Vidalba : Clematis vitalba

Castellà : Clemàtide, hierba de los pordioseros

Família : Ranunculàcies

Liana caducifòlia que por arribar a formar grans tiges(veieu-ho a la fotografia ) llargues i gruixudes . Presenta fulles compostes amb els foliols de més de 3 cm d'amplada, amb el marge lobulat o dentat . Amb l'ajuda del seu pecíol prènsil s'entortolliga a les plantes veïnes.

Floració : Juny -agost - Flors groguenques i oloroses que s'agrupen formant ramells . Els fruits apareixen al començament de la tardor . El fruit és sec i petit amb un llarg plomall.

Curiositats: Les tiges i fulles tendres d'aquesta liana en contacte amb la pell són molt irritants. Per l'anterior raó, la vidalba també es coneguda com l'herba dels captaires. Antigament els captaires es fregaven les nafres i la pell amb aquesta planta, a fi i efecte, de provocar la caritat i aconseguir millors almoines.

Aquesta planta s'utilitza tradicionalment com a remei .Les fulles es fan servir per tractar les neuràlgies i els dolors d'origen reumàtic.

Les flors són utilitzades per les abelles per fabricar mel. A la regió de la Toscana les parts tendres es fan servir com a verdura, després de bullir-les.

 

 


 

flor vidalba
Clematis vitalba

flor vidalba

Enormes lianes de vidalba

 


flor vidalba
 
flor vidalba
Liana caducifolia
 
Fruits