Les migracions humanes  

Visual i Plàstica 31  



Amb llum, ho veureu més clar

El poder de les ombres



Anàvem tan carregats que vam haver d’agafar un taxi per anar de l’aeroport a la ciutat. El meu pare va donar l’adreça de la pensió on estaríem fins que no trobéssim una casa de lloguer.

Vaig enganxar el nas a la finestra però ja era fosc i en prou feines es podia veure res del paisatge, tot eren siluetes planes i negroses.

Una gran avinguda il·luminada que es veia a l’horitzó, ens anunciava que ja arribàvem a la ciutat on hauríem de viure.

Els llums del carrer, de les cases i dels cotxes mostraven el paisatge d’edificis molt alts que a mi em resultaven estranys.

Va seguir per carrers més estrets cada vegada i menys il·luminats i, finalment, va aturar-se davant d’un edifici antic en un carreró molt estret. Vam baixar del taxi i vaig donar una ullada al meu voltant, els llums del carrer donaven un aspecte bastant tètric, amb unes ombres molt marcades, no em va agradar gens però vaig pensar: segurament demà, amb llum, ho veuré més clar.



Si no hi ha llum no hi ha formes. Apreciem el volum dels objectes gràcies a la incidència de la llum (natural o artificial). Una vegada il·luminats, els objectes ens ofereixen diferents zones, unes més fosques que altres, depenent de la situació del focus lumínic. Si aquesta situació canvia també ho faran les zones il·luminades.

Per aconseguir dibuixar un objecte, amb volum, cal que us fixeu molt en els diferents nivells de llum de cada zona.

Fixeu-vos en aquestes dues formes dibuixades. Les dues són iguals en grandària, forma, color...la diferència es troba en el volum. La segona té volum, sembla una esfera, degut a que hi ha zones més fosques que les altres. Sembla que hi hagi un focus lumínic a l’esquerra que la il·lumina lateralment.







Activitats


  • Intenteu donar volum a un triangle de manera que sembli un con. Penseu que el focus imaginari que l’il·lumina està situat en el mateix lloc que en el exemple de l’esfera.




 Retorn a l'índex A l'activitat següent