Inici / Temes i documents / L’incendi de l’Arboç´(9 juny 1808)
L’incendi de l’Arboç´(9 juny 1808)
“Tot anant cap a Tarragona, (Chabran) havia estat rebut pertot arreu amb la demostració de l’amistat que havia d’inspirar la bona conducta d’aquestes tropes. Però durant la seva curta estada a Tarragona l’escena havia canviat. Bandits reunits de totes parts de Catalunya havien envait el Vendrell, Arbós i Vilafranca i havien sublevat aquests pobles i tota la població dels encontorns (….).

            El general Chabran havia d’esperar doncs grans obstacles per fer la conjunció (amb Duhesme, que l’havia reclamat). Efectivament va trobar l’avantguarda dels rebels al Vendrell i la feu retrocedir, però llurs forces principals estaven a l’Arbós on la població i la posició els eren molt favorables. Es defensaven amb grans peces de canó: però els tiradors les van capturar aviat, i havent desembarassat l’obertura, el General de cavalleria Bessières va travessar tota aquesta llarga vila al galop amb els seus cuirassers fins a l’altre costat per treure’ls les esperances de retirada.

            Mentrestant el general Goullus feia envoltar el poble pels caçadors a cavall i els tiradors. La intenció del general Chabran era d’estalviar els habitants tot fent justícia contra els bandits; però dones, nens, vells, tots s’havien unit a ells i tots estaven posseïts del més gran furor: una pluja de trets sortia de les cases, vigues i pedres eren llençades des de les finestres i des de les teulades sobre els nostres soldats que volien penetrar-hi, de manera que, per estalviar la vida dels nostres braus, va ser necessari calar-hi foc per tots costats i exterminar així els rebels amb un incendi general”.

(«Resumé des Opérations militaires. Corps d’Armée des Pyrénées Orientales» del general Porte, desembre de 1808. Archives Nationales, Paris. AF IV 1621. Original en francès).

Portada     Crèdits del web     Mapa Web