Curs 2009-2010 Número 5 - maig 2010
Versió per a descarregar o imprimir :
Notícies d'interés
Última sessió dels seminaris SDTAC: Intercanvi d'experiències
VIII Trobada de corals de Primària, a Palafrugell
Mediateca CRP: Novetats materials didàctics
Els països dels catalans
Ni més ni menys, iguals
Motxilles grogues mediambientals
Novetats llibres

Ensenyament
Coneixement del medi social
Coneixement del medi natural
Tecnologia
Educació emocional
Educació audiovisual
Música
Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania
Festes i jocs tradicionals
Atenció a l'alumnat nouvingut
Necessitats educatives específiques

Novetats DVD
Cinema
Des dels centres
Bones pràctiques als centres de la comarca
Des del LIC
Sant Jordi 2010 al SEBE
Des de l'EAP
25 anys del procés d'intervenció en l'àmbit família-escola
 
 

Notícies d'interés
  • Última sessió dels seminaris SDTAC: Intercanvi d’Experiències i Projectes

    El proper dilluns 30 de maig tindrà lloc a l’aula d’informàtica del CEIP Barceló i Matas de Palafrugell la 5a i última sessió conjunta dels Seminaris de Dinamització de les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement per a coordinadors d’Informàtica i Audiovisuals dels centres de Primària del Baix Empordà d’enguany, dedicada específicament a l’Intercanvi d’experiències i projectes en TIC i Mitjans Audiovisuals.
    Com en altres anys, en aquesta sessió es presentaran un bon grapat d’experiències que es porten a terme en els centres de la nostra comarca, en les quals tenen un paper destacat la utilització didàctica de les noves tecnologies.
    Esperem que com sempre esdevingui una sessió ben enriquidora pels assistents.
    Properament podreu trobar el programa de la sessió a la següent adreça:
    http://sites.google.com/site/sdtacbe/5a-sessio

  • VIII Trobada de corals de Primària, a Palafrugell

    Com en els últims anys, el Departament d’Educació ha convocat la VIII Trobada de Corals de Primària, amb l’objectiu de difondre la pràctica i la creació musical dels alumnes d’educació Infantil i Primària.
    Un any més, una de les dues seus de les comarques gironines on es realitzarà la trobada serà Palafrugell. Concretament tindrà lloc el matí del dimarts 25 de maig al Teatre Municipal d’aquesta localitat.
    Les escoles que hi participaran amb la seva coral, totes elles ampurdaneses, son: les escoles Barceló i Matas, Torres Jonama, Carrilet i el CP Sant Jordi de Palafrugell, l'escola Pere Rosselló de Calonge, Torres Jonama de Mont-ràs i Llagut de Sant Pere Pescador.
    Primer, cadascuna de les corals interpretaran dues cançons, una popular catalana i una altra de caire intercultural.
    Al final, totes juntes cantaran conjuntament les cançons El monstre de Banyoles i Joan del riu.
    Des d’aquí volem felicitar a totes les corals per la tasca que estan duent a terme en favor de la música.

   
Tornar a l'índex
Mediateca CRP: Novetats materials didàctics
  • Ni més ni menys, iguals. Joc per sensibilitzar i conscienciar tant al professorat com l'alumnat de la importància d'escollir un camí personal i professional sense condicionaments, per garantir la igualtat d'oportunitats. El contingut del projecte està estructurat en tres mòduls o experiències que s'ocupen de temes cabdals que incideixen en la tria de la branca professional de l'alumnat i contenen diverses activitats i materials que poden ser aplicades tant a l'aula com a fora. Experiència 1: Noies i nois a l'educació: Diagnosi d'algunes diferències; Experiència 2: Noies i nois en la societat: Existeix la igualtat?; Experiència 3: Noies i nois, fent camí a la igualtat. Cada activitat disposa d'uns objectius, una temporalització i unes indicacions per al seu desenvolupament per tal que el professorat pugui dur a terme un projecte pedagògic complet i l'alumnat pugui afrontar amb èxit cadascuna de les activitats.
  • Motxilles grogues mediambientals. La motxilla groga proposa activitats per despertar l'interès per les zones on abunden elements abiòtics com les roques, les terres ermes i conèixer les seves relacions amb altres elements, entre ells l'ésser humà.
    Aquesta motxilla està pensada per alumnes de cicle superior de primària i secundària.
    La seva finalitat és aprendre a través del descobriment. A partir de l'anàlisi dels elements es valoren els avantatges i els inconvenients d'un ús determinat del sòl i es pronostica el seu possible impacte sobre el medi a partir de la introducció d'un element triat a l'atzar.
    Com fer servir la motxilla
    Es recomana disposar d'una motxilla per cada grup de cinc o sis persones i dur a terme les activitats en paisatges d'estructura homogènia com per exemple, un bosc o un prat. Entre les proves que amaga aquesta motxilla n'hi ha que tracten sobre l'erosió, la desertització o l'avaluació del risc d'incendi en les zones mediterrànies. Aquesta eina educativa inclou una guia per al mestre, un quadern de camp, els objectius que es pretenen aconseguir, una classificació dels materials i una altra classificació de les activitats en funció dels nivells d'edat.
   
Tornar a l'índex
Novetats Llibres

Ensenyament

  • Temps de canvi i complexitat en l'educació. El dossier recull els parlaments, la conferència i les ponències realitzades en la Jornada de Reflexió del Consell Escolar de Catalunya, celebrada a Reus el 9 de maig de 2009, titulada "Temps de canvi i complexitat en l'educació". El tema es va desenvolupar a través d'una conferència general, "Educació i complexitats". A més de quatre taules rodones sota els títols: "Necessitats, drets i expectatives dels infants i joves", "Cap al currículum per competències", "Lideratge i participació en el centre" i "Coresponsabilitat, participació i entorn".
  • El sistema educativo. Mitjançant deu blocs temàtics, el llibre tracta el sistema educatiu en el seu conjunt i revisa els diferents elements que el conformen i que organitzen la formació de la ciutadania, des de la primera infància fins a la Universitatpassant per la formació al llarg de tota la vida. També aplega una àmplia selecció de llibres, articles, pàgines web i altres recursos significatius pel seu interès i actualitat.
  • Cuadernos de Pedagogía, 35 años contigo. El DVD inclou les revistes de Cuadernos de Pedagogia publicades en els seus 35 anys. Es poden consultar més de 7300 articles, unes 12000 imatges i més de 45000 ressenyes bibliogràfiques. Disposa de cercador intel·ligent per localitzar informació segons les necessitats del lector. Aquesta informació pot ser impresa o copiada a un processador de textos. És una eina de fàcil utilització i que es pot llegir com si fos la pròpia revista.
    Tornar a l'índex

Coneixement del medi social

  • Saus, Camallera i Llampaies. Aproximació a la història i a la realitat actual del municipi constituït pels tres pobles que fa menys de dos-cents anys es van fusionar per formar el terme municipal. El medi natural, la història, l'arquitectura, l'economia i el patrimoni comú, tan divers i al mateix temps homogeni, ajuden a entendre'n el present i a situar aquest pobles en el context de la seva comarca.
  • Demografia de Catalunya. Edició facsímil del llibre del professor Josep M. Tallada, imprès l'any 1918. Aquesta obra dóna una perspectiva global (demogràfica, però també social i econòmica) del país en els inicis del segle XX.
  • Estudis del Baix Empordà, número 28. Editat per l’Institut d’Estudis del Baix Empordà. Conté 12 articles relacionats amb la geografia història i art del Baix Empordà.
  • Grans dones grans. Vídeo editat pel Grup de Dones de la Bisbal amb motiu del dia de la Dona Treballadora. Es tracta d’un documental que pretén ser un acte de reconeixement a totes les dones grans. Els seus records i vivències són un testimoni per compartir i per recordar aquells temps.
  • Submergeix-te dins l'oceà de la informació (material fotocopiable GuixDos). Les activitats plantejades estan adreçades a l'alumnat de CS de Primària. Dins de la perspectiva d'integració curricular que impulsa la LOE, les programacions de les diferents àrees necessiten l'activació de metodologies per part del professorat que convidin l'alumnat a utilitzar amb regularitat la informació i a aprendre investigant.

    Tornar a l'índex

Coneixement del medi natural

  • Petites idees per garantir un gran futur. Llibret amb 40 propostes imaginatives sobre petites accions quotidianes que ens poden ajudar a viure millor avui, i que alhora també contribueixen a una millor qualitat de vida per a la resta d'habitants del planeta ara i en el futur.
  • Edu d'Educació. Salus aquae. (DVD). Material didàctic audiovisual per a la reflexió i el debat. Presenta dos documentals. El primer parla dels quatre pilars de l'educació: del mestre, dels alumnes, de cursos pràctics, de pobresa i de l'educació popular. El segon, Salus Aquae parla de l'accés a l'aigua potable com a primer requisit per a la vida, per a la salut i per assolir tots els drets humans.
  • La gestió dels boscos a Catalunya. Revista Medi Ambient. Els diferents articles fan una reflexió socioecològica sobre la gestió dels boscos a Catalunya.
  • Projecte Selvans
    - Selvans. Programa de protecció i conservació de boscos vells i singulars (dvd). El vídeo, a través d'un recorregut pels boscos de casa nostra, preten exportar l'experiència positiva de la conservació dels boscos gironins i afavorir així la conservació d'alguns dels millors boscos primaris de tot el món.
    - Boscos madurs. Riquesa ambiental. El llibret explica en què consisteix el projecte Selvans i, de forma didàctica, què és un bosc madur amb fotografies a tot color. Explica la supervivència de les comunitats indígenes, la conservació de la biodiversitat i la lluita contra el canvi climàtic depenen de la preservació de les selves primàries.
Tornar a l'índex

Tecnologia

  • Tecnologia (re)creativa. El llibre té com a finalitat fer pensar al lector en la resolució dels diversos problemes i situacions que es plantegen, en base a la imaginació i a l'enginy individual i col·lectiu. Busca la creació i la recreació en el doble sentit de diversió i de redescobriment. També conté solucions als enunciats i presenta maneres possibles de resoldre cada un dels problemes, la majoria dels quals tenen diverses possibilitats de resolució.
  • Tecnologia al batxillerat. Mecànica. (cd-rom) Eina per assolir els continguts dels diferents blocs temàtics de la Mecànica de l'àmbit de la Tecnologia al batxillerat: estàtica, materials, màquines, i fluids, així com en altres nivells educatius superiors. L'alumnat pot avaluar els conceptes ja assolits o adquirir-ne de nous. El professorat pot trobar suport per a preparar exàmens, dinamitzar activitats, etc.
    Tornar a l'índex
Educació emocional
  • La seva olor... Conte que ens explica les reaccions de tres germanes de diferents edats davant la mort en accident de la mare. La nena mitjana és la que narra les situacions i emocions per les que van passant ella i tota la família. Podem veure com poc a poc van trobant maneres d'adaptar-se, cadascú la seva, ajudats pel suport dels que els envolten. Conté orientacions i bibliografia per a nenes i nens, família i educadors
 
    Tornar a l'índex
Educació audiovisual
    Tornar a l'índex

Música

 
    Tornar a l'índex

Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania

  • Cultura de pau i educació per a la ciutadania. Estudi comparatiu de diferents llibres de text de 3r d'ESO a Catalunya. S'analitza el tractament de les temàtiques sobre la Pau que fan els llibres de Secundària d'Educació per a la Ciutadania de diferents editorials.
  • Projecte: Fem eleccions a l'escola. (material fotocopiable GuixDos). Aquest projecte pretén ajudar l'alumnat a comprendre el concepte de democràcia, a saber respectar les altres persones i a entrenar-se per fomentar, en un futur, la participació en el nostre procés democràtic actual. Al mateix temps, pretén fer reflexionar al professorat sobre com ensenyar aquest esperit democràtic a l'escola tot treballant les competències bàsiques.
    Tornar a l'índex

Festes i jocs tradicionals

    Tornar a l'índex

Atenció a l'alumnat nouvingut

    Tornar a l'índex

Necessitats educatives específiques

  • Estudios sobre población con sordera en España. Monogràfic editat per la Confederación española de famílias de personas sordas. Recull articles dels temes següents: "Escuela y Aprendizaje: Adecuación de recursos i métodos"; "Variables influyentes en la adquisición de la lengua oral. Prerrequisitos lectores"; "El acceso a la formación superior y al mundo laboral"
 
 
Tornar a l'índex
Novetats DVD
Cinema
  • Hola Pingu! i Diversió musical. 2 nous DVD de la col·lecció d’en Pingu.Cadascun dels DVDs té 13 capítols amb diferents aventures d'una simpàtica família de pingüins que parlen el fictici idioma del pingüinès, que utilitzen els peixos com a moneda, que juguen, treballen i gaudeixen en un món constantment nevat fet de plastilina .
 
Tornar a l'índex
 
NOTA: Recordeu que podeu reservar telemàticament qualsevol dels materials disponibles al nostre CRP des d'aquest Formulari de Reserva de Préstec que també trobareu a la nostra pàgina web, dins el menú Mediateca.
 
 
Tornar a l'índex
Des dels centres

Bones pràctiques als centres de la comarca

  • La Intranet de l'Escola Els Estanys de Platja d'aro
    La intranet del centre és una gran eina de comunicació, sobretot a les escoles grans. Tota la comunitat educativa està informat del dia a dia de l'escola.Tot el correu que arriba es passa a la intranet. Els pares poden saber el que fan els seus fills, ja que s'hi van penjant notícies. A la intranet també hi ha enllaços als blocs que escriuen algunes classes, a planes divertides pels alumnes, a planes dirigides als pares, als mestres...És fácil de mantenir perquè hi pot col·laborar tota la comunitat educativa. No és estàtica. Els mestres i alumnes poden penjar una notícia o un missatge al tauler, o es poden fer enquestes, amb el conseqüent estalvi de paper, es pot enviar i rebre correu intern...S'hi pengen tots els documents, els claustres, els consells escolars...Podríem dir, també, que és la revista de l'escola.
    http://ceipelsestanys.xtec.cat/intranet
  • El pressupost participatiu infantil de l'Escola Pedralta de Sta. Cristina d'Aro.
    El Pressupost Participatiu Infantil és una iniciativa conjunta entre l’escola il’ajuntament de Santa Cristina d’Aro Els alumnes de 5è i 6è generen propostes a través del debat i la reflexió conjunta. Les qualsarriben al Consell de Ciutadania i són plenament incorporades al Pressupost Municipal.Amb la voluntat de promoure activitats que fomentin la presa de decisions i la deliberació com a forma d’aprenentatge de la pràctica democràtica.

Tornar a l'índex
Des del LIC

Sant Jordi 2010 al SEBE

Per Sant Jordi hi ha tradicions cada dia més arrelades: roses, llibres... i al Baix Empordà el llibre col·laboratiu Sant Jordi al SEBE és ja tot un clàssic. Si ja hi has col·laborat en altres edicions, supera't: fes més entrades, recomana més llibres... Encara no hi has participat? No ens ho podem creure. Ràpid!, esmena aquest gran error... I... molts llibres, roses i AMOR... OHHH Participeu al llibre virtual Sant Jordi al SEBE 2010 !!!
És tan fàcil com un SOMRIURE!!! http://phobos.xtec.cat/llibres/b7870504_1824/llibre/index.php
LICBE http://blocs.xtec.cat/licbe/

Tornar a l'índex
Des de l'EAP

25 anys del procés d'intervenció en l'àmbit família-escola.

Enguany hem celebrat els 25 anys de la creació dels EAP’s a les nostres comarques. Al llarg d’aquests anys ha evolucionat molt el tipus d’intervenció en els diferents àmbits; el de les relacions família-escola no n’és excepció. Veiem.
Durant els anys vuitanta i principis dels 90 se centrava en un suport puntual als centres, amb xerrades a mestres i/o a famílies de caire preventiu i d’orientació a famílies concretes, sobretot les de fills amb nee.
Durant els anys noranta s’hi sumaren intervencions de més ampli abast –i no només des del propi EAP, sinó conjuntament i coordinada amb la resta de serveis educatius-: jornades d’intercanvi d’experiències que tenien algun bloc sobre el tema; naixement de l’anomenat Grup Família-Escola; organització de seminaris, berenars pedagògics, recull i intercanvi d’experiències, reunions amb directors de centre per sectors; treballs de recerca, amb recull d’experiències d’arreu del país; intervencions directes en diferents centres i a diferents nivells; lligams amb altres serveis comarcals o de demarcació que d’alguna manera treballen sobre el tema; conferències per a tot el professorat de la comarca sobre la perspectiva sistèmica i de comunicació humana en la relació amb famílies, etc.
Fa uns 5 anys neixen els PEE (Plans Educatius d’Entorn), i es treballa en el tema des de la Comissió F-E-E (Família-Escola-Entorn) del recentment constituït SEBE (Servei Educatiu Baix Empordà: acció coordinada entre EAP-CRP i LIC que així es porta a terme en un marc reconegut): s’organitzen conferències que d’alguna manera tenen a veure amb la participació (per exemple, comunitats d’aprenentatge), es plantegen intervencions a diferents centres, s’intenta seguir fent un bon recull de materials i propostes, etc.
I ara, en aquests moments, la nostra visió ja va molt més enllà: per exemple, a través dels tallers FEE que impulsa el Servei Educatiu es vol una implicació més activa dels propis centres -representats a les trobades per mestres concretes-; i tot plegat des d’una perspectiva d’intercanvi que afavoreixi el treball grupal.
De cara al futur pensem que l’assumpció institucional del tema (no només per part dels serveis educatius i centres, sinó també AMPA’s, municipis i serveis i altres institucions educatives de l’entorn), de ben segur ens permetrà un nou pas en aquest procés.
Des de l’EAP, per tant, no podem fer més que reivindicar –després d’aquests primers vint-i-cinc anys- aquest nostre paper d’intervenció comunitària des d’una òptica col.laborativa, fet que si bé aquí el centrem en l’àmbit família-escola-entorn el podríem perfectament extrapolar a quasi tots els àmbits de la nostra intervenció.

Tornar a l'índex
NOTA: També podeu consultar aquest Full Informatiu des de la nostra pàgina web, a partir del menú Informació / Full informatiu . L'enllaç directe a la pàgina corresponent és http://www.xtec.cat/crp-baixemporda/informacio/informatiu_sebe_mai10.htm
Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
C/ Morró, 37 - Tel.: 972643686 - Fax: 972642029
17100 La Bisbal d'Empordà
crp-baixemporda@xtec.cat