Enrera
Mòdul 3
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és donar a conèixer les possibilitats que ofereix el full de càlcul quant a impressió de la informació que conté.

   
La impressió al full de càlcul
   
  Impressió de tot el full
   
 

Aquesta és l'opció més senzilla. Es pot optar per fer-ho des de la icona corresponent de la barra de funcions , o des de l'opció del menú Fitxer -> Imprimeix...

D'aquesta manera, es llistarà tot el contingut del full de càlcul i, si la informació ocupa més d'una pàgina, en llistarà tantes com calgui.

Si, senzillament, voleu veure l'aspecte que tindria el full imprès, podreu fer-ho mitjançant l'opció de menú Fitxer -> Previsualització.

En canvi, si el que voleu és generar un fitxer en format PDF, ho podreu fer mitjançant la icona corresponent de la barra de funcions , o des de l'opció del menú Fitxer -> Exporta a PDF... i donar nom al fitxer que es generi.

   
  Configuració de la impressió
   
 

Si ho considereu necessari, podeu particularitzar alguns aspectes de la impressió del full de càlcul. Això es fa per menú Format -> Pàgina...:

   
 

Al quadre de diàleg que hi apareix, podeu anar directament a la segona pestanya, Pàgina.

Aquí es pot configurar la mida de la pàgina, l'orientació, els marges que voleu deixar, i tres característiques de disseny:

  1. Àmbit on aplicar el Disseny de pàgina: dret i esquerre (totes les pàgines que surtin per la impressora); només les pàgines de l'esquerra, només les de la dreta o pàgines de disseny replicat, quan es vol imprimir davant i darrere d'un mateix full si la impressora ho suporta.
  2. Disseny del Format de numeració de les pàgines: 1, 2, 3 o I, II, III o a, b, c...).
  3. L'alineament de la taula: horitzontal si el contingut de la pàgina ha d'estar centrat entre el marge esquerre i el dret, vertical si el contingut de la pàgina ha d'estar centrat entre el marge superior i l'inferior, o cap.
 

A la pestanya Vores, podreu aconseguir que el full imprès estigui envoltat per un marc, la seva posició i el seu estil:

   
 

A la pestanya Fons, podreu determinar que el fons de pàgina estigui ple d'un color determinat o per una imatge, per exemple, un logotip del centre.

   
 

A les pestanyes Capçalera i Peu de pàgina determinareu el contingut que voleu fer aparèixer com a capçalera i/o peu de les pàgines impreses.

En aquesta pantalla, si cliqueu el botó Opcions..., podreu posar un marc a la capçalera o al peu i podreu determinar que l'àrea s'ompli de color o amb una imatge.

Si cliqueu el botó Edita..., donareu el contingut de la capçalera o del peu:

Podreu posar el contingut de la capçalera (o del peu) a l'esquerra de la pàgina, a la dreta o al mig. Mitjançant les icones que teniu al capdavall, podreu donar format als caràcters o inserir-hi algunes dades especials: el nom del fitxer, el nom del full que esteu imprimint, el número de pàgina, el total de pàgines que s'imprimeixen, la data o la hora d'impressió.

   
 

La darrera pestanya, Full, permet la configuració de tot un seguit de característiques generals, com ara:

  1. L'ordre de les pàgines. Si el full a imprimir és molt gran, la pàgina 1 serà, sempre, la que imprimirà la zona corresponent a les primeres files i primeres columnes, però es pot configurar que la pàgina 2 sigui la que conté les files que hi ha a sota o la que conté les columnes que hi ha més a la dreta.
  2. El número que cal donar a la primera pàgina.
  3. Si es volen imprimir algunes característiques especials, com el nom de la fila i la columna, o les línies de separació de la graella de cel·les...
  4. L'apartat d'Escala ajustarà la mida dels caràcters per adequar-se a una quantitat concreta i màxima de pàgines o a un percentatge d'escala.
   
  Impressió d'una part del full: amagar columnes o files
   
 

Hi haurà alguna ocasió en què no es vulgui imprimir tot el full de càlcul, principalment quan aquest és molt gran. En aquest cas, una possibilitat consisteix a amagar les columnes o les files que no es vulgui que surtin impreses.

Això s'aconsegueix seleccionant (arrossegant el punter del ratolí o clicant amb la tecla de control polsada) les columnes o files que es vol amagar.

A continuació, cliqueu amb el botó dret del ratolí per fer aparèixer el menú emergent i seleccioneu l'opció Oculta.

Les columnes seleccionades desapareixeran i es podrà fer una impressió d'una zona més reduïda.

   
 

Si, més endavant, es vol fer reaparèixer les columnes o les files ocultes, només cal tornar a fer una selecció que contingui la zona desapareguda i, clicant amb el botó dret del ratolí per fer aparèixer el menú de context, seleccionar l'opció Mostra.

   
  Àrees d'impressió
   
 

En ocasions, però, no n'hi ha prou amb amagar/mostrar àrees d'un full de càlcul molt gran. Es pot recórrer a una altra idea: la de les àrees d'impressió. Seleccioneu la part de full de càlcul que voleu imprimir i la definiu com a àrea d'impressió. El programa imprimirà aquesta zona obviant la resta del full.

Per crear una àrea d'impressió seleccioneu, en primer lloc, la zona que voleu imprimir i crideu el menú Format -> Imprimeix les àrees -> Defineix.

   
 

Es pot fer alguna lleugera modificació a l'hora d'imprimir les àrees, com definir que es repeteixi alguna fila o alguna columna a cada pàgina, a través del menú Format -> Imprimeix les àrees -> Edita...

   
 

De la mateixa manera que una àrea es pot definir, també es pot eliminar.

Una vegada eliminada l'àrea d'impressió, l'objecte que s'imprimirà quan envieu l'ordre a la impressora serà tot el full.

Cal tenir present que només hi pot haver una àrea d'impressió activa.

   
  Enviar el full per correu electrònic
   
 

Com a opcions afegides, el full de càlcul d'OpenOffice.org permet l'enviament mitjançant correu electrònic del fitxer que s'està editant.

Aquest enviament es pot fer de dues formes: mitjançant la tramesa del propi fitxer o la tramesa d'una exportació del mateix en format PDF.

A l'opció s'hi accedeix des del menú Fitxer:

Cal tenir present que, per fer un enviament per correu electrònic, s'ha d'haver configurat prèviament un compte de correu en un programa que gestioni comptes POP3 (com per exemple, Mozilla, Eudora, Outlook, Outlook Express...).

 
Amunt