Enrera
Mòdul 4
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és poder endinsar-nos en la publicació i reproducció de vídeo per la xarxa d'una manera senzilla.

Podem encarar aquest mòdul des de dos punts de vista: veient el tema com a una complicació de diverses consideracions tècniques o, pel contrari, experimentant les noves possibilitats multimèdia que ens ofereixen les connexions al nostre centre.

Streaming

   
 

Stream és un terme anglès que significa cadena. És una forma, com una altra, de referència metafòrica a com es transmet la informació des del servidor fins a la nostra màquina.

Fina ara era mètode usual per a la transmissió de continguts multimèdia tenir un arxiu dins el servidor i fer-lo arribar a la nostra màquina. Fins que el contingut, en forma completa, no ha arribat fins a la nostra màquina, no es comença a reproduir.

La novetat implantada per aquest mètode de treball trenca amb la norma de no poder veure el contingut fins que tota la informació resideixi en forma local. La informació, conforme va arribant a la nostra màquina local, és capaç de reproduir-se un cop té un mínim de dades en memòria.

Per a una transmissió de continguts d'àudio i vídeo en format streaming calen dues condicions bàsiques:

1.- que l'ample de banda o la nostra connexió a internet tingui certa agilitat.
2.- que el servidor que ens dóna les dades del fitxer tingui veritables capacitats de streaming, si bé no és conditio sine qua non.

I també una condició particular:

1.- disposar en la nostra màquina del progamari adient de reproducció

Emmarquem la paraula veritables de forma específica, ja que és possible que aquest punt es pugui passar per alt (ara ho descobrirem) i puguem fer streaming amb qualsevol servidor. Però no es farà una detecció personalitzada de l'ample de banda i carregar, en funció de la velocitat de xarxa, la millor configuració.

En el moment d'escriure aquestes ratlles, 3 són els grans programaris que mouen multimèdia en format streaming. Encertar quin d'ells pot ser el que domini la xarxa pot ser molt difícil. Possiblement és més fàcil conèixe'ls tots tres per jutjar quines possibilitats i qualitats tenen cadascú d'ells, i fer-los servir (aquests o d'altres) en funció de les nostres necessitats de qualitat i pes.

Parlem bàsicament de Real Vídeo, Windows Media i Quicktime, com a reproductors de vídeo per a internet, amb els seus programaris gratuÏts de reproducció.

   
Desenvolupament de la pràctica
 

Cal especificar que poden haver petites diferències entre les captures de pantalla i/o versions aquí especificades i el que us podeu trobar quan vosaltres accediu a les web citades. Sempre cal que tingueu present que no heu de pagar ni un sol euro pels reproductors ni cal donar cap adreça de correu electrònic, per estalviar-nos sorpreses als nostres missatges.

 

Pràctica

1.- Carregar el reproductor de Real, o Real One

Encara que casi segur ja teniu alguna versió del reproductor de Real Vídeo, ja que partim de la base que ja heu treballat amb Studio 8 i així ja esdevé, procedirem almenys de parlar de com efectuar la descàrrega de la darrera versió, tant del lector d'aquest programes com de l'aplicació que permet codificar-los fora del Pinnacle Studio 8.

RealNetworks va ser la primera empresa en presentar la tecnologia streaming a mitjans del 90. El seu reproductor és el Real One Player, i podem localitzar-lo a http://www.real.com. Si opteu per aquesta via de descàrrega, ull amb les intencions dolentes de l'empresa, que mira de no deixar clares les coses. El seu reproductor gratuït, fins la data actual, el podeu trobar aquí, preferentment a l'enllaç petit marcat:

De la mateixa forma, podeu també acudir a la web de la xtec, on la feina encara pot ser més senzilla, a la plana de la videoteca, al final, a http://www.xtec.net/videoteca, on teniu la penúltima versió del reproductor, el Real Player, no el Real One Player

Les diferències entre amdos reproductors són minses, si bé sempre és millor estar a la darrera versió de codec per estalviar-nos incompatibilitats. Les diferències també radiquen en la nova participació a l'empresa de la casa Helix.

Un cop descarregat i configurat el nou reproductor, podem acudir de nou a la plana de la videoteca de la xtec per veure algun dels exemples en línia. Seleccioneu un clip, sigui de les novetats o cercant-lo a través de l'aplicatiu. Podem cercar, per exemple, un ofici artesanal de matalassers, escrivint al cercador i fent clic a cercar:

Ens ofereix el resultat i un cop triem el tipus de connexió ja estem disposats a veure'l en format streaming o enregistrant-lo al nostre disc dur a través de la icona del disquet:

Si ens decidim pel seu visonat amb l'opció adsl-500 apareixerà el procés de càrrega del clip, de forma instantània i començarà la reproducció, sense haver-se carregat tot el seu contingut:

   
 

2.- Carregar el reproductor de Quicktime

Encara que sembli que Quicktime sigui una temàtica exclusiva de Apple, trobareu moltes aplicacions que us demanaran la instal·lació d'aquest programa reproductor. Entre el programa que reprodueix aquests clips de vídeo (Quicktime Player) i el que té capacitats d'edició i enregistrament ( Quicktime Pro- de pagament-) no hi ha gaire diferències visuals, si bé notòries en quant a capacitats de creació.

Podeu accedir a la web http://www.apple.es/quicktime/download

Recordeu que no cal introduir cap adreça electrònica de missatgeria, ni res semblant, per estalviar-nos correu brossa. Un cop baixat el reproductor, feu la instal·lació i ja estareu preparats per reproduir clips en format Quicktime.

Una forma de certificar el comportament del nou reproductor que acabeu de posar és anar a veure en línea algun clip a http://www.apple.com/trailers

Podeu triar el tipus de qualitat del trailer en funció de la vostra velocitat de connexió i accedir a centenars d'ells. No en va, Quicktime és un dels formats més estimat per a la majoria de productores de cinema per aquest tipus de presentació a la xarxa. Observareu, un cop seleccionat un trailer, que no és necessària la seva càrrega completa per a començar la seva reproducció del contingut.

2.1.- Reproducció d'arxius Quicktime des del Reproductor de Windows Media Classic

Si heu agafat gust, finalment, al reproductor del Windows Media Classic que us vam recomenar a la pràctica 1 del mòdul 2, podeu encara lligar més aquest reproductor amb el format de Quicktime, amb el programa Quicktimealternative, on no us caldrà instal·lar tot el programari de Apple, sinó només els codecs que componen la seva aplicació. El programa el teniu a la carpeta Unitat de Cd-Rom:\ eines\ quicktime-alternative\ i podeu anar a la web de referència tant aquí com aquí.

Quan feu la instal·lació observareu com posa els codecs corresponents a Quicktime ( és una operació més complicada que amb qualsevol codec de vídeo, ja que quicktime és molt més que un codec):

Observareu que quan obriu un clip en MOV tindreu el símbol identificatiu a la dreta, a baix:

   
  3.- Carregar el Windows Media Player en la seva darrera versió
 

Si com casi segur és el cas, esteu treballant en un sistema operatiu Windows, gairebé segur ja esteu fent servir el reproductor del windows Media Player. Probablement, l'única variació possible és la versió que feu servir, que tampoc és determinant.

Recordeu que ja hem treballat al mòdul 2 pràctica 1 un reproductor de característiques gairebé idèntiques al WMP i amb menys consum de recursos, amb el WMP Classic, tal i com acabem de descriure.

Totes les darreres novetats en els aspectes de reproductors i encoders els podeu trobar a partir de l'adreça:

http://www.microsoft.com/windows/windowsmedia/es/

Podeu acudir a la part de reproductors:

En funció del vostre sistema operatiu podeu actualitzar el reproductor a la versió 9, si bé no és absolutament necessari si no codifiquem en aquest format, cosa que sí farem en una pràctica d'aquest mòdul:

 
 
4.- Els reproductors, casi similars
 

Tampoc cal que li doneu massa voltes a l'hora de triar un reproductor de clips adient. En funció del cas, sistema operatiu o conveniències pot ser possible un o altre.

Ja us he descrit en el que portem de curs suficients possibilitats. Possiblement el cas més específic és la reproducció de formats DVD i similars, així com Quicktime i Real, que necessiten a la força dels seus reproductors per al seu visionat. La resta d'elements ben bé poden ser vistos amb el visor del Windows, encara que existeixen també molts d'altres reproductors aquí no anomenats.

La versemblança entre ells és molt alta a nivell de funcions:

 

 

 
Amunt