Llicències d'Estudis Retribuïdes. Curs 1999-2000



 
Memòria del treball en format AcroRead 

 
Títol: El programa CalculaV. Entorn informàtic per a l’aprenentatge heurístic i cooperatiu en l’àrea de matemàtiques a l’ensenyament secundari.
Autoria: Ramon Capsada Blanch
Modalitat: A: curs escolar sencer
Característiques: És un programa informàtic per l’entorn Windows. La memòria escrita conté les instruccions d’ús.
Orientació del treball: És un programa informàtic pensat per ser utilitzat a l’aula d’informàtica. Assignatura de Matemàtiques.
Temes i/o Identificadors: Programa informàtic; ensenyament; matemàtiques; matemàtiques i informàtica; matemàtiques i ordinador; càlcul; operacions aritmètiques; algorismes; dibuix geomètric; comunicació a través de xarxa local; Cabri; Logo.
Destinataris: Ensenyants; Educació Secundària Obligatòria; Ensenyaments Secundaris Postobligatoris.
Resum: CalculaV és un programa informàtic per l’ensenyament de les matemàtiques. El seu nom vol ser una abreviatura de Calcula dins d’un context  visual, i aquesta és la seva finalitat principal: poder realitzar càlculs, en sentit ampli, dins d’un entorn operatiu basat en la immediatesa dels objectes visuals i de les accions directes fetes amb el clic del ratolí. 
Ha estat desenvolupat utilitzant el llenguatge de programació C++ i utilitza la tecnologia MDI (Multiple Document Interface); això vol dir que es poden crear varis documents que apareixen en finestres separades dins de la finestra principal del programa. Cada un d’aquests documents se li dona el nom de Full de treball. 
En cada un d’aquests fulls de treball es poden crear diferents tipus d’objectes: operacions, números variables, textos, gràfics, algorismes i objectes de dibuix geomètric (punts, segments, rectes i circumferències). Aquests objectes es poden interrelacionar entre ells:  les operacions poden contenir números variables o bé mesures de segments, els gràfics es basen en un número variable i en una operació, en els textos s’hi poden inserir resultats d’operacions i números variables i, on pren més significat aquesta relació d’objectes és en la creació d’algorismes ja que en aquest cas apareixen operacions amb números variables, bifurcacions i repeticions.
Un full de treball pot ser transmès de manera directa a qualsevol altre ordinador que estigui connectat a la xarxa local i que estigui també fent funcionar , en el moment de la transmissió, el programa CalculaV.
És un producte que encara no està acabat, per això hem especificat que es tracta d’una versió beta; es necessària una depuració més detallada i complerta, una  modificació d’algunes de les rutines del codi que integren el programa i escriure’n de noves per tal d’ampliar les seves possibilitats.