Índex
La Torre de Claramunt
 
 
 
 

Casc antic de La Torre.

La Torre de Claramunt és un municipi que té 14,80 Km2 d'extensió i que està situat a 364 metres d'altitud.

A la foto es pot veure el nucli del poble antic. Actualment, però, és molt extens ja que s'han construït moltíssimes cases.

Al'any 1981 hi havia 1220 habitants i, actualment, ja passem del 3000. Al poble s'hi troben els serveis més importants: CAP, Farmàcia, Escola i Llar d'infants, comerços...

D'indústries, a part de les paperes, que ja es van instal·lar al costat de la Riera de Carme al segle XVIII (molins paperers), n'hi ha de metal·lúrgia, d'arts gràfiques, de complements elèctrics...

També queden oficis tradicionals: Un pastor i pagesos que fan la seva activitat als camps que envolten el municipi (cerals, vinyes, arbres fruiters,...).

 

Castell de La Torre.

 

L'any 1070 els propietaris del Castell de Claramunt (La Pobla), van construir una torre de guaita, no gaire lluny del castell, per vigilar la vall per on passava el riu d'Agost i la riera de Carme.

Aquesta torre es va dir Riudegost. Temps després, es va anar formant una vila al seu voltant. Aquesta vila es va anomenar La Torre de Claramunt.

Amb el temps, aquesta torre es va anar convertint en la residència on vivien els senyors del lloc i, ara, és com un casal de pedra molt gran i fortificat que sembla seguir vigilant el poble i els seus voltants.

El nucli de Vilanova d'Espoia.

 

La Torre de Claramunt és un municipi format per els nuclis de La Torre, Vilanova d'Espoia, La Serra, Pinedes de l'Armengol, Ca l'Anton, La Torre Baixa, El Xaró i Camaró. En total, una mica més de 3.000 habitants.

A la foto, el nucli de Vilanova d'Espoia, que té 121 habitants, amb la carretera que porta a les Pinedes de l'Armengol. Just al costat hi tenim el CEIP Torrescasana.

Església de Sant Salvador d'Espoia.

Aquesta és l'Església de Sant Salvador d'Espoia. És molt antiga i el seu estil és diu romànic perquè va ser construïda entre els anys 1130 i 1150 (al segle XII).

Té una forma rectangular i l'absis (que és la part arrodonida de la punta de l'edifici) és semicircular i fortificat.

Va ser restaurada totalment entre 1966 i 1984, per iniciativa de mossèn Josep Batlle i Mauerer.

CEIP Torrescasana.

L'escola de Vilanova d'Espoia es diu Torrescasana i és molt nova. Ha estat inaugurada aquest curs 2004-2005 i té molt d'espai per jugar.

Normalment, hi tenim entre 50 i 60 alumnes, depèn del curs.

Som poquets perquè som una escola rural que pertany a la ZER de Bat a Bat.

CEIP La Torre.

I aquesta és l'escola de La Torre. Està situada davant d'un pati molt gran, que, quan no hi ha classe, és un parc anomenat el Parc del Mil·leni.

Com podeu veure tenim diferents pistes: De bàsquet, volei-sorra i fútbol. I a més a més dels arbres, hi ha una gespa verda per seure els dies de calor.

A l'escola som 93 nens i nenes i ens coneixem tots. Abans era una escola molt petita que estava en la planta baixa de l'Ajuntament. Però ara el poble ha crescut molt i l'escola també va creixent, tant que aviat ens en faran una de nova...

Urbanització de les Pinedes de l'Armengol.

Les Pinedes de l'Armengol estan al final de la carretera que ve de Vilanova d'Espoia.

És una urbanització molt gran que té piscina, pistes esportives, botigues, bars, casal,...

A la plaça on para l'autobús hi ha un roure centenari al costat d'una font.