D150: Recursos TIC a les aules d'acollida

Mòdul 8: Blocs: Wordpress.

Pràctica 5

Escriure amb el WordPress

Si voleu escriure una entrada al bloc, un cop identificats com a usuari/ària amb permisos d’escriptura, heu de prémer l’opció Escriure del menú principal. Apareix una franja horitzontal, d’un blau fosc, amb dues opcions:

Per defecte, surt l’opció Escriure una entrada.

L’espai de creació d’una entrada nova està ben delimitat. Demana el títol de l’entrada i el contingut de l’entrada com a elements obligatoris de publicació.

Abans de publicar, teniu l’opció de desar els canvis de l’entrada sense publicar o bé la publicació immediata de l’entrada al bloc.

Recordeu que només podreu publicar si teniu permisos per fer-ho o si pertanyeu a l’administració. Si no, l’entrada quedarà pendent de publicar, com a esborrany, fins que l’administració la publiqui.

Com a elements secundaris, però sense restar-los importància, teniu la capacitat de pujar imatges, gràcies a l’aplicació petita que trobareu sota la pestanya de Pujar, on demana l’arxiu que teniu al disc dur, un títol per identificar l’arxiu i una descripció. Premeu el botó Pujar per finalitzar l’operació.

Tractament de les imatges a WordPress

Quan pugeu una imatge nova, obteniu una miniatura a l’apartat Navega. Si arrossegueu la imatge amb el cursor a l’àrea d’edició de l’entrada, la imatge es comportarà com a miniatura. Podeu escalar-la, tot i que apareixerà pixelada.

Per treballar amb la imatge original, heu de fer clic a la pestanya Navega i prémer damunt la imatge: apareix una finestra amb diferents opcions.

Per defecte, està activada l’opció miniatura. Trieu l’opció Mida original i cliqueu al botó Enviar a l’editor per enviar la imatge a l’editor de text. Ara la imatge és a l’espai d’edició i teniu l’opció de redimensionar-la a la mida que vulgueu. Feu clic a sobre de la imatge i apareix un rectangle que l’envolta, amb sis punts per dimensionar. Moveu qualsevol dels punts per fer efectiva la nova dimensió de la imatge. Recordeu que, si escaleu una imatge a una mida superior a l’original, apareixerà pixelada.

Finalment, a la pestanya Navega totes disposeu d’una visió paginada de tots els arxius d’imatge que heu pujat.

Opcions de publicació

Si heu entrat com a administració, trobareu, a l’espai de la dreta, un menú vertical on podreu determinar diferents opcions de publicació de l’entrada:

http://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Identifier#Examples_of_URI_references

1. Publicat, si voleu que l’entrada aparegui a la portada del bloc;

2. Esborrany, si voleu desar l’entrada per a una publicació posterior i, per tant, no apareix a portada; i, finalment,

3. Privat, que respon a la necessitat de tenir una entrada privada i no publicable.

Incrustar l'àudio

Procureu que els noms dels fitxer no continguin espais en blanc ni accents o caràcters estranys. Un nom de fitxer com cançons de Nadal.mp3 no és una bona idea, és millor cansonsnadal.mp3, sense espais, ni accents, ni caràcters estranys.

Escriure una pàgina

Una pàgina és una entrada que no depèn de la cronologia del bloc. El WordPress permet la creació d’una jerarquia de les pàgines creades, de tal manera que podeu oferir a l’usuari/ària una estructura de llibre.

Les opcions d’edició són les mateixes que les de les entrades.