Enrera
Mòdul 1
L'ús didàctic del so com a recurs expressiu. La ràdio al centre educatiu
  Exercicis
   
 
 
El Racó de Parlar
   
 
Enregistrament de so amb  micròfonÚs de l'ordinadorÚs de tarja de soConfiguració del soÚs d'AudacityFormats de soLlenguatge verbalLlenguatge radiofònic
   

En aquest exercici enregistrareu una locució de dos a cinc minuts de durada. Necessitareu un micròfon i un ordinador.

  • Connecteu el micròfon a l'entrada de micròfon del vostre ordinador. Verifiqueu que teniu activat el so del micròfon en el volum d'entrada de so. Comproveu que entra so i que grava la veu amb un volum correcte.

Radiareu la descripció d'una aula del vostre centre. Es tracta de fer un text de presentació per un programa de ràdio que simula una jornada de portes obertes. Aquesta descripció no anirà acompanyada de cap imatge i la pensareu només per al mitjà radiofònic. Per tant, haureu de fer un text força descriptiu en el qual l'oient es pugui imaginar perfectament la configuració dels edificis de la vostra escola o de l'aula descrita.

Haureu de tenir en compte per aquest exercici, altres variables importants:

  • La posició davant del micròfon. La distància al micròfon anirà supeditada al tipus de micròfon i a la captació del so que té. Feu diverses proves i fixeu un volum d'entrada que s'ajusti a la vostra intensitat de veu. Haureu de vigilar que no sonin els esbufecs en pronunciar determinats fonemes (/p/, /b/, /t/) que provoquen una sortida d'aire sobtada i amb més força. La distància idònia davant de micròfon és d' un pam, aproximadament. La respiració ha de ser pausada i poc sorollosa.
  • La posició corporal. El cos haurà d'estar el més recte possible per evitar cap entorpiment en la sortida d'aire. S'aconsella, les primeres vegades, fer-ho dempeus per evitar plecs innecessaris que provoca el fet d'estar assegut. Si ho feu asseguts, recordeu posar el cos ben recte de la cintura en amunt. Deixar lliure el tòrax traient el pit en fora i aixecant el cap per donar sortida lliure a l'aire.

Us recomanem que abans d'iniciar la gravació beveu una mica d'aigua per hidratar la gola.

Enregistreu la locució amb l'Audacity. Un cop gravada la veu, elimineu els espais de silenci que hagin pogut quedar al començament i al final de la gravació, o bé al mig, si escau.

Exporteu l'arxiu a MP3 utilitzant la combinació identificatiu XTEC + _ + m + número de mòdul. Aquesta combinació és la que utilitzareu per lliurar tots els exercicis del curs.

En el cas del mòdul 1: identificatiu_m1.mp3.

Envieu l'arxiu al vostre tutor.

   
 
Amunt