Curs 2010-2011 Número 2 - desembre 2010
Versió per a descarregar o imprimir :
Notícies d'interès
El Baix Empordà, Zona Educativa
La ciència en primera persona
Lliurament de distintius d'Escola Verda
Mediateca CRP: Novetats materials didàctics
La maleta "Contes de Fades", en préstec
Nova oferta d'activitats pedagògiques 2010-2011 a les Gavarres
Noves propostes Educatives del Museu de l'Empordà
Museu del Cinema. Propostes Educatives 2010-2011
Programa "Aulas Felices"
Novetats llibres

Ensenyament
Ciències socials
Llengua catalana
Noves Tecnologies
Medi ambient
Educació audiovisual
Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania

Novetats DVD
Cinema
Des del LIC
Exposició Cinema i Pau
 
 

Notícies d'interés
  • El Baix Empordà, Zona Educativa
    El Departament d’Educació ha decidit posar en funcionament, aquest curs 2010-2011, la Zona Educativa del Baix Empordà.
    La Zona Educativa pretén ser un espai de coordinació i gestió amb l’objectiu de millorar els resultats educatius, afavorir la cohesió social, reduir l’abandonament prematur i millorar l’eficiència.
    El passat 11 de novembre va tenir lloc al teatre Mundial de La Bisbal l'acte de presentació dels plantejaments oberts que té el Departament en relació a la nova zona, amb la presència del Sr. Jaume Graells, director general de l’Educació Bàsica i el Batxillerat, el Sr. Andreu Otero, director dels Serveis Territorials i el Sr. Àngel Guirado, inspector i cap d'aquesta zona educativa, i l'assistència dels directors dels centres educatius de la comarca i d'alcaldes i regidors d'educació dels nostres municipis.

  • Lliurament de distintius d'Escola Verda
    El passat dimarts 9 de novembre es va fer l'acte de lliurament de distintius a les noves escoles verdes. Enguany l'acte es va fer a Girona, a l'auditori Narcís de Carreras.
    Els centres del Baix Empordà que van recollir el distintiu van ser:
    - Escola Cor de Maria i Mas Clarà de La Bisbal d'Empordà
    - ESC Pere Rosselló de Calonge
    - ESC La Sínia i l'IES Puig Cargol de St Antoni de Calonge
    - Escola Pi Verd de Palafrugell
    - Escola Gaziel i Escola Baldiri Reixach de Sant Feliu de Guíxols
    Hi van assistir representants dels centres, de les AMPAs i de l'alumnat. I van fer lliurament del distintiu un representant del Departament d'Educació, un representant de la Conselleria de Medi Ambient i l'alcaldesa de Girona la Sra. Anna Pagans.
    Enhorabona!!

  • La ciència en primera persona
    La Setmana de la Ciència vol impulsar el coneixement de la ciència entre els estudiants, mostrant la vessant humana del treball científic i tecnològic i donant suport a les futures vocacions científiques com a base per potenciar la recerca a Catalunya. Dins d’aquest marc es proposa el Dia de la Ciència i una de les activitats és “La ciència en primera persona". La xerrada permet divulgar un tema científic i posar a l’abast de l’alumnat la vida quotidiana, les anècdotes i les preocupacions dels científics i científiques.
    • "La Ciencia inesperada. Historia de los descubrimientos que nadie buscó", a càrrec de Pedro Gómez-Romero a l'INS Palamós.
    • "Construir robots per a investigar el fantàstic món submarí" a càrrec de Pere Ridao, a l'INS Montgrí.
   
Tornar a l'índex
Novetats recursos didàctics
  • La maleta "Contes de Fades", en préstec. La maleta "Contes de fades" estarà en préstec en el nostre Servei Educatiu durant tot el segon trimestre.
    És una maleta pedagògica de la Fundació “la Caixa” per a alumnes entre 5 i 8 anys, on es proposen diversos exercicis sobre llenguatge oral. A través de formes, colors i objectes es plantegen activitats de dramatització i manipulació.
    Pretén introduir i consolidar les estructures bàsiques del discurs oral. I a la vegada, fer que el nen s'adoni que ha d'estructurar i donar forma a tot allò que la seva imaginació li suggereix, per tal que les persones que l'escolten puguin entendre'l bé.
    .
  • Nova oferta d'activitats pedagògiques 2010-2011 a les Gavarres. És un variat programa d'activitats educatives al massís de les Gavarres per a tots els nivells educatius amb novetats respecte el curs passat. Es tracta d'activitats subvencionades.
    Aquí podeu consultar el Catàleg d'activitats
    Assenyalar també l'exposició itinerant amb materials de suport que s'ofereix de manera gratuïta als centres educatius: "En Pinxo i el canvi climàtic, una aventura a les Gavarres". És un complet programa d'educació i sensibilització ambiental en matèria de biodiversitat i canvi climàtic, en el context biogeogràfic de l'Espai Natural de les Gavarres.
    Aprofitem per convidar-vos a visitar la gavarrespedia.org, un portal web que vol ser una eina pedagògica al servei dels centres educatius a l'entorn de les Gavarres.
  • Noves propostes Educatives del Museu de l'Empordà. El Servei Educatiu del Museu de l'Empordà ha renovat les seves propostes educatives. El resultat són unes visites dinamitzades que adapten la col·lecció del museu i diversos continguts relacionats amb l'art al currículum escolar de l'alumnat segons els diferents segments educatius. D'altra banda, a través de la proposta "Línies amb ritme", tenen la voluntat d'apropar l'art contemporani a infants i joves.
    Trobareu tota la informació a la Pàgina del Museu, a l'apartat Serveis
    Les visites i l'entrada al museu són gratuïtes per als centres educatius de l'Alt Empordà, mentre que la resta de centres podeu acollir-vos al programa Indika de la Diputació de Girona. Per a qualsevol consulta cal contactar directament al 972 50 23 05 o a infome@museuemporda.org .
  • Museu del Cinema. Propostes Educatives 2010-2011 El Museu del Cinema de Girona us proposa un viatge fascinant a través de 400 anys d'història de les imatges i dels espectacles audiovisuals de la mà d'una de les col.leccions de precinema i de cinema més importants d'Europa, la Col.lecció Tomàs Mallol, en l'únic museu de cinema de tot l'Estat, on podreu descobrir els orígens i l'evolució de les imatges en moviment, des del teatre d'ombres fins al cinema.
    La programació completa de les propostes educatives (visites guiades, tallers, matinals de cinema, maletes didàctiques...) dirigides als escolars de totes les edats així com recursos per a docents els podeu consultar a l'enllaç següent :  PROPOSTES  EDUCATIVES  2010 - 2011
    Per a informació i reserves: 972 41 27 77 o educacio@museudelcinema.cat
  • Programa "Aulas Felices". “AULAS FELICES” és un programa educatiu basat en la Psicologia Positiva i dirigit a alumnes d'Educació Infantil, Primària i Secundària. És gratuït i de lliure difusió. Pretén aportar recursos per treballar a las árees i també a tutoria, potenciant les Competències Bàsiques més transversals, així com l'Acció Tutorial i l'Educació en Valors.
    És una iniciativa d'un equip d'assessors i professores de l'àmbit del C.P.R. Juan
    de Lanuza, de Saragossa. Va dirigit a alumnes d'entre 3 i 18 años, i està disponible gratuïtament a Internet.
   
Tornar a l'índex
Novetats Llibres

Ensenyament

  • Les invariants pedagògiques i la pedagogia Freinet .Reflexió sobre la pedagogia Freinet. En la primera part fa una aproximació teòrica a les seves idees i tècniques pedagògiques. Recull també un conjunt de textos de l'autor i finalment, reflexiona sobre la vigència d'aquesta pedagogia.
  • Diversidad cultural y logros de los estudiantes en educación obligatoria . Investigació que vol comprovar si el que passa a les escoles en relació amb la diversitat cultural és el que s'espera i si es correspon amb el que els propis actors diuen que passa. Es pregunta com pensen i actuen les escoles envers la diversitat cultural i quines relacions hi ha entre diversitat cultural i fites aconseguides en l'ensenyament obligatori.
    Tornar a l'índex

Ciències socials

  • El carboneig. Llibre que dóna una àmplia panoràmica del món del carbó vegetal en el passat i en el present, destacant una intensa relació entre l'home i el bosc. Recull informació històrica, aspectes culturals, econòmics i tecnològics.
  • Com funcionen les nostres joguines. Projecte en el que s'utilitzen les joguines com a mediadors en la construcció d'aprenentatges per treballar els conceptes científics en relació amb les idees clau del sistema físic.

    Tornar a l'índex

Llengua Catalana

  • Felicitem-nos! . Material fotocopiable del Guix2. Proposta que presenta una sèrie d'activitats a partir d'una situació comunicativa com és una felicitació, per tal que sigui un text viscut, funcional i útil als infants.
 
Tornar a l'índex

Noves tecnologies

  • Ordinadors a les aules. La clau és la metodologia. Els ordinadors ja hi són o arribaran ben aviat a les aules. Aquest llibre ajuda en els canvis que això representa en el dia a dia i que s'han de sostenir en tres grans columnes: continguts, metodologies, eines i recursos tecnològics. Presenta els continguts des d’una mirada competencial.
 
    Tornar a l'índex
Medi ambient
  • L’aigua i el canvi climàtic a la Mediterrània. Reuneix les darreres constatacions i previsions científiques sobre l’escalfament global pel que fa a l’estat i les perspectives dels ecosistemes i els recursos de l’aigua en una regió del món que ha estat escenari de moltes transformacions al llarg de la història. Inclou una proposta educativa per al Batxillerat .
 
    Tornar a l'índex
Educació audiovisual
  • El documental como estrategia educativa.El documental és un espai d'estudi, d'anàlisi, de reflexió i de noves actituds socials i ètiques que, a més a més, té un alt nivell d'eficàcia educativa i de motivació per a l'alumnat. De Flaherty a Michael Moore, deu exemples amb activitats vinculades a les competències bàsiques.
 
    Tornar a l'índex

Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania

  • Un tomb per la... Xina; Un tomb pel...Marroc i Un tomb per...Bolívia. (contes amb CD de cançons), Pertanyen a la col·lecció “Nens d’Arreu” adreçada a potenciar el respecte i l’acceptació mútua a través del coneixement d’altres cultures.
  • Contes del món. Concurs de podcast . Recull de contes del Pakistan, Camerun, Japó, Perú, Congo, Índia, Nepal, Moldàvia, Sàhara, Marroc, Bulgària, Rússia, Uruguai, Etiòpia, Catalunya... conté també un CD Audio amb 24 peces d'un màxim de 4 minuts, en format MP3. El text de cada conte s'acompanya d'una fitxa amb la descripció de l'autoria, de l'entorn del centre i del conte.
  • Pràcticas de ciudadania. Recull d'una selecció de 10 bones pràctiques educatives que tenen en comú l'aprenentatge de la infància i el jovent i la seva acció directa en el medi amb la intenció de millorar-lo. Té tres blocs: aprenentatge servei a primària, a secundària i a l’educació no formal.
  • Pensar els drets humans. Recull d’activitats i textos per donar a conèixer i reflexionar sobre "La Declaració Universal dels Drets Humans" a l'aula. Vol promoure el respecte individual, el respecte als altres i a la dignitat humana.
 
Tornar a l'índex
Novetats DVD
Cinema
  • Gattaca. Tracta sobre un futur en el que el treball i les relacions socials i personals, estan marcades per la perfecció genètica; segons l'ADN que es té, es pot arribar a un nivell o un altre. Els controls genètics per detectar qualsevol ésser "imperfecte" són constants; però un d'aquests "imperfectes" aconsegueix enganyar tots els sistemes de control i realitzar el seu objectiu: viatjar a l'espai.(ciència, genètica, relacions socials i personals...).
  • Klass. Joseph és el més dèbil de la classe. Tota la vida ha hagut de patir les constants vexacions a que l'han sotmès els seus companys. Amb els anys, les bromes han passat a ser pallisses i la seva vida s'ha convertit en una perpètua humiliació... (Mediació; relacions interpersonals...)
  • 12 hombres sin piedad. Film sobre els jurats populars i la justícia. Un jurat de 12 homes ha de decidir si un adolescent és culpable de l'homicidi del seu pare. Si és considerat culpable serà condemnat a mort. Al principi només un membre creu que el noi és innocent, però a mesura que es desenvolupa la discussió altres membres aniran canviant les seves opinions i argumentacions. (drets, advocat, justícia, ètica...)
  • Spirit. Pel·lícula d'animació que utilitza la tècnica tradicional combinada amb 3D. És un western d'acció protagonitzat per un mustang salvatge i ingovernable que recorre la frontera nord-americana vivint nombroses aventures com salvar la seva terra natal i recuperar la seva llibertat. (història d'Amèrica; relacions interpersonals...)
  • Norma Rae. Norma és una treballadora d'un estat del sud dels Estats Units d'Amèrica, que revoluciona a un poble sencer i descobreix en ella mateixa una força sorprenent. Basada en fets reals, Norma Rae és la fascinant història d'una heroïna moderna. (drets socials, humans, laborals...)
  • La rosa púrpura del Cairo. Es pot considerar aquesta pel·lícula com l'obra mestra de Woody Allen. En aquesta pel·lícula travessa la pantalla i les convencions cinematogràfiques per crear un màgica i còmica faula sobre la vida, l'amor, la il·lusió i l'esperança. (Comèdia, emocions...)
  • La historia interminable. Film basat en la novel·la homònima de Michael Ende. En Bastian, fugint de les burles dels seus companys, es refugia en una llibreria de vell i el llibreter li recomana llegir una història màgica que mai no s'acaba. Poc a poc, el nen va entrant dins la història, un viatge fantàstic i ple d'aventures, que llegeix i de la qual n'és, alhora, el protagonista.(mitologia, relacions, aventures...)
  • En tierra de hombres. Pel·lícula inspirada en la història real de Lois Jenson, una dona que, havent sofert assetjament sexual, s'atreveix a denunciar-ho per primera vegada, en els anys 70. (drets de les dones, assetjament sexual, relacions laborals)
  • Las tortugas también vuelan. És la commovedora història d'uns nens d'un poblet iraquià que amb deu anys arrisquen les seves vides en cadascuna de les seves excursions a la recerca de mines per desactivar-les i després vendre-les. (guerra; pau; perjudicats per la guerra; dret dels infants, amistat...)
  • Whale Rider. Història d’una nena de dotze anys, valenta i amb un encant especial, que desafia el seu passat per canviar el futur del seu poble, un petit poble maori de la costa de Nova Zelanda que s'enfronta a una gran crisi quan l'hereu del líder de la tribu, el que havia de ser el futur cap baró, mor en néixer i sobreviu la seva germana bessona. (igualtat; sociologia; tradicions...)
  • Osama. Pel·lícula sobre l'Afganistan i el tracte del règim talibà vers les dones. És un relat que mostra la vida quotidiana d'aquell país i d'aquells anys a través de la mirada d'una nena de dotze anys i la seva mare, que es veuen abocades a la misèria amb l'arribada al poder dels talibans. (sexisme; discriminació; drets humans; emocions...)
  • Cube. Sis persones que no es coneixen es troben en una mena de laberint format per habitacions cúbiques on hi ha paranys que poden significar la mort. Entre tots han d’aconseguir sortir d'aquest lloc. (conducta social; matemàtica aplicada...)
  • El curioso caso de Benjamin Button. Un home neix octogenari i, incapaç d’aturar el temps, va rejovenint des del seu naixement. És la historia d’un home gens comú i les persones i llocs que descobreix pel camí, les alegries de la vida, la tristesa de la mort i l’amor que perdura més enllà del temps. (vida, mort, amistat, amor...)
  • Corazón rebelde.És la història dels alts i baixos d’un músic del western. Un cantant fracassat i enganxat a l’alcohol que troba suport i salvació en una periodista, que descobreix al verdader home darrere de la música. La seva vida difícil i el seu cor rebel lluitaran per aconseguir el triomf. (música, alcoholisme, superació, amor...)
 
Tornar a l'índex
 
NOTA: Recordeu que podeu reservar telemàticament qualsevol dels materials disponibles al nostre CRP des d'aquest Formulari de Reserva de Préstec que també trobareu a la nostra pàgina web, dins el menú Mediateca.
 
 
Tornar a l'índex
Des del LIC

Exposició Cinema i Pau

Aquest curs escolar, els instituts del Baix Empordà poden gaudir de l’exposició Cinema i Pau, amb el suport del Consell Comarcal del Baix Empordà i organitzada per la Fundació per la Pau.
A partir d’alguns exemples de pel·lícules com Gandhi, Haz lo que debas, Paradise Now, i moltes més, l’exposició Cinema i Pau fa reflexionar el visitant sobre la cultura de pau, la no-violència, el desarmament, els conflictes oblidats, el terrorisme, el militarisme i el comerç d’armes.
A hores d’ara l’exposició ja ha passat per Verges i itinerarà per Torroella, Calonge, Palamós i Sant Feliu de Guíxols.
Des del LIC us encoratgem a visitar-la amb els vostres alumnes i a aprofitar tots els recursos pedagògics associats a ella.
Si vols més informació clica aquí


Tornar a l'índex
NOTA: També podeu consultar aquest Full Informatiu des de la nostra pàgina web, a partir del menú Informació / Full informatiu . L'enllaç directe a la pàgina corresponent és http://www.xtec.cat/crp-baixemporda/informacio/informatiu_sebe_des10.htm
Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
C/ Morró, 37 - Tel.: 972643686 - Fax: 972642029
17100 La Bisbal d'Empordà
crp-baixemporda@xtec.cat