Enrera
Mòdul 3
Tractament del so digital
  Pràctica
1
2
3
4
4
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és conèixer el funcionament de la targeta de so del PC i els components de l'entorn operatiu Windows que serveixen per controlar-la.

   
Informació La targeta de so
   
 

La targeta de so és un dispositiu electrònic encarregat d'efectuar diverses funcions multimèdia. En alguns ordinadors PC és realment una "targeta" col·locada als connectors d'expansió, tot i que cada vegada és més freqüent que es trobi integrada a la placa base.

Les targetes de so acostumen a tenir set elements bàsics:

  • Mesclador d'enregistrament
    Rep els senyals elèctrics provinents dels diversos components i connectors de la targeta i els barreja en una única ona elèctrica.
  • Mesclador de reproducció
    També rep els senyals dels diversos components i connectors, els barreja en un de sol, l'amplifica i l'envia pel connector de sortida. Si en aquest connector hi ha endollats uns altaveus o uns auriculars, el senyal elèctric es convertirà en so.
  • Digitalitzador d'àudio
    Llegeix el senyal elèctric generat pel mesclador d'enregistrament i el converteix en una seqüència de xifres numèriques.
  • Intèrpret d'àudio digital
    Converteix les xifres numèriques en un senyal elèctric anàleg a una ona de so, que s'envia cap al mesclador de sortida.
  • Interfície MIDI externa
    Permet connectar-hi un cable especial que es pot endollar a un teclat o a qualsevol altre instrument musical MIDI, i enviar-li (o rebre d'ell) missatges numèrics que tenen un significat equiparable al dels símbols que es poden dibuixar en una partitura.
    Al connector de la interfície MIDI s'hi pot endollar també una palanca de jocs ("joystick") o, amb un adaptador especial, les dues coses alhora: la palanca de jocs i el cable MIDI. Cal advertir que el MIDI no té res a veure amb el funcionament d'un joystick, tot i que les dues funcions comparteixin el mateix connector, .
  • Sintetitzador MIDI intern
    Rep els missatges numèrics codificats en sistema MIDI i els transforma en un senyal elèctric anàleg a una ona de so, que s'envia cap als mescladors. De fet, actua com una petita orquestra de músics que converteixen en so les instruccions escrites en una partitura.
  • Altres connectors
    Les targetes de so acostumen a tenir connectors que poden rebre el so provinent de dispositius externs ("line in"), de la unitat de CD-ROM o DVD ("cd-audio"), del mòdem, de l'altaveu intern de l'ordinador ("PC speaker") i d'algun altre dispositiu intern ("aux-in").

En aquest esquema podem veure com funcionen les connexions internes en una targeta de so estàndard:

   
 
Imatge
 

Components i connexions de la targeta de so

   
 

L'esquema s'ha simplificat, ja que normalment hi ha uns quants components més.

La connexió del micròfon amb el mesclador de reproducció acostuma a estar inhabilitada, per evitar que pels altaveus surti constantment el soroll que capta el micròfon.

La fletxa discontínua vermella representa una connexió que pot rebre el nom de "sortida mesclada", "sum" o "wat u'hear". Aquesta connexió fa possible enviar al mesclador d'enregistrament exactament el mateix que s'està enviant als altaveus, i resulta molt útil per a capturar àudio des de programes que no donen aquesta opció.

Alguns models més avançats de targetes de so poden tenir altres funcionalitats afegides, com ara entrada i sortida directa d'àudio digital ("digital-in" i "digital-out"), un sintetitzador MIDI addicional d'alta qualitat, xips especialitzats en filtres i efectes de so, etc.

A altres models, en canvi, pot ser que els manqui alguna de les característiques bàsiques que acabem d'enumerar. Per exemple, en alguns ordinadors portàtils no hi ha connector d'interfície MIDI externa, i algunes targetes econòmiques no tenen cap sintetitzador MIDI intern.

En aquesta fotografia es mostren els connectors externs d'una targeta de so. Intenteu localitzar-los en la del vostre ordinador:

   
 
Imatge
 
Connectors d'una targeta de so
   
  Control de la targeta de so des del Windows
   
 

L'entorn operatiu Windows inclou un conjunt de serveis que donen als programes la possibilitat d'emprar els recursos sonors sense haver d'accedir directament a la targeta de so. Aquests serveis accedeixen als components electrònics de les targetes de so gràcies a uns programes especials anomenats "drivers", "programes de control" o "manegadors", que els fabricants distribueixen amb els seus productes.

   
 
Imatge
 
Esquema de l'accés dels programes a la targeta de so
   
 

Els fabricants de les targetes de so donen noms diferents als recursos de les targetes en els programes de control. Així, per exemple, el sintetitzador MIDI pot rebre el nom "MIDI synth", "MIDI synthetiser", "SB MIDI Synthesizer", "FM synth" o simplement "MIDI". Fins i tot ens podem trobar amb noms diferents en versions diferents dels manegadors d'un fabricant. Resulta impossible redactar una guia on apareguin totes les denominacions que apareixen en els programes de control, així que el més probable és que hagueu de fer l'exercici d'endevinar com es diu cada cosa en el vostre ordinador a partir de les pistes que us hem anat donant.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

En aquesta pràctica veurem quins elements són presents a la targeta de so del nostre ordinador, i intentarem fer funcionar els diversos elements de control que ens ofereix el Windows.

Per realitzar-la necessitareu l'ordinador amb el Windows i els manegadors correctament instal·lats, un micròfon, un CD de música i els fitxers bach.wav i bach.mid, que trobareu a la carpeta fitxers.

   
  El mesclador de reproducció
   
 

El mesclador de reproducció ens permet controlar els nivells de volum i altres propietats de cada un dels components de la targeta de so.

  • Feu doble clic a l'altaveu que hi ha a la barra d'eines. Atenció: cal fer un doble clic. Si feu un únic clic us apareixerà un petit control que només permet ajustar el volum final de sortida.


    Si no apareix cap altaveu a la barra d'eines aneu al tauler de control, busqueu la icona corresponent a sons i multimèdia i activeu l'opció mostrar icona a la barra d'eines.

  • Es mostrarà una finestra que representa el mesclador de sortida de la targeta de so:

  • Aneu al menú Opcions i deixeu marcada l'opció Controls avançats (si és que no ho està)
  • Aneu al menú Opcions - Propietats i observeu que hi ha una llista a sota, amb tots els components disponibles. Cal que com a mínim quedin marcades les opcions següents:

    • Wave ("ona", "direct sound", "wav"...)
    • Audio CD (o "CD Audio")
    • MIDI ("Synth", "FM" o alguna cosa semblant...)
    • Micròfon
    • Line-In ("Entrada de línia")
    • Control de volum ("Play control", "Master" o "Volume control")

  • Normalment el micròfon és la única columna que té marcada la casella Silenci. Això es fa per evitar que els sorolls que capta s'estiguin reproduint constantment pels altaveus.
    Fem una prova: desmarqueu la caixeta silenci de la columna del micròfon, poseu el volum al màxim, apugeu també el volum dels altaveus i proveu d'acostar-hi el micro. Segurament sentireu un xiulet, que es pot fer més agut o més greu jugant amb la distància entre el micròfon i els altaveus. Aquest xiulet és degut a que el so que surt és capturat i reamplificat en un lapse de temps molt curt (just el necessari per recórrer l'espai entre els altaveus i el micro a la velocitat del so). Aquests sons successivament ampliats i col·locats un darrera l'altre acaben provocant una nova ona sonora.
    Quan acabeu de provar torneu a marcar la casella Silenci a la columna micròfon.
   
  L'intèrpret multimèdia
   
 

Ara intentarem posar en marxa diversos tipus de recursos multimèdia i comprovarem que funcionin correctament. No tanqueu encara el mesclador de reproducció (si ja ho heu fet, torneu a obrir-lo: recordeu, doble clic a l'altaveu de la barra d'eines).

  • L'objectiu és interpretar tres tipus diferents de recursos multimèdia: un fitxer d'àudio digital, un fitxer MIDI i una pista d'un CD. Per realitzar aquestes pràctiques us recomanem fer servir una utilitat anomenada Media Player Classic, que podeu descarregar des de la pàgina http://www.xtec.es/fie/eines.

    L'avantatge de fer servir aquest programa com a reproductor multimèdia és que suporta molts tipus de fitxers diferents, fins i tot DVDs i CDs de música, i que pot obrir també fonts de dades directament des d'internet i anar reproduint-les a mida que arriben al nostre ordinador.

  • Engegueu el Media Player Classic.

  • Aneu a File - Open File i feu clic al botó amb punts suspensius que hi ha al costat de la línia Open. Busqueu el fitxer bach.wav i obriu-lo. Comproveu que soni.

    Si no funciona: comproveu les connexions dels altaveus o auriculars. Comproveu també que en el mesclador no hi hagi el volum principal o el volum de la columna "wave" a zero o amb la casella de silenci marcada. Si tot això falla significa que el vostre sistema no està correctament configurat o que hi ha alguna avaria. Cal resoldre-ho abans de continuar!
  • Deixeu la finestra del Media Player Classic amb el fitxer wav obert en un racó de la pantalla i engegueu de nou el programa. L'objectiu és tenir dues finestres obertes simultàniament.
  • En aquesta nova finestra obriu el fitxer bach.mid que trobareu també a la carpeta fitxers. Comproveu que soni.

    Si no s'escolta la música: proveu d'anar al tauler de control - seleccioneu la icona Sons i multimèdia (o "multimèdia" si teniu W98) i mireu quin és el dispositiu MIDI que es troba seleccionat. Canvieu de dispositiu (només cal seleccionar-lo), feu clic a "Aplica" i proveu si així sona.
  • Poseu un CD de música al lector de CD-ROM i espereu uns segons. Si s'engega automàticament algun programa, tanqueu-lo. Obriu una nova finestra de Media Player Classic i aneu al menú Open - Open CD-ROM.
    En total hauríem de tenir tres finestres del Media Player Classic i la finestra del mesclador de sortida. Organitzeu-les de manera que es vegin les tres simultàniament:

  • Ara es tractaria de provar amb les diverses columnes del mesclador, especialment les columnes:

    • "wave" (o "onda" o "wav", depèn del nom que li hagi donat el fabricant!)
    • "Audio CD"
    • "MIDI" (o "Synth" o alguna cosa semblant...).

  • Proveu a ajustar els volums relatius de cada canal, i el volum global de sortida de la targeta de so. Comproveu com el lliscador superior afecta a l'equilibri dreta / esquerra dels sons.
  • Quan hagueu acabat amb les comprovacions, desmarqueu la casella "silenci" de tots els canals excepte el micròfon, deixeu els controls de balanç centrats i els volums a un nivell proper al màxim, excepte la primera columna (volum principal), que caldrà ajustar a un nivell que faci agradable l'audició.
  • Finalment, tanqueu el mesclador de sortida i deixeu encara obertes les tres finestres del Media Player Classic.
   
  El mesclador d'enregistrament
   
 

El mesclador d'enregistrament genera el senyal que el digitalitzador de so convertirà en una seqüència numèrica.

El Windows no proporciona una manera directa d'obrir el mesclador d'enregistrament. Cal fer-ho en dos passos, a partir del mesclador de reproducció:

  • Feu doble clic a l'altaveu de la barra d'eines. S'obrirà el mesclador de reproducció. Aneu al menú Opcions - Propietats i seleccioneu Enregistrament (o "Grabación"). Us apareixerà el mesclador d'enregistrament:

Recordeu aquests passos, ja que al llarg de les pràctiques haureu d'obrir més d'una vegada el mesclador d'enregistrament: doble clic a l'altaveu de la barra de tasques, menú opcions - propietats - enregistrament.

  • Observeu que és molt semblant al mesclador de reproducció. La principal diferència és que les caselles de cada columna porten l'etiqueta "Seleccionar" en comptes de "Silenci": en aquest cas la funció d'aquesta caixeta és indicar quins canals intervenen en l'enregistrament, i els lliscadors ajusten el nivell d'entrada dels senyals.
  • Aneu de nou al menú Opcions - Propietats i assegureu-vos que totes les caselles disponibles estan marcades.
  • La configuració per defecte del mesclador d'enregistrament consisteix a tenir seleccionada només la columna del micròfon.
   
  L'enregistrador de sons del Windows
   
 

El Windows té un accessori que permet realitzar enregistraments senzills. El més corrent és enregistrar des del micròfon, però amb l'ajut del mesclador d'enregistrament ho podem fer des de qualsevol component de la targeta de so. Suposem que encara es troben obertes les tres finestres del Media Player Clasic i el mesclador d'enregistrament.

  • Engegueu l'enregistrador de sons ("Grabadora de sonidos"). La icona acostuma a trobar-se a Inici - Programes - Accessoris - Multimèdia (o "Entreteniment")

  • Assegureu-vos que en el mesclador d'enregistrament està seleccionada la columna corresponent al micròfon, i proveu a enregistrar algunes paraules (botó vermell).
  • Per comprovar com queda, atureu l'enregistrament (botó quadrat, o barra d'espais), rebobineu (fletxa doble enrere) i reproduïu. Si se sent massa fort o massa fluix convé ajustar en el mesclador el volum de la columna corresponent al micròfon, fins a obtenir un bon resultat. També podeu variar la distància a la que teniu el micròfon, o el volum al que parleu.
  • En alguns models de targetes de so es mostra al mesclador de reproducció un botó a sota de la columna del micròfon amb el text "Avançat". Si feu clic en aquest botó podreu activar una funció anomenada "Mic Boost" o "Gain" (el nom depèn del fabricant de la targeta) que multiplica el senyal que entra pel micròfon. Si la vostra targeta té aquesta funció activeu-la i comproveu l'efecte que s'obté en enregistrar un so. Si el so enregistrat té un nivell massa alt, desmarqueu-la..
  • Ara intenteu enregistrar so directament des del CD:

    • Comenceu per activar el menú Fitxer - Nou de l'enregistrador de sons (quan demani si voleu enregistrar els canvis digueu-li que no)

    • En el mesclador d'enregistrament marqueu la columna corresponent al CD Àudio i, si cal, desmarqueu les altres.

    • Seleccioneu la pista del CD que vulgueu enregistrar en la finestra corresponent del Media Player Classic. Cal deixar-ho a punt, però amb el reproductor aturat.

    • Engegueu l'enregistrador de sons i, tot seguit, poseu en marxa el Media Player Classic.

    • Al cap d'una estona atureu els dos components i comproveu com ha quedat l'enregistrament. Si cal, ajusteu el nivell de volum de la columna corresponent al mesclador d'enregistrament i repetiu el procés.

  • Intenteu enregistrar també el so generat per la interpretació del fitxer MIDI, emprant la finestra del Media Player Classic que hem deixat oberta i seleccionant la columna corresponent al sintetitzador MIDI en el mesclador d'enregistrament.
  • Quan acabeu torneu a seleccionar la columna "Micròfon" en el mesclador d'enregistrament, ja que és l'opció que la majoria de programes esperen trobar.

 

   
   
 
Amunt