha utilitzat per tractar les inflamacions de la boca i les angines. Diu Font i Quer que es pot utilitzar per tractar la ciàtica i el reumatisme.

 


 

Alnus glutinosa


Fulles

 

 

 


 
Escorça del vern
 
Fruits vells a la prmavera