El temps del romànic al Baix Llobregat

L'art romànic
 
 
L'arquitectura romànica. Característiques

Els principis bàsics de l'arquitectura romànica, juntament amb la seva estaticitat (les arquitectures se sustenten sobre els murs longitudinals), són l'arc rodó o de mig punt i la volta de canó. En realitat, en el romànic es coneixien altres tipus de voltes, com la volta per arestes (que apareix, juntament amb la de canó, a Sant Vicenç de Cardona), però la més característica, la que defineix l'estil, és la volta de canó. Es construeixen també cúpules* sobre trompes* i criptes* en forma de saló sota el presbiteri d'alguns temples importants.
 
Els absis són semicirculars i les esglésies poden tenir d'una a tres naus, amb transsepte i planta de creu llatina o sense transsepte, de vegades amb cúpula i cimbori* sobre el creuer. Aquests diferents cossos, segons la manera en què es combinin, poden adoptar en alçat solucions molt variades, especialment a la zona de la capçalera. Hi ha també esglésies de cinc naus (Ripoll) o de planta circular. A Catalunya, els temples solen cobrir-se amb voltes de pedra. Només en casos esporàdics o en alguna vall molt específica, com la de Boí, en lloc de volta trobem embigats.
 
Els murs es construeixen de pedra, primer amb uns carreus petits, escairats a manera de llambordes o maons (primer romànic o del segle XI) col·locats en filades regulars, i després amb carreus bellament tallats i aparellats (segon romànic, a partir del s. XII).



Sant Ponç de Corbera (Cervelló)




Santa María de Castelldefels


 

Pàgina següent
Col·lecció Descobrim el Baix Llobregat, núm. 2