El temps del romànic al Baix Llobregat

L'art romànic
 
 
El segon romànic
 
S'ha dit que allò més notable que aporta el segon romànic, també dit romànic ple o romànic internacional, és, juntament amb l'ús de carreus bellament tallats, la incorporació de l'escultura monumental, com a Sant Joan de les Abadesses, Sant Pere de Besalú o Sant Pere de Galligants. En aquest segon romànic, però, també hi apareixen noves formulacions arquitectòniques i és en aquest segon sentit que el Baix Llobregat pot fer, també, alguna aportació, puix que pel que fa a la incorporació d'escultura monumental, havent estat la majoria de les esglésies edificades en els anys immediats del segle anterior, es limità a la modesta renovació d'algun portal, com el de Sant Pere d'Abrera o el de Sant Pere Sacama (Olesa de Montserrat).
 
En el segon romànic els plans i alçats de les esglésies es compliquen i en sorgeixen de nous. És ací precisament on hi haurà la major novetat en l'arquitectura baix-llobregatina: en l'adopció d'un model arquitectònic que posteriorment s'expandirà a terres de la Catalunya Nova i que, portat al seu darrer extrem, prefigura en certa manera alguns models del gòtic català. Ens referim a l'església del monestir benedictí de Sant Genís de Rocafort, a Martorell, d'una nau, coberta amb volta lleument apuntada, amb arcosolis* laterals a manera de capelles. El model arquitectònic d'aquesta església, construïda de nova planta probablement com a panteó dels Castellví, s'exportarà al cap de molt poc temps a la parròquia del monestir, l'església de Santa Margarida. Però l'edifici més reeixit és el primer: Sant Genís. A Santa Margarida el fet que l'església nova, del XII, es bastís a sobre d'unes parets antigues (les de l'església paleocristiana) condicionà força l'estructura, menys harmoniosa, però amb una façana remarcable, amb bells carreus molt ben disposats. Una i altra església foren construïdes pels Castellví, senyors de la baronia de Castellví de Rosanes, que feren reedificar, també, el pont de Martorell el 1143.
 
Si a part d'aquestes, al Baix Llobregat no hi ha altres grans esglésies construïdes aleshores, això s'explica per diverses raons que tenen un denominador comú: la comarca deixà de ser uns dels motors de l'expansió catalana: hom havia allunyat definitivament la frontera i les terres amb franquesa* de la Catalunya Nova acollien els pagesos fugitius de les lluites feudals, que proliferaven ací; no hi havia gran necessitat de bastir nous edificis perquè els que hi havia eren relativament nous, etc.
 
Però, amb tot i això, podem esmentar d'altres exemples d'arquitectura d'aquest segon romànic aixecat en terres baix-llobregatines: l'antiga parròquia de Sant Miquel d'Eramprunyà, edificada vers el 1141 dalt el recinte jussà del castell, a la qual manquen les arquivoltes del portal, espoliat d'antic. Santa Maria del Puig, a Esparreguera tal i com ens ha pervingut és, també, una reconstrucció del segle XII, aprofitant unes parets anteriors. El pis alt del campanar de Sant Climent, que mostra un bell aparellat i unes belles finestres, és també del segle XII; la reconstrucció de la capella de Sant Quintí, a la vila del seu nom que pertanyia al bisbe de Barcelona, amb un absis sense arcuacions i una volta apuntada; les capelles de Bruguers Vell, del castell de Cervelló (construïdes dalt el recinte jussà del castell, sota l'alta torre del sobirà), Sant Martí de Corbera.
 
Del segle XIII, pertanyents encara a aquest segon art romànic, són l'església del monestir cistercenc de Valldonzella, edificada entre 1226 i 1237, amb planta rectangular, sense absis destacat en planta; la de Santa Maria de Bruguers, al peu del castell d'Eramprunyà, reconstruïda en la part de ponent al segle XVI, i la de Sant Joan de l'Hospital, edificada amb posterioritat al 1205 i reconstruïda en la part que dóna al carrer en època gòtica. L'absis molt ample i sense arcuacions de Sant Pere de Romaní fou bastit aleshores, en el segle XII, bé que la nau sigui molt més antiga.



Sant Genís de Rocafort (Martorell)


 


Santa Margarida de Martorell




Sant Genís de Rocafort
(Martorell)



 


Pont del Diable (Martorell)




Sant Miquel del Castell d'Eramprunyà (Gavà)


 


Sant Pere de Romaní
(Molins de Rei)



 


Santa Maria del Puig (Esparraguera)


 

Pàgina següent
Col·lecció Descobrim el Baix Llobregat, núm. 2