INS Can Planas

Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació

Seminari d'economia


Presentació del documental "Maquiladoras"


24 de gener de 2004, a les 19h

Teatre Josep Maria de Sagarra
Lluís Companys, 27
Santa Coloma de Gramanet
(Barcelonès)

 
Organitzat per :

  
  

Col·laboren:

    Fundació Pau i Solidaritat (Comissions Obreres)
    Fundació Josep Comaposada (Unió General de Treballadors)
    Intersindical Alternativa de Catalunya

Ressenya

A Nicaragua, després de la derrota electoral del FSLN i del desmantellament de l'Estat, en un context de globalització i d'acords de lliure comerç amb EUA, la maquila sembla representar avui el manà, l'única taula de salvació per als països de la regió, l'únic camí transitable pel desenvolupament.

Malgrat això, la maquila sol ser coneguda per les constants conculcacions dels drets més fonamentals dels treballadors, per la violació de les lleis mediambientals, per no generar riquesa al país on s’ubica i per beneficiar-se de l'exempció de tota mena d'impostos. El fenomen de la maquila il·lustra de forma dramàtica com l'esfera macroeconòmica s'imposa a l'esfera social.

Quan parlem de maquiles o maquiladores, ens referim a l'activitat econòmica realitzada per empreses (tèxtils, majoritàriament) nacionals o estrangeres que només executen una part del procés de producció. Són empreses d'acoblament que produeixen per compte aliè, a través de contractes amb altres empreses que, en la majoria dels casos, són nord-americanes, europees o asiàtiques. Aquestes empreses estrangeres en tot moment conserven la propietat dels productes i aquests són exportats íntegrament als països del Nord, tot quedant completament desvinculats dels països on es produeixen.

El Fons Català, en una aposta per analitzar i reflexionar amb rigor sobre el context ràpidament canviant i extremadament complex on porta a terme les seves accions, produeix un documental basat en un estudi pluridisciplinar realitzat a la regió centreamericana durant més d'un any. Aquest estudi, punt de partida del documental, concedeix alhora un major rigor analític en el guió, i facilita una intensa aproximació humana als personatges.

El documental és una mirada sobre la realitat nicaragüenca entorn del fenomen creixent que genera més llocs d'ocupació i un nombre més gran d'exportacions avui en dia a tota la conca del Carib.

A més d'estar pensat amb una vocació pedagògica i de sensibilització, el documental Maquiladores està concebut des d'una voluntat d'expressar a través d'un llenguatge cinematogràfic.

L'equip d'aquest documental, malgrat l'enorme dificultat, aconsegueix filmar per primera vegada a Nicaragua a l'interior de diverses maquiles.

A través del testimoni contrastat de tots els actors implicats en aquesta realitat (treballadores, empresaris de transnacionals del sud-est asiàtic, el cap de la patronal del sector maquila, el ministre del treball, alts funcionaris del govern, sindicalistes, treballadors de les plantacions bananeres, l'alcalde de Managua, acadèmics, la carretera Panamericana, etc.), es fa una reflexió sobre la complexitat i la subtilesa d'aquesta nova forma d'explotació.

Gràcies a la música original, composada i interpretada pel cantautor nicaragüenc Richard Loza, s'aconsegueix emfasitzar d'una forma sensible i intel·ligent l'estructura d'un documental dividit en dues parts.

A la primera part es defineix amb detall què és una maquila. També es mostren les denúncies habituals que genera el règim especial de Zones Franques.

A la segona part veiem com les xifres macroeconòmiques no aconsegueixen aniquilar ni la quotidianitat ni el somriure de la gent que les pateixen. També assistim al conflicte històric entre les treballadores i treballadors i la gerència d'una empresa transnacional que amenaça d'abandonar el país.

En el transcurs del documental, descobrim, per exemple, la lúcida mirada de Míriam Valle, treballadora de la maquila King Yong, enfrontada a través d'un muntatge contrapuntístic i ple d'energia, a Samuel Lee, el seu cap i gerent de la maquila King Yong. També, presenciem com el reo Arnoldo Alemán, expresident de Nicaragua i màxim artífex de la reactivació de la indústria maquiladora al país, visita amb fervor i entusiasme una planta maquiladora, en un muntatge paral·lel, al costat d'Anastasio Somoza, antic dictador de Nicaragua, que visita una plantació bananera.

“Lo que antes fueron bananeras hoy son maquilas”


Per a més informació:
    Fons Català de Cooperació al Desenvolupament
    tel. 93 412 26 02
    E-mail : fonscat@pangea.org