Bloc DP
Formació TIC en centres educatius
Pràctica DP133. Les eines de l'escriptori de l'edu365
 

Introducció

 

L'escriptori del portal edu365.com ofereix un conjunt d'eines (Diccionaris, Calculadora, Editor, Mapes i Traductor) que faciliten les diverses tasques escolars.
Són eines d'Internet amb les quals es pot treballar des de qualsevol lloc que disposi de connexió.

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer les diferents eines que us ofereix el portal i aprofundir una mica més en una en concret: l'ús d'un diccionari.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
  1. Executeu el navegador Firefox.
  2. Accediu a l'escriptori digital de l'edu365.com:
 
 

Figura 1

 
  1. Si desplaceu el cursor del ratolí i el col·loqueu a sobre de les diferents eines, us apareix, en un rectangle, el nom de l'eina, i si no és mou el cursor, acte seguit es presenta una petita descripció.
    • Situeu el cursor del ratolí a sobre de la Calculadora: a la pantalla surt la informació que podeu veure a la figura 2.
    • Feu el mateix amb les altres eines.
 
 

Figura 2

 
  1. A continuació, entreu en algunes d'aquestes eines, per exemple, Calculadora, Mapes... Feu clic a sobre de l'eina i visualitzeu-ne el contingut.
  2. Segons l'objectiu de la pràctica, tot seguit seguireu una sèrie de procediments sobre l'ús d'un diccionari, concretament el Diccionari multilingüe. És un diccionari de llengua catalana multilingüe (castellà - anglès - francès - alemany). Pot ser una eina útil per a les àrees de llengües estrangeres i per a la confecció de vocabularis multilingües en treballs de qualsevol àrea o matèria.
A aquesta eina només poden accedir-hi els usuaris registrats, per la qual cosa cal identificar-se al portal.
   
 
  1. Feu clic sobre el Diccionari multilingüe. S'obre la finestra edu365 - Identificació. Escriviu el vostre nom d'usuari i la contrasenya i feu clic al botó Entrar (vegeu figura 3).
  2. El diccionari té dues parts clarament diferenciades:
    • Accés pel botó català: accés a un diccionari de llengua catalana amb les definicions de les paraules, locucions, frases fetes, etc. i les equivalències en castellà, anglès, francès i alemany. Escriviu el mot malaltia al quadre de text i feu clic al botó català.
 
    • Accés pels botons castellà, anglès, francès i alemany: accés a quatre diccionaris bilingües inversos (castellà-català, anglès-català, francès-català i alemany-català). Per aquesta via es pot trobar l'equivalent català d'una paraula francesa o alemanya i, fins i tot, passant pel català, es pot trobar l'equivalent alemany d'una paraula castellana o anglesa. Escriviu el mot table al quadre de text i feu clic al botó anglès.
 
  1. Si s'escriu la paraula desitjada a Cerca i el mot no existeix (en aquest diccionari) o bé està mal escrit, el diccionari ofereix una llista de paraules que s'escriuen de manera similar. Per veure què passa si us equivoqueu o no existeix la paraula cercada, escriviu cancó al quadre de text i feu clic al botó de qualsevol de les cinc llengües.
  2. Per acabar la pràctica, tanqueu el navegador.
   
A l'adreça http://www.xtec.net/formaciotic/edu365/, a l'apartat Eines, hi trobareu més informació i pràctiques guiades sobre les diferents eines.
   
 
Aquesta pràctica està basada en la web El portal educatiu edu365.com