DESCRIPCIÓ DELS MATERIALS

PROJECTE DESCOBERTA 3-6

Projecte dissenyat pel Departament d'Educació. Al Camp d'Aprenentatge disposem dels materials que també es troben a la seu central de Barcelona. Si voleu consultar la proposta curricular del projecte, obtenir informació sobre aquests materials i la seva utilització, aneu a la pàgina sobre Descoberta 3-6 del CDECT.

PROJECTE CIÈNCIES 6-12

Projecte dissenyat pel Departament d'Educació. Al Camp d'Aprenentatge disposem dels materials que també es troben a la seu central de Barcelona, de manera que si voleu conèixer el projecte, obtenir el llistat dels materials, la seva descripció, dibuixos, materials de consulta i instruccions i la seva utilització, aneu a la pàgina de Primària del CDECT.

PROJECTE CIÈNCIES 12-16

Projecte dissenyat pel Departament d'Ensenyament amb referència a unes ciències experimentals totalment integrades a nivell d' E.S.O. El Projecte Ciències 12-16 ha elaborat els crèdits per a l'Àrea de Ciències Experimentals a l'Educació Secundària Obligatòria. Cada crèdit comprèn una guia metodològica per al professorat, uns kits de materials per al treball experimental a l'aula i una proposta d'activitats per a l'alumne.
Els crèdits corresponents al primer i segon cicle de l'E.S.O. són:

 

KITS DE PRÀCTIQUES

Kit moviment rectilini uniforme

Dues pràctiques senzilles de moviment rectilini uniforme. Una consisteix en deixar lliscar un imant per un perfil d'alumini amb una certa inclinació. L'altra en deixar caure un tap dins d'un tub transparent ple d'aigua. Les pràctiques són adequades per a 2n cicle d'ESO i per a 1r de batxillerat.

Kit d'electricitat

Conté un generador de corrent continu d'uns 4,5 V amb una resistència interna d'uns 120 ohms i tres resistències de 330 ohms, 1 k i 1k5 . Podeu preparar-hi diferents pràctiques, des dell muntatge de circuits sèrie paral·lel fins al càlcul de la residència interna d'una pila. Podeu demanar també 5 multímetres digitals per a fer mesures.

Kit de camp elèctric

Conté un recipient amb coordenades cartesianes dibuixades a la base i un parell d'elèctrodes. S'omple un recipient amb aigua. Mitjançant els elèctrodes i un multímetre poden mesurar la diferència de potencial elèctric entre dos punts i dibuixar les línies de camp.

Kit del magnetisme i el corrent elèctric

Permet comprovar de manera senzilla les lleis de Lenz i Faraday. També és pot posar de manifest la força de Lorentz.

Kit del camp magnètic terrestre

Permet calcular el camp magnètic terrestre . Cal tenir cinc fonts d'alimentació de corrent continu.

Kit de molles

Permet fer pràctiques sobre el m.v.h.s o buscar la llei de Hooke

Equip d'electrostàtica

Conté diferents elements per estudiar l'electrostàtica. Electroscopi electrònic, 2 electròmetres, 2 electròfors, làmpada ultraviolada, etc.... Hi ha dossier explicatiu.

Tub de Kunt

Conté un generador de funcions amb un amplificador, un tub de metacrilat i una vareta per col·locar la pols de suro dins del tub.Aquest material està dissenyat per a l'estudi d'ones estacionàries produïdes pel so. Hi ha fulls explicatius amb recull d'experiències. Molt fràgil, s'ha d'anar en compte en traslladar-lo.

Equip d'espectroscòpia

Consta d'un tub de raigs catòdics,un tub amb creu de Malta, un tub amb molinet i tres tubs de descàrrega amb He, Hg i Ne respectivament. També conté 4 tubs per observar l'espectre de la llum. Font d'alta tensió (5000 a 10000 volts). Va acompanyat de protocol.

Equip Làser

Conté un Laser He-Ne (632,8 mm) de 5 mV. Va acompanyat d'una sèrie de complements i d'un protocol per a estudiar el comportament de la llum.
Kit d'accessoris: Disc compacte, fibra òptica, dos polaritzadors, una xarxa de difracció de 600 l/mm, un diafragma de 5,62.10m de diàmetre, dues escletxes de 6,49.10m i de 8,32.10 m, un cabell de 7,21.10 m, una lent convergent, miralls per a la composició de moviments amb font d'alimentació incorporada, un suport per aguantar els accessoris amb pinça. Va tot en una caixa de plàstic transparent. Es pot deixar tot o en part.

Multímetres digitals "Promax"

Cinc aparells per a fer mesures digitals molt precises de voltatges, intensitats, resistències i altres magnituds relacionades amb el corrent i l'electrònica. Manual d'utilització, joc de puntes de mesura, fusible de recanvi i garantia.

Equip de conductimetria

Va amb un maletí que conté dues ampolles de diferent concentració salina per calibrar el conductímetre. Útil per fer mesures de salinitat.

Oscil·loscopi

Aparell que permet observar senyals elèctriques variables amb el temps.

Generador de funcions

Permeten generar senyals elèctriques sinusoïdals, quadrades o triangulars a diferents freqüències. Se sol utilitzar com a complement de l'oscil·loscopi

Kit d'estudi de falles i deformacions

Hi ha un guió de les observacions que hom pot fer amb la "màquina de deformacions". Cal proporcionar-se els materials que representaran els sediments.

Diapositives: "Una alternativa a l'ús del microscopi petrogràfic en l'anàlisi de roques magmàtiques"

Col·lecció de diapositives sobre roques magmàtiques.

Kit de "plantes a l'aula" (plantes ràpides)

És un kit amb material necessari per estudiar el cicle vital del creixement d'una planta amb la "brassica rapa". S'hi inclou el banc de llum amb 4 potes metàl·liques extensibles i estructura de fusta amb fluorescents de 15 W . Tenim un dossier explicant detalladament l'experiència.
Oferim venir a fer aquest taller als centres de Primària, tal com s'explica a la pàgina sobre activitats a l'aula.

Làmines de Shinobu Ishihara

Col·lecció de làmines per identificar el daltonisme.

S'acompanya d'un fulletó explicatiu del material i proposta de treball.

Cada residu al seu lloc

El material d'aquest taller són 7 plafons de 80x60 cm amb suport al darrera, que representen els contenidors o establiments on podem dipositar les nostres deixalles i dues caixes, una amb residus diversos i una altra amb materials pertanyents a processos de reciclatge i els seus productes finals.
Oferim fer aquest taller amb alumnes de CM i CS de Primària al propi centre, tal com s'explica a la pàgina sobre activitats a l'aula. Us serà útil baixar-vos el guió per a la realització del taller ja que conté tota la informació que ens cal sobre la recollida selectiva de molts residus i el seu procés de reciclatge. També teniu el guió dels materials de suport.

L’ecocompra

Taller per aprendre a comprar més ecològicament. És una activitat que ofereix el CdA del Bages i també està en règim de préstec. Plafons, bosses amb envasos, plastificats que representen productes i un pòster simulant la botiga són els materials d'aquest taller.
Es fan diferents activitats per veure quina funció fan els envasos, quin destí els hem de donar una vegada utilitzats, quin és el millor envàs per cada producte i quina hauria de ser la nostra compra per no haver de fabricar tants envasos. Les conclusions a que s’arriba són: anar a comprar amb cabàs, un sol envàs per a cada producte, productes concentrats, productes frescos i de temporada, envasos reutilitzables i envasos de mida familiar.

La motxilla del bosc

És una activitat que ofereix el CdA del Bages i també està en règim de préstec. Es tracta d’una motxilla amb una colla d’estris: brúixola, clinòmetre, fils, peu de rei gran, cinta mètrica, regle per mirar alçades d’arbres i barrina per mirar les edats dels pins. Tots ells ens ajudaran a imaginar-nos com fer la gestió forestal d’un bosc determinat.