Enrera
Bloc A
Formació TIC en centres educatius
Imprimir
Pràctica A110. Fer una còpia d'una carpeta o arxiu a un CD
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és copiar una carpeta o arxiu a un CD.

 
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Creació d'un CD-ROM a partir de dades pròpies

El CD_Writer (H:)

La unitat HP CD-Writer Plus 8100i permet llegir i enregistrar diferents tipus de CD. Aquest perifèric s'acompanya d'un programari específic per a la creació de CD-ROM:

  • l'Easy CD Creator per reproduir CD-ROM.
  • el CdCopier per copiar discs.
  • el DirectCd per crear discs regravables.

El programari condiciona la utilització i aplicacions d'aquest perifèric. Aquests programes només estan instal·lats a l'ordinador que té instal·lada la gravadora (a primària l'ARGO1 i a Secundària al Servidor S-20x) i és des d'allà d'on es pot utilitzar cd-writer per enregistrar CD.
Per a la resta d'equips, el CD-Writer es comporta con una unitat lectora de CD-ROM essent el lector principal de l'ordinador Argo1 de la xarxa.

S'accedeix al programari del CD-Writer navegant pel del botó Inici | Programes | Utilitats | HP-CDWRITER PLUS

 
 

Creació de CD-ROM

Aquesta icona engega el Easy CD Creator que permet la creació d'un CD-ROM convencional, a partir d'arxius accessibles des de l'ordinador Argo1 o S-20x. Aquesta opció activa un Assistent que guia pas a pas el procés de creació del CD-ROM.
El resultat d'aquest procés és un CD-ROM estàndard, que es pot llegir en la majoria d'ordinadors.

Easy CD Creator presenta en pantalla un administrador de fitxers amb dues finestres. La finestra superior mostra l'estructura d'arxius de l'ordinador que té la gravadora (Argo1 o S-20x), mentre que la finestra inferior presenta l'estructura dels fitxers del CD-Writer.

 
 

La creació del CD-ROM es realitza en tres fases:

  1. Creació de l'estructura CD-ROM, incorporant els fitxers des de l'origen arrossegant-los o copiant-los dins el CD-ROM on es poden organitzar en diferents carpetes. Cal tenir present que els noms llargs condicionen els equips que podran llegir el CD.
  2. Creació de la imatge del CD-ROM, en aquest procés és crea un fitxer on s'enregistren els diferents arxius, que han d'estar accessibles, per abocar, posteriorment, al CD-ROM verge. En aquest procés els fitxers no es poden obrir i molt menys modificar. Per realitzar aquesta operació es requereix suficient espai lliure al disc dur.
  3. Enregistrament de les pistes o transferència de l'arxiu imatge al CD verge. Aquest procés es realitza diverses vegades en funció del nombre de còpies per produir .
    La solapa Avanzada permet triar diferents opcions per finalitzar el procés:
    • Tancar sessió i deixar disc obert: opció que permet llegir el que s'ha escrit en el disc i es pot crear noves sessions per afegir pistes d'àudio i dades que només es llegiran en CD-ROM que suportin multisessions. Es podran crear noves sessions per afegir més dades.
    • Tancar sessió i disc: opció no permet afegir més dades al disc, però assegura que el contingut serà llegit per qualsevol lector de CD-ROM.
    • Deixar la sessió oberta: opció que permet afegir més dades, però només es podrà llegir en aquest CD-ROM.

Les opcions de creació d'imatges i d'estampació de CD són independents. Les imatges poden quedar enregistrades al disc dur i en un procés posterior enregistrar-se als CD les vegades que calgui.

   
 

Creació d'un Direct CD

La icona engega el programa DirectCd, que permet treballar amb els CD verge com si es tractés d'una unitat de disc convencional on es poden enregistrar i esborrar fitxers.

 
 

Per a aquesta funció es poden utilitzar discos CD regravables CD-RW, que es poden enregistrar i esborrar múltiples vegades, o bé CD gravables CD-R, que admeten un únic procés d'enregistrament.

Si utilitzeu CD-R, que són molt més econòmics, el programa simula el funcionament dels CD-RW, ja que els fitxers enregistrats no s'esborren. El procés consisteix a acumular fitxers, alguns actius i visibles i d'altres esborrats, inaccessibles, fins que s'esgota tot l'espai disponible. En finalitzar, la suma dels fitxers emmagatzemats no es correspon amb l'espai del disc.

Amb aquesta opció, quan poseu el CD verge per primera vegada, el programa formata el disc. A continuació, podeu posar un nom al volum. El procés de formatar serà força més llarg si utilitzeu un CD-RW, però es pot interrompre o utilitzar una opció de formatat ràpid, sense perdre informació.

 
 

Quan el disc ja està formatat, podeu treballar amb el CD-Writer directament enregistrant, esborrant o traslladant els fitxers.

 
  En finalitzar una sessió, o cada vegada que es treu el disc, el programa demana si es vol tancar la sessió i convertir-se en CD-Rom convencional o bé deixar-la oberta.
 
  • Si es deixa el disc obert (primera opció), només es podrà llegir en unitats gravadores de CD-ROM amb el programa DirectCD actiu.
  • Si es tria la segona opció, el contingut de la sessió es podrà llegir en la majoria de lectors de CD-ROM.
    Si heu tancat el CD amb aquesta opció i observeu que, al posar-lo en la lectora, no es visualitza el contingut copiat, això vol dir que heu d’instal•lar un petit programa. El programa que heu d’instal•lar és el UDF READER que esteu veient en el CD-Rom, feu clic sobre ell, instal•leu-lo en el vostre ordinador i una vegada reinicialitzada la màquina el vostre ordinador ja podrà visualitzar el fitxers enregistrats en la sessió de DirectCD.
   
 
Aquesta pràctica està basada en el document Jornada tècnica Argo Primària (Gener 2000).
   
 
Amunt