Curs 2011-2012 Número 4 - abr 2012
Versió per a descarregar o imprimir :
Notícies d'interès
I Fòrum de Treballs de Recerca del Baix Empordà
II Jornada d'Educació Infantil
Escoles Verdes: II Trobades de Comités ambientals d'alumnes
II Jornades de Didàctica de la Filosofia
Conferència sobre Kinesiologia
Rodajoc
Caixes didàctiques
Motxilla viatgera de francès
Novetats per llegir, mirar i escoltar
Per atendre millor la diversitat
Per tenir cura del medi ambient
Música, mestre!
Per treballar les emocions i els valors
Per saber-ne més
Novetats per mirar, reflexionar, aprendre....
Cinema i literatura
Des dels centres
L'Escola Gaziel fa 75 anys
L'INS St. Elm, als "Encontres Caixaescena"
XIX Mostra de teatre d'Instituts de Girona
L'Escola Carrilet, participa a la jornada "Repensem l'Escola"
Des del LIC
Pètals de Primavera
Des de l'EAP
20 anys del CSMIJ
 

Notícies d'interés
  • I Fòrum de Treballs de Recerca del Baix Empordà
    Aquest dimecres dia 25 d'aquest mes d'abril es celebrarà el I Fòrum de Treballs de Recerca de Batxillerat del Baix Empordà.
    L'acte, organitzat pels centres de secundària que imparteixen batxillerat a la comarca, amb la col·laboració del Servei Educatiu del baix Empordà, tindrà lloc a les 18:30, al teatre “El Mundial” de la Bisbal d’Empordà.
    Cada alumne de batxillerat ha de presentar, de manera individual, un treball de recerca abans d’acabar el batxillerat, que compta un 10% de la nota global d’aquesta etapa. D’entre els millors, n’han triat uns quants que puguin servir d’aparador per saber quins temes es treballen i com es fa la recerca a la nostra comarca. La mostra consistirà en una breu descripció de cada un dels 10 treballs seleccionats, un per cada centre.
    La idea és que aquest fòrum serveixi d’al·licient i exemple per esperonar l’excel·lència de l’alumnat del Baix Empordà.
  • II Jornada d'Educació Infantil: "Construint ponts entre l'escola bressol i el parvulari"
    Enguany, el dissabte 19 de maig, se celebrarà la II Jornada amb el tema “Metodologies per aprendre a caminar junts”.
    Programa:
    -Conferència inicial a càrrec de l'Ester Campeny sobre Pedagogia Sistèmica: "Els Ordres de l'Amor a l'escola"
    - Exposició de materials didàctics de 0-6
    - Presentació del treball que han dut a terme els seminaris.
    Hi participaran:
    - El seminari “Una mirada Sistèmica a l'educació infantil”
    - El grup de treball “El treball per racons”
    - El Seminari d'Educació Infantil “Treball per ambients”
    - El Seminari de coordinació d'Escoles Bressol
    Amb la col·laboració de:
    - Professores i alumnes del Cicles formatius de Grau Superior d’Educació Infantil de La Bisbal i de St Feliu
    Organitza: Servei Educatiu del Baix Empordà
    Data: 19 de maig de 9h a 13’30h
    S’obrirà un nou termini d’inscripcions del 23 d’abril al 5 de maig. Si  ja vàreu fer la inscripció  durant el mes de setembre, no cal tornar-la a fer. Per a formalitzar-la ho podeu fer en aquest enllaç:
    http://aplitic.xtec.cat/pls/soloas/pk_for_mod_ins.p_for_detall_activitat?p_codi=5020551502&p_curs=2011-2012&p_es_inscr=S
  • Escoles verdes: II Trobades de Comitès Ambientals d'Alumnes
    Escoles Verdes: Durant aquests mesos d'abril i maig se celebren les  II Trobades de Comitès Ambientals d'Alumnes. Hi participen uns quants alumnes i professorat de cada Escola Verda amb l'objectiu d'intercanviar experiències:
    17 d'abril: Trobada a l'ECA Casa Xifra de Santa Coloma de Farners : Hi han participat els instituts Baix Empordà, Martí Carreras i Puig Cargol.
    27 d'abril: Trobada de Primària a l'escola Els Estanys de Platja d'Aro
    Hi participen: La Mercè,  Vall-llobrega, La Sínia, Pere Rosselló, Els Estanys, Gaziel i  Baldiri Reixach.
    3 de maig: Trobada de Primària a l'escola Torres Jonama de Palafrugell
    Hi participen: Barceló i Matas, Torres Jonama (Palafrugell), Torres Jonama (Mont-ras), Pi Verd, Mas Clarà, Cor de Maria (La Bisbal)
  • II Jornades de Didàctica de la Filosofia
    Els dies 24, 25 i 26 de maig de 2012 se celebraran les II Jornades de Didàctica de la Filosofia. Ajudant a escoltar, parlar, llegir, escriure..., pensar, organitzades pel GrupIREF i la Universitat de Girona. Podeu trobar més informació aquí
  • Conferència sobre Kinesiologia
    El proper 26 d’abril tindrà lloc una conferència de la Carme Nieto sobre Kinesiologia: Aquesta tracta sobre un conjunt de tècniques destinades a harmonitzar l’estat de salut de la persona, amb la finalitat de portar-la a l’equilibri de qualsevol situació estressant que pugui desestabilitzar-la o bloquejar-la. El treball de la kinesiologia educativa consisteix en un seguiment  d’activitats i exercicis senzills i divertits que ajuden a millorar l’equilibri de la persona a diferents nivells (lateralitat, centratge i enfoc) i, per tant, ajudem en els processos d’aprenentatge.
    Hora: de les 15’15 a les 17’15
    Lloc: Àrea d’Educació de Palafrugell
  • Rodajoc
    Els dies 22 i 23 de maig tindrà lloc la 3a edició del Rodajoc de la Vall d’Aro. La trobada es farà a Can Nitus de Castell d’Aro. Hi participarà tot l’alumnat de 4t el dia 22 i tot l’alumnat de P5, el dia 23.
   
Tornar a l'índex
Caixes didàctiques
  • Motxilla viatgera de francès.

    Editadat per Santillana-français en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament.
    Contingut:
    Project lecteur (Avant, pendant et après la lecture)
    Journal de bord: col·lecció de 12 llibres de lectura de francès fàcil “Collection Évasion”.
    Més informació: http://blocs.xtec.cat/jornadafrances/

   
Tornar a l'índex
Novetats
Per llegir, mirar i escoltar

Per atendre millor la diversitat

  • Em vols conèixer?.Col·lecció de contes per ensenyar  als nens i les nenes el  per què d'algunes de les diferències que veiem en els altres. És una eina que ofereix pautes per ajudar a les persones acompanyants i als qui pateixen aquest síndromes. A partir de 5 anys.
    - Dislèxia: Em costa llegir
    - Daltonisme: De quin color ho veus?
    - Autisme: Em vols conèixer
    - Hiperactivitat: Aleix, ja n’hi ha prou!
  • Sordera infantil. Del diagnóstico precoz a la inclusión. Guia pràctica para el abordatje interdisciplinar. Instrument pràctic per als professionals d’Audició i Llenguatge i Logopedes, per oferir una atenció integral als nens i les nenes amb sordesa.
Tornar a l'índex





Per tenir cura del medi ambient

  • Programa Escoles Verdes: Document marc. El document exposa la filosofia del programa d’Escoles Verdes, n’explica l’estructura operativa i en presenta els principis inspiradors i les metodologies de treball. L’objectiu és induir i facilitar un canvi en la dinàmica interna dels centres cap a l’ambientalització integral amb la participació activa de tota la comunitat escolar. Trobareu més informació aquí.
  • De les grans idees a les petites accions. Recull de 40 petites, grans idees i accions que, al llarg del 2010 i 2011, setmana a setmana, s’han difós per diferents mitjans electrònics i han comptat amb el suport de més d’una trentena d’entitats que treballen en l’àmbit de la sostenibilitat i el medi ambient a Catalunya. Disponible on-line aquí.
  • Guia d’equipaments d’educació ambiental i ús públic. Guia dels equipaments d’educació ambiental existents a la xarxa de Parcs Naturals que gestiona la Diputació de Barcelona.
  • Fora de classe. Guia de criteris de qualitat per a les activitats d’educació ambiental. Disponible on-line a http://www.scea.cat/foradeclasse.htm.
    Les activitats Fora de classe són una bona oportunitat per observar, experimentar i analitzar el territori que ens cal conèixer i on ens cal actuar. L’anàlisi de la qualitat de les activitats d’educació ambiental i sostenibilitat feta pels mateixos educadors que les dissenyen, proposen, realitzen i avaluen ha estat el marc de treball, de reflexió d’intercanvi d’experiències i
  • Propostes educatives sobre drets humans i conscienciació social. CD amb propostes didàctiques de la campanya “H2O, recursos didàctics i formatius sobre l’aigua la Planeta Terra”. Conté exemplificacions sobre el treball competencial i activitats per a totes les matèries de 3r i 4t d’ESO amb orientacions per analitzar de forma crítica les idees que es transmeten en els llibres de text i com aplicar-les a l’aula.

    Tornar a l'índex


Música, mestre!
  • Re-que-tet-xec: Descobrim els instruments i grups instrumentals. Material didàctic per educació primària pensat per donar a conèixer els instruments i grups  instrumentals dels Països Catalans a l'alumnat d'educació primària. Consta d’aquests materials: Llibre del mestre; fitxes de treball per a l’alumnat corresponents a les 18 unitats del projecte, 6 unitats per cicle; 3 discos compactes amb audicions, un per a cada cicle (CI, CM, CS); un CD-rom amb el llibre del mestre, les fitxes de l’alumnat i un recull de materials gràfics. Més informació +
  • Acció festiva. CD àudio La Torrada amb 12 cançons per a festes populars. Es pot descarregar gratuïtament a la seva pàgina web http://www.acciofestiva.cat/
  • Cobla contemporània. Contemporanis vol. 7 editat l’octubre de 2009, inclou dotze sardanes. Més informació: http://www.contemporania.blogspot.com.es/


    Tornar a l'índex



Per treballar les emocions i els valors
  • Cultivando Emociones. Educación emocional de 3 a 8 años. Recull d’activitats molt senzilles d’aplicar a l’aula per a treballar l’educació emocional: l’autoconeixement emocional, l’autoestima, l’autocontrol emocional, l’empatia, les habilitats socials i de comunicació, i la resolució de conflictes.
  • Guia didàctica del Projecte Respecte versió gironina del projecte europeu “Valor: Viure la diversitat des del respecte” que té per objectiu prevenir el racisme i la xenofòbia. La guia ha estat dissenyada específicament per al projecte i es compon d’un dossier teòric, d’un dossier d’activitats i un CD-rom amb material de suport.
  • Projecte “Dinàmica de grups” (reedició del Programa d’Educació Compensatòria). 3 dossiers (Ed.Infantil i C. Inicial; C. Mitjà i C. Superior; ESO) amb activitats per treballar l’educació emocional. Les activitats són dels temes següents: Anàlisi de grup; Normes; Presentació i autoconeixement; Coneixement i confiança; Comunicació; Autoestima; Resolució de conflictes; Cooperació; Valors; Compartir;

    Tornar a l'índex
Per saber-ne més
  • El CERN i la Física de les Partícules. Conté els 8 vídeos del CERN curts traduïts pel Grup i el documental realitzat sobre el Grup de Física Experimental de Física de Partícules de la UB. Aquest documental va ser enviat en format dvd a tots els instituts de batxillerat de Catalunya i a 140 biblioteques de Catalunya. Més informació a http://www.lhc.cat/presentacio.php
  • De Palafrugell a Amèrica. Comerç, emigració i patrimoni indià a Palafrugell (1750-1990). El patrimoni indià a Palafrugell, llegat d'aquells que van fer fortuna, es mostra no només en l'arquitectura, sinó també en la llengua, la música o la gastronomia. De la mateixa manera que les havaneres, el rom o alguns plats característics de la cuina casolana del moment van arribar dels vaixells que feien la ruta de les índies.
 
Tornar a l'índex
Per mirar, reflexionar, aprendre....

Cinema i literatura
  • Webquest: El cine que vio Azorín y la Generación del 98. CD-rom amb dues webquest proposades, una per a 4t d'ESO i l'altre per a 2n de Batxillerat. L'objectiu és apropar a l'alumnat a la figura d'Azorín i la 'impacte del cinema al llarg del s XX.
 
 
Tornar a l'índex
 
NOTA: Recordeu que podeu reservar telemàticament qualsevol dels materials disponibles al nostre CRP des d'aquest Formulari de Reserva de Préstec que també trobareu a la nostra pàgina web, dins el menú Mediateca.
 
 
Tornar a l'índex
Des dels centres

L'Escola Gaziel fa 75 anys

L'Escola Gaziel de Sant Feliu de Guíxols celebra el seu 75è aniversari.
Durant la setmana del 14 al 20 de maig tindran lloc tot un seguit d'actes entre els que podem destacar una conferència a càrrec del Dr. Salomó Marquès, un fòrum entre ex-alumnes i ex-mestres, una jornada de portes obertes del centre, una arrossada popular o una audició musical.

Per molts anys!!!

L'INS Sant Elm, seleccionat per als "Encontres CaixaEscena"

L’institut Sant Elm de Sant Feliu de Guíxols ha estat seleccionat per segon any consecutiu per participar als “Encontres Caixaescena” on diferents professionals del món del teatre acompanyen i assessoren al professorat que treballa les arts escèniques a l’aula.
Els dies 2, 3 i 4 de març un grup d’alumnes de 4rt d’ESO acompanyats per 3 professores del centre es van desplaçar a Tiana, van compartir amb altres instituts de Catalunya un fragment de l’obra teatral que estan preparant i van escoltar les sugerències fetes pels participants.
En el conjunt de la geografia espanyola s’han realitzat un total de dotze encontres on han participat un total de setanta centres escolars.

XIX Mostra de Teatre d'Instituts de Girona

Un curs més, un grup de professors d'instituts públics de les comarques gironines organitza la Mostra de Teatre de l'Ensenyament Públic Secundari de les comarques de Girona, que enguany arriba a la XIX edició. Aquest any es realitzarà, a diferència dels darrers anys, a la ciutat de Sant Feliu de Guíxols, els dies 25, 26 i 27 d’abril.
Els participants –uns 450 entre alumnes i professors-, que representaran les obres que han estat assajant des del començament d'aquest curs 2011-2012, pertanyen als següents instituts:
INS Castell d'Estela d'Amer
INS de Llagostera
INS de Celrà
INS Narcís Monturiol de Figueres
INS St Elm de St Feliu de Guíxols
INS Serrallarga de Blanes
INS Sa Palomera de Blanes
INS Santiago Sobrequés de Girona INS Cap Norfeu de Roses
INS Ridaura de Castell-Platja d’Aro INS de Sta. Coloma de Farners
INS Abat Oliba de Ripoll
INS Ramon Coll i Rodés de Lloret de Mar
Izmir Ata College de Turquia (institut convidat)
INS Banús de Cerdanyola del Vallès (institut convidat)
Aquest dimecres 25 d’abril, a les 13.30 h, al Teatre Auditori de Sant Feliu de Guíxols, representants dels SSTT d’Ensenyament de Girona i de l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols i de l’entitat organitzadora donaran la benvinguda a tots els participants.
Aquí trobareu tota la programació de la Mostra

L'Escola Carrilet de Palafrugell participa a la Jornada "Repensem l'Escola"

El passat 24 de març, la Fundació SERGI va organitzar una jornada de reflexió sobre el concepte que tenim d’infant i adolescent durant el procés educatiu, fent èmfasi sobre la relació escola, família i entorn.
El matí es va iniciar amb una xerrada d’en Carles Parellada (terapeuta sistèmic), després es van organitzar tres taules rodones paral·leles (infantil, primària i secundària) i a la tarda 7 tallers simultanis permetien aprofundir en coneixements específics.
L’Escola Carrilet vàrem participar com a ponents a la taula rodona de primària junt amb l’escola El Roure, d’educació lliure, i l’escola rural Santa Cecília.
L’experiència “Fem escola, un projecte comú” va ser l’eix de la nostra exposició. La importància de la participació de tota la comunitat (alumnat, mestres, famílies i entorn: persones i entitats) queda reflectida en moltes de les actuacions que es porten a terme a la nostra escola: voluntariat a les aules, tallers internivells, projecte col·lectiu de medi, pla de lectura, joves músics...
Aquesta experiència que va començar ara fa 9 anys, amb l’inici de l’escola, s’ha anat ampliant amb el temps. La valoració és molt positiva i creiem que és el camí que hem de seguir per fer una escola pública participativa, arrelada a l’entorn i de qualitat: “Per educar un infant cal la complicitat de tota la comunitat”.


Tornar a l'índex
Des del LIC

Us oferim el nostre llibre per Sant Jordi

Pètals de Primavera

Un curs més celebrem el Sant Jordi amb un llibre virtual.
Esperem que les vostres aportacions vagin sortint com els pètals d'una flor a la primavera.
Els capítols són:

  • Un pètal un llibre
  • Un pètal un mot
  • Pètals de pensament
  • Pètals virtuals
  • Digues la teva

Trobareu els capítols de sempre, com el que us anima a recomanar un llibre i novetats d'enguany, com els pètals de pensament, on us convidem a compartir frases, cites, aforismes...
Fem d'aquesta primavera un temps ben florit!


Tornar a l'índex
Des de l'EAP

XX anys de la Xarxa de salut Mental a les Comarques Gironines

El dimecres 14 de març es va realitzar una Jornada, a la Sala d’Actes de l’Hospital de Santa Caterina, per commemorar els 20 anys del CSMIJ.
Van inaugurar l’acte el Director dels Serveis Territorials de l’IAS i el Director de la Xarxa de Salut Mental Dr. Claudi Camps.
Cada Servei va presentar-se fent una mica d’història, presentant el creixement de la Xarxa i dels Equips, l’evolució de la demanda i dels abordatges terapèutics.
Va començar la coordinadora del CSMIJ de Girona i Pla de l’Estany, la psicòloga Maite Pi, que va fer la presentació mitjançant una Auca, desde la inauguració el gener de l’any 92 fins a l’actualitat..
El CSMIJ del Baix Empordà, va ser presentat per la seva coordinadora Dolors Albertí. Va iniciar el seu Servei l’any 96 com un antena del CAPIP de Girona amb un psiquiatre Dr. Carlos Porvent i un psicòleg clínic, en Miquel Matarrodona.
L’any 2004 iniciala col·laboració amb el CDIAP del Baix Empordà i la col·laboració amb l’escola d’EE Els Àngels pel seguiment dels alumnes que pateixen un Trastorn Global del Desenvolupament. El 2005 augmenta el nombre de professionals, s’implementen els programes pels Trastorns de la Conducta Alimentària i el PSIE. El 2006 s’implementa el Programa pels Trastorns Mentals Greus i la figura de la Treballadora social. L’any 2007 esdevé un Servei independent. Durant l’any 2011 s’han realitzat 3.857 visites. Es prioritza el treball d’Equip i el treball en Xarxa.
L’any 1999 es va inaugurar l’Hospital de Dia per Adolescents, amb 15 places. Actualment hi ha 25 places i un Equip multiprofessional format per dotze professionals: psiquiatre, psicòlogues clíniques, educadora social, terapeuta ocupacional, treballadora social i professora del Departament d’Ensenyament.
També es va presentar la URPI – Unitat de Referència Psiquiàtrica Infantil i Juvenil- .


Tornar a l'índex
NOTA: També podeu consultar aquest Full Informatiu des de la nostra pàgina web, a partir del menú Informació / Full informatiu . L'enllaç directe a la pàgina corresponent és http://www.xtec.cat/crp-baixemporda/informacio/informatiu_sebe_abr12.htm
Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
C/ Morró, 37 - Tel.: 972643686 - Fax: 972642029
17100 La Bisbal d'Empordà
crp-baixemporda@xtec.cat