Enrera
Mòdul 4
Formats de vídeo digital: DIVX, CD-V, DVD i streaming
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
 
 

Treballar amb el format de Real té avantatges sempre interessants. Possiblement és un dels codecs que comprimeix més la quantitat de dades, si bé no sempre va en relació a la seva qualitat de codificació.

Bàsicament tenim dues formes de transformar els nostres clips al format Real per ser transmesos via streaming. Una d'elles ja la coneixeu i ja l'heu practicada a través del programa Pinnacle Studio 8. L'altra és a través del codificador propi extern de la casa Real.

Ens centrarem en el segon dels casos

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Aneu al Cd de materials de Formació a la carpeta

Unitat de CD-Rom:\eines\real-encoder7

i instal·leu el programa Real Encoder. Cal dir que no és la darrera versió del programa, que podeu trobar a la xarxa però cal avisar que Helix, com a nova empresa de codificació de Real , ofereix un programa que no està activat del tot, de forma i manera que no es poden fer codificacions de qualitat, només a mida petita.

   
  1.-Instal·lació
   
 

Seguiu les passes de sempre per instal·lar el programa. Us remarquem que no poseu en cap moment que us ho demani la vostra adreça de correu electrònic si no voleu que us omplin la bústia de correu-brossa

En tot cas, si us ho demanen, podeu posar, si voleu, una adreça de correu fictícia.

   
 

2.- Comencem a codificar

 

En quant executeu el programa, es llença una aplicació que us demanarà les passes a seguir de forma senzilla:

Podeu triar entre codificar el clip des d'un clip ja fet o des d'un dispositiu capturador o en viu. Comenceu per la part més senzilla, codificar un arxiu que ja teniu al disc dur. Trieu el edu.mpg que ja vam fer servir al primer mòdul, tot i que podeu triar un altre si voleu

 

 

Des del següent menú, trieu el clip

 

 

I feu la descripció oportuna, amb les dades que estimeu. Aquestes es veuran al reproductor, convé posar-les bé. Si us oblideu d'alguna, abans de codificar esteu a temps de posar-les.

 

 

Sempre resulta agradable tenir dos tipus d'arxiu a veure des d'una plana web, en funció de la velocitat de la nostra connexió.

Podeu triar entre una codificació múltiple o simple. La codificació múltiple aquesta versió no us la farà, però sempre podeu codificar en 2 passes 2 arxius amb diferents qualitats.

 

 

Cas de triar 2 qualitats , o be només una, us pregunta quina fareu servir. Marqueu la de 56K modem per a modem o la màxima per les adsl dels centres. Feu servir aquesta darrera per a la pràctica

 

 

Ens preguntarà ara per la qualitat de l'àudio que volem. Marqueu la segona opció, és un compromís viable entre pes i qualitat.

 

 

El mateix amb el vídeo. Normalment , ja que no fem filmacions exclusives per a la web, on el nivell de moviment de les imatges, els detalls, colors i enfocaments, no estan fets específicament per a aquest mitjà, cal que normalment triem una compressió preparada per a molt de moviment.

 

 

Poseu un nom i una carpeta de sortida, per enregistrar el resultat. Tindrà l'extensió rm

 

 

Us recordarà les dades que heu posat abans de començar la tasca.

 

 

 

Finalment, veureu tota la pantalla del programa, amb el clip original a l'esquerra i el resultat a la dreta, així com les dades que hem posat i la qualitat d'àudio i vídeo amb què es codificarà. Per començar l'operació cal fer clic a Start, a baix a l'esquerra.

 

 

 

 
3.- Veure el resultat
 

Un cop acabada l'operació, mireu les estadístiques a través del menú

I us mostrarà les dades d'allò que ha portat a terme:

Ara ja podeu anar a la carpeta de destinació per reproduir el resultat o llençar-lo des del propi programa a baix a l'esquerra a través de "Play":

O a través del menú superior:

 

 

  4.- Configurar el paràmetre de qualitat

Sempre podreu modificar els paràmetres de codificació en quant a dades de vídeo o àudio. En general, no és gaire recomenable tocar allò que ja ha estat pensat per a un òptim rendiment, tot i que val la pena tafanejar pels ratios de compressió, així com per la quantitat de dades que es mouen. Podeu partir del menú:

I veure les capacitats de dades del medi que feu servir:

   

 

 

Encara que trobeu un parell d'opcions que serveixen , per exemple, per poder canviar la mida en píxels del clip final, o canviar algun altre paràmetre relatiu a la codificació, observareu que no us deixarà efectuar grans canvis. Això es deu a que aquesta versió no és la "pro", que és de pagament i sí permet fer aquestes coses.

Cas de pretendre fer algun tipus de canvi que el programa no us ho permeti, també pot ser una opció intentar de realitzar-la amb Studio 8.

 
El tema de les transcodificacions de vídeo no penseu que s'acaba aquí, ja que realment, tal com s'apunta a les introduccions, encara és un món inèdit en la seva exploració a través d'aquests apunts. Tenim programaris genèrics com poden ser Cleaner, Procoder, Cinema Craft Encoder o d'altres, potser tan inèdits com desconeguts, que fan aquestes tasques de molt bona forma i professionalitat, si bé gairebé tots són professionals, lluny d'economies domèstiques, i amb unes prestacions molt altes.
   
 
Amunt