Enrera
Guia
Introducció al programari lliure
 
 
  El programari lliure (PL) comprèn un conjunt de programes que tenen el seu codi font obert. El llenguatge de programació dels programes lliures és accessible i públic. La paraula lliure es refereix a programari de codi obert, també anomenat OpenSource, que pot ser modificat i millorat.

El fet que el codi sigui de domini públic possibilita que arreu del món es creïn col·lectius de programadors i col·laboradors que treballen en diferents projectes de programari lliure. El treball cooperatiu, amb la participació, en alguns casos, de centenars de persones, fa que els programes evolucionin molt ràpidament i assoleixin alts nivells de qualitat.

El programari lliure pot ser gratuït o de pagament. Algunes empreses informàtiques creen productes comercials de codi obert.

El programari lliure es basa en unes llibertats bàsiques:

  • Codi font obert per poder ser estudiat, corregit, millorat i adaptat a diferents necessitats.
  • Qualsevol persona o organització el pot utilitzar per a qualsevol propòsit.
  • Es poden distribuir còpies del programari sense limitacions, sempre que es faci sota les llicències que mantenen el seu caràcter lliure.

El programari lliure inclou àmbits de la informàtica, com el servidor de pàgines web Apache, el gestor de correu SendMail, el servidor de noms DNS BIND, el sistema operatiu GNU/Linux...

Al llarg del curs Introducció al programari lliure, es mostraran algunes eines d'usuari desenvolupades amb codi obert: el navegador Firefox, el client de missatgeria Thunderbird, l'editor gràfic GIMP i el paquet ofimàtic OpenOffice.org.

El curs Introducció al programari lliure pretén oferir una presa de contacte amb aquests programes i els coneixements bàsics per ser-ne usuari/ària.

   
 
Format
   
 

Per seguir aquest curs podeu optar entre:

  • Anar consultant en línia els diferents mòduls.
  • Descarregar tot el curs en format HTML fent clic al CD-ROM que es troba a la portada. Un cop descarregats tots els fitxers, instal·leu-lo executant nomdelfitxer.exe. Després podreu veure el curs a qualsevol navegador, sense necessitat d'estar connectats a Internet.
   
  Estructura
   

La durada del curs és de 15 hores, distribuïdes en dos mòduls:

  • Mòdul 1: introducció al navegador Firefox, al client de missatgeria Thunderbird i a l'editor gràfic GIMP.
  • Mòdul 2: introducció al paquet ofimàtic OpenOffice.org processador de textos, presentació i full de càlcul.

Per fer aquest curs, es requereixen uns coneixements i unes destreses bàsiques en el domini de l'entorn d'un sistema operatiu. És a dir, convé estar familiaritzat amb operacions com crear carpetes, copiar fitxers, retallar i enganxar, instal·lar programes, navegar per Internet, enviar correu electrònic...

 
  Requeriments tècnics
   
  Els materials d'aquest curs poden ser visualitzats mitjançant un navegador amb les opcions JavaScript i cookies (galetes) activades.
 
Amunt
  Icones i elements de navegació
   
  Les icones utilitzades són:
   
 
Informació
Informació: documentació sobre el contingut que s'està tractant a les pàgines.
Pràctica
Pràctiques: treball que l'alumnat ha de fer seguint les propostes guiades. Aquestes pràctiques són personals i no s'han d'enviar al tutor/a del curs.
Atenció !
Atenció: aquesta icona indica suggeriments, idees i comentaris complementaris a la documentació i a les pràctiques de cada mòdul.
Flash/ Vídeo...

Imatges en moviment: aquesta icona indica que us trobeu davant una animació en format vídeo, pel·lícula Flash...

   
  Els elements de navegació són:
   
 
1
Permet accedir a qualsevol mòdul o pràctica.
1
Indica la pràctica activa en què esteu treballant.
Enrera
Permet retornar al nivell anterior.
Exercicis
Permet accedir als exercicis del mòdul activat.
Amunt
Permet el retorn al començament de la pàgina consultada.
Guia
Permet accedir a la guia del curs.
Permet la descàrrega.
Descàrrega
Permet la descàrrega.
Impressió
Permet la impressió.
 
  Tutoria
   
 

A cada participant se li assigna un tutor o tutora que l'assessorarà i l'orientarà en el treball dels diferents mòduls. L'alumnat pot formular les consultes i les preguntes que calgui dins l'entorn educampus. Per aquest mètode, pot demanar orientacions, suggeriments i recomanacions per desenvolupar el treball. La persona responsable de la tutoria farà un seguiment personal del procés de cada participant basant-se en els exercicis.

A l'aula virtual del curs, es poden expressar els dubtes a través dels fòrums o de la tutoria.

   
  Lliurament d'exercicis
   
 

Els exercicis s'han de lliurar dins l'entorn educampus. A l'apartat Exercicis de cada mòdul, trobareu, per a cada exercici, la indicació sobre la manera de lliurar-lo:

  • Enviar un exercici a través d'una intervenció als fòrums del curs. El vostre tutor/a crearà els fòrums necessaris per al lliurament dels exercicis.
  • Dipositar un exercici a l'Espai comú de l'educampus. El tutor/a crearà una carpeta personal per a cada alumne/a on podreu deixar els vostres exercicis. Aquesta carpeta serà accessible per a tots els alumnes del curs. Només el tutor/a o l'alumne/a que ha tramès l'exercici poden eliminar-ne el contingut.
  • Un dels exercicis consisteix a enviar un missatge de correu electrònic al tutor/a.

Quan hàgiu finalitzat els exercicis d'un mòdul, a la Tutoria de l'educampus, envieu un missatge al vostre tutor/a. El missatge ha d'incloure una llista en què s'ha de fer constar els exercicis del mòdul corresponent que heu fet.

   
  Calendari
   
 

Inici del curs: dimarts, 6 de setembre de 2005

Fi de curs: dimarts, 11 d'octubre de 2005

   
 
Data de lliurament dels exercicis
Mòdul 1
dimarts, 20 de setembre de 2005
Mòdul 2
dijous, 6 d'octubre de 2005
   
   
 
Amunt