INS Can Planas

Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació

Racó de Química


Reaccions químiques

En el món en que vivim es donen canvis incessants en què unes substàncies desapareixen i es transformen en unes altres de diferents. Aquests canvis o transformacions són les reaccions químiques.

Hi ha substàncies que pateixen canvis considerables quan s’escalfen, quan es fa passar un corrent elèctric a través seu o quan entren en contacte amb altres substàncies. Com a conseqüència d’aquests canvis desapareixen substàncies i n’apareixen de noves. Les substàncies de partida s’anomenen reactius i les que s’obtenen, productes.

Característiques

Les reaccions químiques tenen les característiques següents:

Tipus de reaccions químiques

Totes les reaccions químiques van acompanyades de despreniment o d’absorció d’energia.

EXOTÈRMIQUES

Són les reaccions químiques que tenen lloc amb despreniment d’energia en forma de calor.

ENDOTÈRMIQUES

Són les reaccions químiques que tenen lloc amb absorció d’energia en forma de calor.

REACCIONS D’OXIDACIÓ

Són reaccions en què una substància es combina amb l’oxigen. Aquestes reaccions acostumen a desprendre molta energia ( exotèrmiques), i en alguns casos es forma una flama, com en el cas de l’oxidació del magnesi, en aquests casos es parla de reaccions de combustió.

REACCIONS DE DESPLAÇAMENT

Si barregem un metall com el zinc i un àcid com l’àcid clorhídric (dissolució aquosa de clorur d’hidrogen) es produeix una substància que es queda dissolta en l’aigua i es desprèn un gas (hidrogen). En aquesta reacció el zinc ha desplaçat l’hidrogen de la seva combinació amb el clor. Per això es diu que es tracta d’una reacció de desplaçament.

REACCIONS DE PRECIPITACIÓ

Quan barregem dissolucions de sals solubles de vegades obtenim una sal insoluble que precipita. Aquest precipitat es podria separar per filtració. Les reaccions en dissolució en què un dels productes és un sòlid que precipita s’anomenen reaccions de precipitació.

Algunes substàncies químiques

Els àcids

Els àcids són substàncies formades per molècules que tenen dues parts: L’una és l’hidrogen i l’altra, un no metall o un grup de no metalls.

Alguns àcids són components de moltes substàncies que es fan servir correntment: la llimona o la taronja contenen àcid cítric. El vinagre conté àcid acètic. L’aspirina conté àcid acetilsalicílic. Les begudes de cola contenen àcid fosfòric. El suc gàstric del nostre estómac també és àcid. En el laboratori i a la indústria s’utilitzen àcids.

Propietats dels àcids:

Algunes reaccions químiques

Aquestes son algunes reaccions químiques senzilles que es poden realitzar al laboratori.

.