PROJECTE

RIUS

EL RACÓ VERD
Coordinador: Jordi Cerdeira
 
cte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - pro
Última actualització:
 
ESCOLA POVILL - Centre concertat per la Generalitat de Catalunya -
a Olesa de Montserrat
.
cte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - pro
 
Què és el Projecte rius?

El Projecte rius és un projecte d'educació ambiental que té com a objectiu principal la conservació i millora dels nostres rius, afavorint l'acostament de la ciutadania cap a l'entorn natural.

Através del Projecte rius, es poden conèixer els rius i el seu funcionament, quins organismes hi viuen; quina és la seva importància econòmica, ambiental i social; els problemes que pateixen i què fer per millorar-los.

El Projecte rius és obert a tots aquells col·lectius interessats en col·laborar en les tasques de millora i protecció dels ecosistemes fluvials. No cal tenir coneixements previs sobre rius ni experiència en el treball de camp. Actualment hi ha més de 600 grups que col·laboren estudiant els rius de tot Catalunya i que s'agrupen per conques hidrogràfiques.

La metodologia de treball utilitzada és senzilla i estan-daritzada, de tal manera que per met que qualsevol grup que ho desit gi hi pugui parti cipar i que els resultats siguin comparables entre grups.

Cada grup col·laborador es compromet a fer un estudi d'un tram de riu o riera de 500m i a realitzar un mínim de dues inspeccions (una a la primavera i l'altre a la tardor) que, através de l'observació del riu i els seus voltants, els seu habitants i l'analítica de l'aigua permet arribar a conèixer molt millor el tram del riu, alhora que es realitza una vigilància eficaç del seu estat.

Alumnes de 1r d'ESO (curs 2003-04) després de la inspecció de primavera

Un cop recollides les dades de tots els grups col·laboradors, des de Projecte rius es realitza un informe sobre cada conca hidrogràfica que ens permet tenir una impressió general de l'estat d

( Més informació: Web Projecte rius )ostres rius.

 

 

 

 

 

.
cte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - pro
 
El "nostre" tram

Durant el curs 2001-02, la nostra escola es va posar en contacte amb "Projecte rius" per a sol·licitar entrar a formar-ne part com a grup col·laborador. Un cop conegut de primera mà el funcionament del projecte, ens vàrem posar inmediatament en marxa: Calia trobar un tram d'un riu o riera per estudiar i protegir.

El tram estudiat (Ampliar)

El tram escollit va ser una part del riu Llobregat al seu pas per Olesa de Montserrat. La zona coneguda com l'Areny de Vilapou o de Ca l'Isard era idònia per la seva proximitat a l'escola (amb una caminadeta de 15 min. ens plantem a peu de riu).

A més, hi podíem fer un bon treball enfocat a mantenir i recuperar les restes d'antics boscos de ribera i el fet que s'estiguessin construïnt noves zones industrials a l'àrea, també la feien interessant de cara a la seva protecció.

Els 500 metres de riu que estudiem comencen, caminant riu avall, sota el pont de C-33. Presenten una part d'aigues poc profundes i força ràpides, amb una illa al mig del riu i un altre amb aigües més fondes i lentes.

A la vora dreta del riu hi queden quatre arbres de l'antic bosc de Ca l'Isard que fou tal·lat "erròniament" el 2001 en motiu de les obres d'enrunament de les fàbriques properes i de la reordenació del sòl industrial. Després hi ha una zona inundable formada per matolls (principalment fonoll i olivarda) vorejada per camps de conreu i més zona industrial.

Un camí de gran recorregut (GR) ressegueix aquest tram del riu. Excursionistes de camí a Montserrat, biciclistes i pescadors sovintegen la zona que, tot i això, és foça tranquil·la en no tenir instal·lacions d'esbarjo tipus berenadors o camps d'esport i l'accés amb automòbil complicat.

La zona és molt rica en fauna; hi sovintegen ocells com l'ànec coll-verd, la polla d'aigua, el bernat pescaire, els corbs marins a l'hivern, algun blauet i fins i tot corriols petits a l'estiu.

 

 

 
El pont dels FFCC i el de la C-33 (al darrera), amb la illa que es forma al mig del riu
Part mitja del tram amb la zona inundable amb matolls a la dreta
Zona final del tram on hi trobem una zona força profunda d'aigües lentes i algun arbre arran d'aigua.
A la zona de l'illa, sota els ponts hi sovintegen els ocells de ribera.

 

 

.
cte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - pro
 
Activitats

Descripció del tram de riu

La primera actuació com a grup del Projecte rius va ser delimitar el tram a estudiar i per això vam realitzar un plànol on apareixien les característiques d'aquesta zona: Típus de sòl, dimensions, tipus de corrent, utilització de les zones del voltant, vegetació, etc.

Podeu donar-hi un cop d'ull visitant la secció de fotografies des de l'índex.

 

Inspecció del riu

A la primavera i a la tardor, com tots els grups col·laboradors del Projecte rius, portem a terme una inspecció del riu. En aquesta inspecció es contesten una sèrie de formularis encaminats a fer un diagnòstic sobre l'estat del tram del riu.

S'estudia l'ecosistema aquàtic i de ribera (determinació dels macro-invertebrats que viuen al riu, observació d'ocells, amfíbis i peixos, vegetació aquàtica i de ribera); el seu estat de conservació (observació de les deixalles que s'hi acomulen, anàlisi de l'ús de les àrees veïnes (industrial, agrícola, etc.); les seves característiques físico-químiques (cabal d'aigua, pH, nitrats, terbolesa, profunditat, ...).

Un cop els formularis són plens, els enviem a la seu central del Projecte rius, allà els utilitzen per fer un diagnòstic de l'estat dels rius a tot Catalunya.

 

Inspecció de col·lectors

Aquesta activitat consisteix en detectar i controlar els col·lectors (tubs per on llencen les aigües al riu indústries, municipis, granges, etc.) del tram estudiat.

En el nostre tram només n'hi ha un. Prové d'una zona industrial, la de Can Singla, que està experimentant un gran creixement.

 

Caixes-niu

Aquesta activitat és un "invent" nostre. Com que ja fa anys que dins del crèdit de tecnologia de 1r d'ESO es construeixen caixes-niu per als ocells insectívors que instal·lem al pati de l'escola i a diferents parcs del municipi d'Olesa de Montserrat, vàrem decidir fer el mateix al "nostre" tram de riu. Així, des del 2003, tenim unes quantes caixes-niu prop del riu perquè les ocupin les mallerengues i els pardals xarrecs que no tenen gaires llocs on construir el niu davant la falta d'arbres vells que els ofereixin forats on fer-ho.

Una de les caixes-niu de l'areny de Vilapou

 

 

Descripció de camins

Un altra proposta feta des de Projecte rius va ser la de fer un inventari dels camins i corriols que acompanyessin els rius al llarg dels trams estudiats. En el nostre cas hi ha un sender de gran recorregut (GR-11) i, per tant, està molt ben marcat i ja és conegut, però tot i això, també ens hem encarregat de la seva descripció.

 

Recuperació d'una bassa a Vilapou

Quan es va tapar el canal que passava per la indústria de Ca l'Isard,a Vilapou, va quedar un tram destapat on es va formar una mena de bassa amb les aigües que baixen de la riera de les Parellades i de la font que hi ha dins mateix de la zona industrial de Ca l'Isard. Amb els alumnes de 4t i 3r d'ESO, i dins d'un crèdit variable de tecnologia, ens hem dedicat a netejar l'espai, eliminar les canyes, assegurar els marges, repoblar amb vegetació autòctona, instal·lar una tanca i situar un plafó informatiu. La intenció és que la bassa serveixi com a zona de reproducció pels amfibis, tot i que encara ens queda eliminar els crancs de riu americans que infesten la bassa. Si en voleu veure un petit reportatge, cliqueu AQUÍ.

 

 

 
.
cte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - pro
 
Resultats

Descripció del tram de riu

Podeu donar-hi un cop d'ull (PLÀNOL).

 

Inspecció del riu

Primavera 2002: A càrrec dels cursos de 4t d'ESO i 1r d'ESO.

Tardor 2002: A càrrec dels alumnes de 2n d'ESO del crèdit variable "Petites investigacions".

Primavera 2003: A càrrec del curs de 4t d'ESO.

Tardor 2003: A càrrec dels alumnes del crèdit variable de "Petites investigacions" de 1r d'ESO.

Primavera 2004: A càrrec dels alumnes del crèdit variable de "Petites investigacions" de 2n d'ESO.

Tardor 2004: A càrrec dels alumnes del crèdit variable de "Petites investigacions" de 1r d'ESO.

 

Inspecció de col·lectors

Tot i que n'hem detectat un, encara no hi hem efectuat cap inspecció.

 

Caixes-niu

Les caixes han tingut un 100% d'ocupació la primavera del 2003 i del 2004. S'ha detectat la nidificació de les mallerengues carboneres (ocells insectívors molt beneficiosos) i, sobretot, dels pardals xarrecs (espècie que està desapareixent del terme olesà). Més informació a l'apartat de CAIXES-NIU del Racó Verd.

 

Descripció de camins

Queda pendent de realitzar-se.

 

 

 
cte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - projecte rius - pro
© Jordi Cerdeira i Ribot