A l'índex del conte A l'episodi anterior A l'episodi següent
 

El gran llibre de la Selva

11. La llegenda d'en Pere Porter

     
    n dia de bon matí, en Guille va anar als estanys de Sils. Es va trobar un avi que prenia el sol, es van posar a parlar i l'avi li va dir que ell sabia una llegenda dels estanys de Sils. En Guille que estava molt interessat en conèixer la comarca li va demanar que li expliqués. L'avi tot seguit li explicà la curiosa aventura

Llegenda d'en Pere Porter

En Pere Porter, era un pagès de Tordera que es veié apressat per un deute familiar cancel·lat, però que no havia estat enregistrat pel notari d' Hostalric. De camí a Maçanet, on anava a recollir uns diners per poder pagar el pressumpte deute, féu coneixença amb el dimoni, el qual el convidà a visitar l'infern per tal de cercar solucions al seu problema. L'entrada a l'infern es va fer a través de l' estany de Sils. Un cop arribat a l'avern, Pere Porter se sorprengué amb la visió de rellevants personatges de la vida terrenal, fins trobar Gelmar Bonsoms, notari de Hostalric, el qual li indicà el lloc on podia trobar l'acte de pagament del debitori. La sortida de Porter de tan fantàstic i tenebrós indret fou insòlita i ben enigmàtica, i anà a parar a Morvedre, al País Valencià, on va contreure una malaltia que li durà des del primer setembre fins al primer d'octubre i no arribà a Hostalric fins el dia u de novembre - Dia dels Difunts-. Allà explicà la seva inversemblant aventura davant l'atònita mirada dels vilatans, que veieren confirmada la narració un cop trobat el document notarial en qüestió.

A continuació, l'avi donà més informació sobre els estanys i tota la seva història. També li explicà altres llegendes sobre l'entorn de Sils i els estanys.

Alumnes del 1r. "B" del CS del CEIP Jacint Verdaguer de Sils