Llicències d'Estudis Retribuïdes. Curs 1999-2000



 
Memòria del treball en format AcroRead 

 
Títol: La geometria a l’educació secundària. Anàlisi i elaboració de recursos pedagògics
Autoria: Santiago Masip Treig
Modalitat: A: un curs escolar sencer
Característiques: El treball conté 339 pàgines de text amb gràfics, exercicis i activitats, bibliografia i índex alfabètic. S’acompanya un CD-ROM amb una versió electrònica del treball en format HTML que conté  192 pàgines WEB amb enllaços i 55 aplicacions interactives desenvolupades amb CABRIJAVA així com  3 programes executables generats amb VISUAL-BASIC.
Orientació del treball: Proporcionar material didàctic que el professor pot seleccionar per aplicar-lo a l’aula en les matèries següents:
- Els crèdits variables tipificats de l’ESO titulats: L’altra geometria, Moviments en el pla, Descobrim l’univers.
- Alguns aspectes dels crèdits comuns de l’àrea de matemàtiques de l’ESO i de l’ensenyament secundari postobligatori relacionats amb la geometria.
Temes i/o Identificadors: Matemàtiques; geometria; geometria clàssica; geometria plana; geometria de l’espai; geometria euclidiana; sanefes; rosasses; mosaics; isometries; desplaçaments; políedres; papiroflèxia; calidoscopis; grups de simetria; semblança; trigonometria; astronomia; rellotges de sol; vectors; cúpules geodèsiques; Fuller; plegar i retallar; deltàedres.
Destinataris: Ensenyants; Educació secundària obligatòria; Ensenyaments secundaris postobligatoris.
Resum: El treball aporta l’anàlisi, l’aplicació, la definició teòrica i sobretot els desenvolupaments pràctics sobre temes relacionats amb l’ensenyament de la geometria a l’educació secundària. En aquest sentit, s’ha incidit sobretot en  aspectes ignorats o escassament abordats (sanefes, rosasses, mosaics periòdics, políedres, cúpules geodèsiques,  astronomia, rellotges de sol) i que des del nostre punt de vista ofereixen moltes possibilitats pel seu caràcter sintetitzador de diversos objectius terminals de l’ensenyament de la geometria i les matemàtiques en l’etapa esmentada .
Es presenta una versió en format HTML del treball que conté aplicacions amb les que l’usuari pot interactuar i un conjunt de tres programes informàtics (cel, rellotge i políedres) que ajuden a visualitzar algun aspecte de les explicacions teòriques i els desenvolupaments pràctics de cada tema.
Els capítols que s’han desenvolupat són: Elements i organització del pla; Semblança; Isometries del pla; Sanefes i rosasses; Mosaics periòdics; Geometria analítica; Políedres; Astronomia.