inici MediatecaMediateca del CRP Sant Andreu
Seleccions temàtiques
Projectes de treball: Bibliografia (LLibres )

Aprender, sí. Pero ¿Cómo?

Meirieu, Philippe
Octaedro, 1992

L'autor ens proposa d'una manera didàctica les seves teories sobre l'aprenentatge. L'obra té dues parts diferenciades però alhora relacionades. En la primera s'analitza l'aprenentatge en base a dues preguntes: Podem aprendre? i, Què és aprendre? La segona part està enfocada a gestionar l'aprenentatge: la relació pedagògica, el camí didàctic i les estratègies de l'aprenentatge. Els diferents apartats contenen exemples i propostes didàctiques. L'autor suggereix la reflexió a través de la pràctica educativa, i proposa un anàlisi sistemàtic i profund del fet de l'aprenentatge. Aborda a la vegada la relació pedagògica, la racionalització didàctica i les estratègies individuals de l'aprenentatge.

Format: escrit; llibre
Signatura: 371.3 MEI
Registre: 6558

Com veure la TV? Material didàctic per a infants i joves, 3. La publicitat

Ferrés Prats, Joan
Consell de l'Audiovisual de Catalunya; [Barcelona], 2005; [2a edició actualitzada]

Amb aquesta guia i el DVD es pretén dotar professorat i alumnat d'eines per a una interpretació crítica dels espots. La guia està estructurada en 10 apartats: El destinatari de la publicitat; Publicitat, necessitats i desitjos; El benefici del projecte; L'estratègia creativa de la publicitat; El tractament narratiu i formal als espots publicitaris; Els valors en la publicitat; Publicitat institucional; Les campanyes electorals; Tècniques de publicitat indirecta i Publicitat i art. Cada un d'aquests apartats proposa uns continguts i unes activitats per treballar les imatges seleccionades. Hi ha activitats destinades a alumnes de primària i activitats destinades a alumnes de secundària; distinció només orientativa que caldrà adaptar a les necessitats i possibilitats de cada situació escolar. També hi ha orientacions per al professorat. Al DVD hi ha, fonamentalment, 3 tipus de materials: una selecció d'espots per treballar cadascuna de les dimensions del fenomen publicitari, fragments de programes de televisió i fragments de films amb l'objectiu d'exemplificar una tècnica de publicitat indirecta.

Format: escrit; llibre; enregistrament vídeo; dvd
Signatura: 791.4(07) FER
Registre: 5695

El diálogo y la construcción compartida del saber

Pomar, Maribel
Octaedro-EUB, 2001

Treball d'investigació sobre l'aprenentatge dialògic i compartit. És un seguiment de la vida cotidiana d'una aula de 5è curs de primària, durant un curs acadèmic. L'aula pertany a una escola on es treballa, des de fa al menys deu anys,en la línia de l'aprenentatge cooperatiu i dialògic, on la recerca compartida en totes les àrees és la forma habitual de treball. L'autora transcriu converses de classe que mostren el diàleg com a medi de transformació i expressió del coneixement. Els diversos capítols inclouen teoria i pràctica sobre: activitats d'aprenentatge, la investigació a l'aula, el paper del professorat, la raonabilitat, l'aprenentatge d'estratègies comunicatives, el respecte a la diversitat d'idees, la implicació afectiva i cognitiva, etc.

Format: escrit; llibre
Signatura: 371.3 POM
Registre: 6561

Enfocament globalitzador i pensament complex. Una resposta per a la comprensió i intervenció en la realitat
Zabala Videiella, Antoni
Graó, 1999

Segons l'autor, les decisions sobre organització dels continguts i sobre metodologia didàctica són estrictament decisions sobre mitjans per assolir unes finalitats: formar ciutadans i ciutadanes capaços d'intervenir des d'una pespectiva democràtica, en la realitat i modificar-la; ciutadans i ciutadanes amb estratègies i actituds que els permetran afrontar problemes i trobar-los solució. L'adopció de l'enfocament globalitzador facilita que els esforços que s'esmercen al llarg de l'escolaritat s'orientin envers aquesta direcció. Això implica comprendre i intervenir en una realitat que és complexa i que exigeix inexcusablement disposar d'un pensament complex. No és, doncs, una moda o un acte de fe, sinò un instrument útil perquè la pràctica educativa esdevingui en un veritable context d'aprenentatge i socilaització per als nois i noies. Finalment descriu els següents mètodes globalitats: Els centres d'interès de Decroly, el mètode de projectes de Kilpatrick, el mètode de la recerca del medi i els projectes de treball global.Format:

Format: escrit; llibre
Signatura: 371.3 ZAB
Registre: 6557
Diseño y desarrollo de unidades didàcticas en la escuela primaria
 

Tann, C. Sarah; Armitage, M.; Barrett, J.; Catling, S.; Gethins, E.; Hayes, R.; Johnson, J.; Long, S.; Ruff, T.; [col·laboradors]
Morata; Centro de Publicaciones del Ministerio de Educación y Ciéncia; [Madrid], 1990

Aquest llibre examina el paper del treball amb unitats didàctiques globals, en els termes del debat actual sobre el currículum de l'educació primària, referint-se, sobretot, a "l'equilibri", "continuïtat", "progressió" i "diferenciació". Presenta estudis de casos en els que l'alumnat i el professorat actuen en col·laboració a l'hora d'escollir, desenvolupar i supervisar cada tòpic; d'aquesta manera s'amplien les oportunitats per a l'obtenció de destreses i actituds addicionals, i (el que és més important) els i les alumnes aprenen a avaluar el seu propi aprenentatge. A banda de la visió teòrica al llibre s'hi poden trobar exemples pràctics del treball per tòpics amb nens i nenes de totes les edats compreses a l'ensenyament primari; formes d'analitzar el treball per tòpics amb la finalitat d'establir una coherència entre les finalitats educatives i la pràctica; un apèndix amb exemples per a: plantejar objectius, realitzar planificacions de les lliçons, analitzar i supervisar el tòpic i el progrés de l'aprenentatge individual.

Format: escrit; llibre
Signatura: 371.3 TAN
Registre: 6556

Investigar y aprender. Cómo organizar un proyecto

Martin Garcia, Xus
ICE-Horsori, 2006

Aquest llibre recull i analitza l'experiència de treball per projectes que ha realitzat un grup de 4t de primària. La primera part presenta el relat etnogràfic de l'experiència on es mostra la diversitat d'elements educatius que es posen en joc mentre nenes i nens investiguen amb l'ajuda del mestre: planificar el treball, intercanviar coneixements, adquirir habilitats, col·laborar amb altres alumnes, negociar interessos i arribar a acords. La segona part es centra en els nivells d'intervenció i les maneres d'aprendre que es donen durant el projecte. Es plantegen qüestions com el camí que l'alumnat ha de recórrer en el procés d'aprenentatge, les maneres d'organitzar el treball, les interaccions entre alumnat i ensenyant per tal d'afavorir el coneixement, i el clima que es crea a l'aula.

Format: escrit; llibre
Signatura: 371.3 MAR
Registre: 6560

La escuela del laboratorio: más allá del proyecto y del currículo

Frabboni, Franco
Editorial Popular , 2005

L'obra entra en el debat pedagògic nacional per la confrontació de les polítiques educatives plantejades per les lleis educatives nacionals aprovades en el 2000 (govern PSOE) i el 2003 (govern PP). Aquesta darrera suposa un pas enrera en finançar l'escola privada i subordinar el sistema educatiu a les exigències del mercat de treball. L'escola actual necessita d'etapes diacròniques de progressiva i sistemàtica modernització dels dispositius estructurals i culturals propis. "L'escola de laboratoris", n'és un d'aquests dispositius. Obra estructurada en sis capítols. En el primer presenta dos manifests per a l'educació del segle XXI: els deu reptes de la formació i les deu fletxes -orientacions- d'una escola per al Tercer Mileni. El segon presenta el "trident" d'una escola nova: l'escola del projecte, l'escola del currículum i l'escola dels laboratoris. Dedica el tercer i quart capítols a presentar la pedagogia i la didàctica dels laboratoris, tot definint les seves característiques metodològiques: la seva polifuncionalitat, el plurilingüisme, la interdisciplinarietat, la projectivitat i el crèdit escolar. La tipologia del laboratoris és desenvolupada en el capítol cinquè. El sisè parla de la formació dels docents, tant la inicial, com les noves vessants del treball en xarxa.

Format: escrit; llibre
Signatura: 371.3 FRA
Registre: 6568

Proyectos de trabajo. Una escuela diferente

Domínguez Chillón, Gloria
La Muralla, 2004; [2a edició]

L'autora s'identifica amb l'ideari educatiu de les teories de Barnes, tot defensant que l'escola ha d'integrar els interessos dels alumnes i els ha de cedir protagonisme. Per dur a terme la metodologia dels projectes de treball, algunes de les tasques fonamentals del professorat han de ser: fomentar l'autoconfiança, la seguretat, la disponibilitat al risc i l'autoavaluació reflexiva i crítica. El docent ha d'esdevenir investigador de la seva pràctica professional per tal d'afavorir el seu creixement personal i laboral. El llibre conjumina la experiència pràctica amb la fonamentació teòrica on explicita el marc teòric i justifica la seva validesa basada en un ensenyament per a la comprensió i l'autonomia personal. La segona part del llibre presenta 10 projectes de treball, recollits als llargs dels anys de docència de l'autora com a mestra d'Educació infantil. En cadascú d'ells es mostra com van sorgir, els mecanismes per desvetllar l'interès i la curiositat de l'alumnat, els criteris de selecció i organització dels aspectes a investigar, com l'alumnat es van implicar en la recerca de la informació, la relació amb les famílies i l'entorn, els mecanismes comunicatius i avaluatius de tot el procés. Acaba en un capítol de conclusions on es sintetitza els aspectes més destacables de l'obra.

Format:escrit; llibre
Signatura:371.3 DOM
Registre:6570

Saber docente y práctica cotidiana: un estudio etnográfico

Salgueiro Caldeira, Ana María
Octaedro , 1998; [maig]

El llibre mostra, mitjançant un ampli i detallat estudi de casos - basat en un any de treball de camp amb una professora de l'escola pública Rosa dels Vents- el paper de la biografia personal i professional en la construcció del saber i l'elaboració d'estratègies que permeten anar donant respostes als problemes de la vida quotidiana dins les aules. L'exhaustiva recollida de dades ha permès a l'autora d'escriure un relat on es mostren a modus d'històries entrecreuades amb les veus d'altres col·legues, les famílies i l'alumnat, exemples de com una mestra organitza el currículum a partir de projectes de treball, gestiona el temps i l'espai, reflexiona sobre la pròpia història docent, interpreta l'aprenentatge de l'alumnat, aborda les qüestions de gènere, reflexiona sobre la pròpia biografia com a docent i projecta al futur la seva mirada professional. L'obra és una reivindicació de la pràctica quotidiana dels professionals de l'ensenyament com a font inesgotable del saber i com a testimoni de la qualitat de l'escola pública.

Format:escrit; llibre
Signatura:371.3 SAL
Registre:6569

Un diario de clase no del todo pedagógico

Díez Navarro, Carmen
Ediciones de la Torre; Rosa Sensat, 1999; [segona edició]

Proposta d'organització a la etapa d'educació infantil per a treballar a partir de projectes, els quals provenen de la convivència i inquietuds dels mateixos alumnes. L'infant es converteix en el protagonista i agent del seu propi aprenentatge.


Format:escrit; llibre
Signatura:372.21 DIE
Registre:6559

Veig tot el món! Créixer junts tot fent projectes

Majoral, Sílvia
A.M. Rosa Sensat, 2004

Mostra el propi procés d'aprenentatge de fer de mestra, amb certeses i incerteses, en la manera de relacionar-se amb els nens i les nenes i amb la descoberta de les seves curiositats, pensaments i desigs. És un aprenentatge que contrasta teoria i pràctica, que qüestiona i es qüestiona, que sistematitza i que experimenta. Pretén apropar-se, amb imaginació i intel·ligència, a la complexitat viva i dinàmica de l'escola. Hi ha un recull dels projectes realitzats amb els nens del parvulari de l'escola municipal Parc del Guinardó de Barcelona.

Format:escrit; llibre
Signatura:372.21 MAJ
Registre:6562

Inici pàgina
CRP Sant Andreu