Enrera
Mòdul 4
Simulacions amb l'Interactive Physics
  Exercicis
   
 
 
1. Tir horitzontal canviant el sistema de referència i amb resistència de l'aire
   

Per fer aquest exercici haureu de recuperar la pràctica m4p3.ip d'aquest mòdul. Es tracta d'agafar la simulació ja feta a la pràctica 3, on es llançava un paquet des d'un avió i es mostrava com canviava la trajectòria amb la resistència de l'aire.

Per fer l'exercici aplicareu el que heu après a la segona pràctica d'aquest mòdul i modificareu la simulació creant dos marcs de referència nous. Recordeu que per definir un marc de referència heu de:

  • Seleccionar l'objecte.
  • Obrir el menú Vista | Marco de referència nuevo i escriure el nom del nou marc.

1. Sistema de referència el terra: dibuixeu un objecte qualsevol (al qual podeu adherir una imatge) i associeu-hi un marc de referència. En la figura es mostra la simulació obtinguda en definir un marc de referència sobre un rectangle al qual s'ha afegit la imatge d'una granota.

2. Sistema de referència l'avió: definiu un nou marc de referència seleccionant l'objecte adherit a l'avió. Ara la granota es mou respecte a l'avió i la trajectòria del paquet serà semblant a la de la figura:

Una vegada comprovat que tot funciona, deseu la simulació amb el nom
identificadorm4e1.ip.

   
  2. Efectes d'un camp magnètic sobre els raigs alfa, beta i gamma
   

En aquest exercici fareu una simulació senzilla que permet veure el diferent desviament dels raigs alfa, beta i gamma en un camp magnètic. Abans d'arrancar la simulació, és molt important que seleccioneu tots els objectes i activeu l'opció No Chocar del menú Objecto.

 

Els cercles que representaran les radiacions alfa, beta i gamma, inicialment han d'estar amagades sota el rectangle. Així al començament només es veurà el contenidor (rectangle gris) i la substància radioactiva (quadrat negre). Després, quan arranqueu la simulació, és quan sortiran les radiacions.

 

Podeu establir les relacions de càrrega, massa i velocitat que us semblin més adients, però l'objectiu d'aquest exercici és fer una observació qualitativa del desviament que sofreixen les diferents radiacions.

Per fer la simulació que teniu representada a la figura de dalt, no s'ha respectat la relació entre la massa del nucli d'heli i la massa de l'electró que hauria de ser de 7.360 i ha estat de 20. A més, s'ha posat una velocitat de sortida de tan sols 2 m/s.

  • Dibuixeu quatre cercles per representar els electrons (radiació beta). Seleccioneu tots els cercles i poseu-los càrrega negativa i una velocitat vertical Vy adequada (a la simulació s'ha utilitzat 2 m/s).
  • Seleccioneu un dels cercles i poseu-hi 0,1 m de radi.
  • Obriu Ventanas | Apariencia, activeu les opcions que es mostren a la finestra de la figura i canvieu el nom per Beta. En fer el Relleno de color blanc, només es veurà el contorn del cercle i al mig sortirà el signe negatiu de la càrrega.

El radi dels altres cercles ha de ser molt petit, poseu 0,02 m i a la finestra d'aparença només s'ha d'activar Mostrar | Seguir la conexión:

Per les partícules alfa feu el mateix, però poseu una càrrega positiva doble. Feu el radi d'una de les partícules de 0,1 m i activeu: Mostar el nombre, Seguir la conexión , Mostrar carga i poseu el Relleno en blanc. Feu el radi dels altres cercles de 0,02 m i activeu només Seguir la conexión.

Feu el mateix per representar la radiació gamma, però recordeu que no heu de posar càrrega als cercles.

Dins del menú Mundo podeu aplicar un control de pausa que aturarà la simulació en un instant determinat. Per fer-ho, activeu Mundo|Control de pausa|Condición nueva i escriviu el temps que estimeu convenient.

 

Deseu la simulació amb el nom Identificadorm4e2.ip.

 
Amunt