Llicències d'Estudis Retribuïdes. Curs 2000-2001



 
Memòria del treball en format AcroRead 

 
Títol: Una proposta d’educació ambiental: el carrilet d’Olot a Girona
Autoria: Pere Salvatella i Armengol
Característiques: La proposta consta de: un videocassete, una publicació, una guia didàctica i una carpeta de material complementari amb un dossier i un videocassette.
Orientació del treball: Treball d’investigació i creació de material didàctic per utilitzar a l’aula.
Temes i/o Identificadors: Educació ambiental; ferrocarril; història i geografia.
Destinataris: Primària: cicle superior; Secundària Obligatòria: primer cicle.
Resum: En aquesta llicència s’ha treballat l’eix transversal de l’educació ambiental. El treball parteix de l’anàlisi històric d’una via verda que antigament havia estat el traçat per on circulava el carrilet d’Olot a Girona per arribar a l’ús actual com a via de comunicació per a persones i vehicles no motoritzats. Seguidament s’incideix en el tema de la mobilitat sostenible i s’analitza la problemàtica medioambiental que provoca l’emissió de fums i sorolls dels vehicles particulars. En darrera instància s’explica el recorregut que una escola ha realitzat per la via verda, de cares a motivar el coneixement d’aquest espai concret en les dimensions paisatgística, geogràfica, històrica i tècnica. En la proposta didàctica es plantegen diverses activitats per aprofundir en el tema.
S’ha seguit el procés d’anàlisi previst i s’han entrevistat 18 antics treballadors del carrilet, els quals han facilitat un seguit de vivències i materials històrics que aporten una dimensió humana al projecte. Així mateix s’han entrevistat nombroses persones vinculades amb el medi ambient de diferents entitats: ajuntaments, diputació, consorcis del carrilet, entitats naturalistes, responsables d’equipaments ambientals,… amb la finalitat d’oferir una informació útil i fiable per poder efectuar algun recorregut per aquest espai.